Upoznajte Kronovu bolest iz ličnog ugla

Kronova bolest

Kronova bolest, šta je to?

Ima li neke veze sa onim grčkim bogom žetve, jednim od zastrašujućih, moćnih Titana koji je nemilosrdno svrgnuo sa vlasti sopstvenog oca Urana i time preueuzeo presto? Kada je surovi bog žetve u igri, to vas može navesti na razmišljanje o pojavi neke nove pošasti koja napada stabiljke ratarskih proizvoda te da je zbog slabog prinosa opravdano najavljeno poskupljenje hleba. Da nije možda neka nova vrsta alergijske reakcije zbog koje treba po ko zna koji put regulistati ishranu?

Ne brinite, Kron jeste lukav i ratoboran ali ovog puta neće napasti vaš novčanik.  Takođe nemojte usphahireno iće do apoteke u potrazi za novim lekom protiv alergije, niti prelaziti na, hrono, makrobiotičku ishranu, mesečevu dijetu, kašu od kurkume ili proju od čija semena sa tofuom. Nemojte da vam pomodarstvo i trendovi diktiraju način života. Možete se hraniti svim onim što prija vašem telu, ali ukoliko primetite da kolega sa posla, oratk iz klupe, komšinica sa kojom idete na pilates, drug iz detinjstva sa kojim igrate fudbal, bliži, dalji rođak, vaše dete ili na kraju vi duže od mesec dana imate problem sa neurednom stolicom i češće nego inače posećujete mesto gde i car ide peške, bilo bi od koristi obratiti pažnju na digestivni trakt, posetiti gastroenterologa i time isključiti postojanje jedne od zapaljenskih bolesti creva, Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.

Zapaljenske bolesti (Inflamatory Bowel Disease, skraćeno IBD) predstavljaju grupu sistemskih autoimunih oboljenja digestivnog trakta, a razlikujemo Kronovu bolest, ulcerozni kolitis a u nekim slučajevima javlja se i nedeterminisani kolitis.

Kronova bolest može zahvatiti bilo koji deo sistema za varenje, od usta do anusa. Tačno je da je Kron jedan od predstavnika božanstava grčke mitologije, a jedno od predanja domovine demokratije i filozofije, pripoveda o opštem blagostanju i prosperitetu nakon Kronovog dolaska na presto. Međutim, ovo oboljenje nema veze sa ratarskim proizvodima, a ni time da ste ishranom potencijalno doprineli hroničnom poremećaju organa za varenje.

alergija na spermu

Takođe nema veze ni sa gore pomenutim grčkim bogom, iako može biti jednako agresivna i surova kao on. Ime nosi po američkom lekaru Barilu Bernardu Kronu, koji je 1932. godine uočio i opisao nespecifičnu vrstu promena unutar organa za varenje. U pitanju je pojava upalnog procesa na pojedinim delovima digestivnog trakta čiji uzrok savremenoj medicini i dalje uspešno promiče. Postoje različite pretpostavke, a zasluge za upalu se uglavnom pripisuju stresu, ubrzanom ritmu života savremenog doba ili pak genetskom faktoru.

Narodski rečeno, Kronova bolest predstavlja upalni proces sistema za varenje.

Najčešće je lokalizovana u tankom i debelom crevu, a zahvata celokupnu njihovu sluznicu i ide na “preskoke”. To znači da duž digestivnog trakta imamo zdrave delove sa očuvanom sluznicom i bolesne,  zbog upale oštećenom sluznicom, pa ponovo zdrave.

Simptomi Kronove bolesti

Stepen upalnog procesa može da varira. Nekada je jači, pa osoba oseća intenzivne simptome, a onda se iznenada smiri i sve tegobe nestanu kao da ih nikad nije bilo. Ovakva ćudljiva priroda same bolest čini je nepredvidivom, kontradiktornom i veoma nezahvalnom za dijagnostiku. Ispoljava se na različite načine, a uglavnom kroz takozvani inflamatorni oblik. To znači da je usled upale sluznica creva oštećena ranicama, odnosno ulceracijama zbog čega dolazi do pojave većeg broja stolica (često nezavisno od vrste unešene hrane) u kojima se u zavisnosti od stepena upale i lokalizacije ulceracija mogu javiti primese krvi. Na početku mogu biti samo u tragovima, a kasnije u poodmakloj fazi bolesti umeju da budu zaista obilne.

Osim što rezultira ranicama, upalni proces može usloviti pojavu suženja (stenoza) i u tom slučaju reč je o stenoznom obliku Kronove bolesti. Hrana otežano prolazi, apsorpija hranljivih materija je veoma loša te se često javlja opstipacija koja može trajati čak i do dve nedelje!

Kronova bolest

 

Pored neurednih stolica, u predelu trbuha javljaju se jaki bolovi i grčevi, gubitak apetita i telesne mase, malaksalost i iscrpljenost, bolovi u zglobovima i mišićima, pojava blago povišene temperature u večernjim satima. U nalazima biohemijske laboratorije, jasno se mogu uočitii povećani parametri upalnog procesa (sedimentacije, CRP-a, fekalnog kal protektina), a zbog loše apsorpcije često imamu pojavu anemije (niskog serumskog gvožđa i hemoglobina), smanjen kvalitet kože i kose, ubrzano kvarenje zuba, a nekim slučajevima ukoliko, dijagnostika predugo traje, kod žena može doći i do izostanka menstrualnog ciklusa.

Pored inflamatorne i stenozne manifestacije, javlja se i fistulozni oblik. Upalni proces unutar digestivnog trakta može prouzrokovati pojavu fistula, tj kanala ili pukotina koje su u zavisnosti od stanja i stepena upale ispunjene gnojem. Zapaljenje koje se stvori na određenom delu creva počinje da pravi samo sebi put kojim se širi na drugo tlo u susedstvu, pa šta zahvati (npr. može zahvatiti delove urogenitalnog trakta). Logički sled je razarajući bol u abdomenu i identični rezultati laboratorijskih analiza kao u predhodnim primerima.

Kronova bolest je odlučila da bude kreativna, te se veoma često manifestije kao mešavina gore navedenih stanja. Dakle osoba može imati i ranice na crevima koje uzrokuju češto pražnjenje, ali i fistule koje neminovno uzrokuju pojavu beličastih primesa u stolici. Nije birala, odlučila je da se poput fatalne zavodnice služi svim sredstvima, a najviše igra na nepredvidljivost.

kronova bolest

Upravo zbog te nepredvidive prirode, životi onih koje osvoji isprpletani su epizodama “dobro se osećam” i “strašno mi je loše”. Periodi ovakvih naizmeničnih stanja mogu trajati i godinama dok se ne utvrdi dijagnoza.

Kako osoba sa gore navedenim simptomima oseća konstantnu nelagodnost u stomaku i slabost celokupnog organizma, neminovno je da se oseća bezvoljno, ponekad depresivno i anksiozno jer ne zna šta se sa dešava sa telom. Vrlo često oseća se odbačeno, usamljeno i uplašeno jer zbog straha od neizvesnosti šta će je snaći na putu do posla, škole, kafića, diskoteke ili sastanka sa suprotnim polom.

Hoće li sve biti u redu, hoće li creva mirovati ili će ponovo doći do erupcije bolova, nagona na povraćanje i neizdržive potrebe za toaletom?

Zbog toga se povlači u sebe, osuđuje, kritikuje sebe i svoje telo, ili se jednostavno sklupča pored jastuka držeći se za stomak i razmišljajući o nečem lepom želeći da što pre zaspi i pobegne od realnosti ispunjene grčevima povraćanjem, groznicom, dijarejom ili opstipacijim.

Fizička iscrpljenost prouzrokuje pitanje “šta sa mnom nije u redu?”, ali i komentare okoline “ma nije ništa, folira se”. Loše ti je, boriš se za vazduh, a izgledaš poput Adriane Lime ili Dejvida Bekama u najboljim godinama. Kakvo rastrojstvo (!).

Dobra stara poslovica kaže da izgled ume da vara, a evo i konkretnog primera. Problem je što su zapaljenske bolesti creva nevidljive (a kao što smo uočili i nepredvidive). Creva su previše dugačka i do pre par godina nije se moglo tako lako zaviriti u svako ćoše našeg digestivnog trakta. Sa napretkom tehnologije, napredovala je i medicina te se danas u dijagnostici koriste različite metode.

Dijagnostika Kronove bolesti

Najpre se proveravaju biohemijske analize i parametri koji ukazuju na postojanje upalnog procesa. Tu su ultrazvučna dijagnostika, pasaža GIT-a, gornja endoskopija (kojom se digestivni trakt može videti do početka tankog creva), donja endoskopija ili kolonoskopija ( snimanje debelog creva kojim se može doći do završnog tela tankog creva).

Tokom gornje i donje endoskopije uzimaju se isečci creva i šalju na ph analizu koja pokazuje kakva je situacija u crevima, postoje li indikacije za dijagnostiku bolesti ili ne. Snimanje magnetnom rezonancom daje precizne rezultate, a jedan od najnovijih dijagnostičkih pristupa je i kapsularna endoskopija kojom se prati rad digestivnog trakta.

Terapija Kronove bolesti

Kada se prikupe svi rezultati pomenutih analiza, gastroenterolog ih sumira i određuje terapiju ukoliko uoči indikacije za postojanje Kronove bolesti. Najpre se pristupa prvom redu lekova (kortikosteroidi, mesalazin, imuran) i različitim dijetetskim suplementima, poput vitaminima D3, folne kiseline i kalcijuma zbog smanjene apsorpcije određenog broja hranljivih materija.

Kronova bolest

Ovakvom terapijom upala i aktivnost bolesti se smanjuje u određenoj meri i određenom vremenskom periodu. Neretko se dešava da osoba ne reaguje na ovaj oblik lečenja, pa se onda prisupa biološkoj terapiji koja bolest smiruje na duže staze, a najnovija terapija matičnim ćelijama daje fenomenalne rezultate u lečenju fistula.


S obzirom da broj obolelih u svetu i kod nas ubrzano raste, da veliki procenat čine pripadnici mlađe populacije, dobra informisanost, pravovremena prevencija i razvijanje svesti ima ogroman značaj.

Kako izgleda život sa Kronom i ostalim zapaljenskim bolestima creva, doživeli su učesnici projekta In their shoes koje je Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis sprovelo krajem maja ove godine. Pripadnici različitih sfera, pravnici, novinari, lekari, glumci i pevači su uz pomoć mobilne aplikacije i prateće opreme okusili jedan dan života aktivne faze sa Kronom i ulceroznim kolitisom

Utiske učesnika projekta možete videti na portalu RTS-a  ili pročitati na blogu psihoterapeuta, jednog od učesnika koji je bio u cipelama Krona. Da li je sve tako bolno i upaljeno u životu sa Kronom ili podzadina priče krije neke lepše momente, možete pronaći na blogu U ljubavnom naručju Morbusa Krona.


 

Piše: Svetlana Nikolić, aktivna članica Udruženja za Kronovu bolest i Ulerozni kolitis  

Share

You may also like...