Kako pripremiti malog alergičara za polazak u školu?

alergičar u školiPolazak u školu malih alergičara

Prvi septembar je za sve simbol polaska u školu. Većina roditelja razmišlja o tome kako će se njihovi prvačići uklopiti u školski sistem i koliko će drugara za ceo život steći u školskoj klupi. Roditelji alergičara, ipak, imaju sasvim druge misli – da li će njihov mali alergičar biti dovoljno zaštićen u učionici, daleko od sigurnosti svog doma.

Šta treba uraditi pre polaska u školu?

Roditelji dece alergične na hranu, imaju pune ruke posla mnogo pre tog famoznog prvog dana škole. Najveći deo je vezan za duge razgovore sa svojom decom u kojima im je potrebno objasniti njihovo stanje i predočiti način ponašanja koji će ih sačuvati od neželjenih reakcija.

PROVERITI ALERGENE

Neposredno pre polaska u školu bilo bi odgovorno konsultovati dečjeg alergologa kako bi se dobile najsvežije informacije o promenama alergija – da li su se javili novi alergeni ili su neki stari nestali. Provera alergena je najvažniji korak. Ne samo zbog bezbednosti deteta, već i zbog popunjavanja formulara oko obroka, školske kuhinje, ekskurzija, zdravstvenog kartona učenika.

Kako pripremiti decu alergičare?

deca alergičari

Sa decom treba obaviti ozbiljan i detaljan razgovor. Pretpostavljajući da su sada već dovoljno zreli da mogu da razumeju ozbiljnost onoga o čemu im se govori, treba im objasniti sledeće:

 • U školi smeju da konzumiraju samo hranu i piće donetu od kuće.
 • Ne treba da dolaze u kontakt sa hranom i pićem druge dece.
 • Ne treba da dozvole drugima kontakt sa njihovom kutijom sa hranom.
 • Treba da peru ruke pre svakog jela, kako bi sprečili kontaminaciju ne samo bakterijama, već i alergenima.
 • U slučaju da osete neke tegobe (peckanje jezika, svrab, muku, otežano disanje) o tome odmah treba da obaveste učiteljicu ili prvog odraslog na koga naiđu u školi.

Kako pripremiti učitelje?

Učitelj od ovog dana postaje jedna od najvažnijih figura u životu vašeg deteta. Zato je i važno da do detalja bude upoznato sa njegovom “ličnom kartom”.

deca alergičari

U iskrenom razgovoru treba mu objasniti sve vezano za alergiju vašeg deteta:

 • Navesti sve potencijalne alergene.
 • Detaljno opisati kako se manifestuju reakcije vašeg deteta kako bi mogao da ih prepozna na vreme.
 • Zamoliti, ukoliko je to moguće, da deca ne konzumiraju hranu u učionici kako bi se smanjila potencijalna opasnost.
 • Detaljno opisati potencijalni plan u slučaju alergijske reakcije:
 • Reći koga da zovu u slučaju reakcije – hitnu pomoć, najbližeg lekara.
 • Ako vaše dete ima alergije koje mogu izazvati anafilaktički šok, obavestiti učitelja o tome gde se nalazi njegov set sa epi-penom (adrenalinskom injekcijom) u slučaju potrebe i obučiti ga kako se isti koristi.
 • Ostaviti vaše brojeve telefona kako biste na vreme bili obavešteni.

Kako da roditelji pripreme sami sebe?

Na kraju vam, dragi roditelji, kad sve prethodno štiklirate na svom spisku, ostaje da pripremite sami sebe za ovaj veliki dan.

Stres oko kupovine rančeva, pernica, bojica, knjiga je većini roditelja malih prvaka ogroman. Vaše strepnje i strahovi kao roditelja malih alergičara su, ipak, daleko ozbiljniji.

Najvažnije je ostati pribran i smiren kako biste takvo raspoloženje preneli na decu. Iako je jako važno da dobro razumeju sve što ste im objasnili pripremajući ih za “izlazak iz okvira sigurnog”, jednako je važno i to da im dozvolite da ostanu deca. Pustite ih da se raduju novim drugarima, novom znanju i novim životnim iskustvima. Sve će to izgraditi njihovu ličnost na koju ćete jednog dana biti ponosni!


Srećan polazak u školu svim malim alergičarima i njihovim roditeljima od ekipe redakcije Alergija i ja!

 

 

Share

You may also like...