Nedeljni jelovnik bez glutena i bez alergena

jelovnik bez glutena i bez alergenaPriča o nastanku Alergija i ja koncepta objavljena u časopisu Hrana kao lek podstakla je na akciju i razmišljanje o kreiranju nedeljnog jelovnika bez glutena i bez alergena.

Bitan deo svake pripreme jelovnika bez alergena jesu namirnice koje su dozvoljene u ishrani osobe sa alergijama. Posebno treba voditi računa o 8 najznačajnijih alergena u hrani, kao što su jaje, pšenica, soja, kikiriki, orašasti plodovi, mleko, riba i morski plodovi, ali ako alergije posmatramo još šire, treba razmisliti i o belancima, žumancima, ostalim glutenskim žitaricama, kao što su raž, ječam i ovas, voću, povrću, naročito mahunarkama, pasulju i grašku, mesu, piletini i svinjetini, naročito, o mlečnim proteinima, kazeinu, alfa-laktoalbuminu, beta-laktoglobulinu, suncokretu, susamu, citusnom voću, paradajzu, pa čak i luku, kao najčešće korišćene namirnice i izazivanju najčešćih alergijskih reakcija.

Jelovnik bez glutena i bez alergena

Ovaj primer jelovnika bez glutena i bez alergena kreiran je za individualne potrebe deteta sa alergijom na pšenicu, jaja, raž, orašaste plodove, soju i kikiriki i od alergena sadrži mleko i ribu.

nedeljni jelovnik bez alergena

Ključna stvar pri kreiranju jelovnika je saznanje da iste stvari koje ste koristili u “običnoj” kuhinji možete napraviti i u kuhinji bez alergana i bez glutena, samo uz upotrebu odgovarajućih namirnica. Na sreću, sada postoje zamene za mnoge namirnice, počevši od različitih vrsta brašna i mešavine istih, od kojih je moguće naraviti isto kvalitetan hleb i peciva, do mnogih zamena za mleko, od kokosovog, pirinčanog, ovsenog, heljdinog, sojinog, bademovog (ako je badem dozvoljen u ishrani), za osobe sa alergijama na mlečne proteine, kazein pre svega, ali i za osobe sa intolerancijom na laktozu;  do zamena za jaja u receptima, za osobe sa alergijom na jaja, kao što su voćni pirei, lanene, čia semenke, želatin, pa do mlevenog keksa i usitnjenog korn fleksa kao zamena u receptima za osobe sa alergijom na orašaste plodove.

Više o zamenama za jaja pročitajte ovde.

Alternativa ima. Nema straha da alergije, intolerancije i ograničenja u ishrani mogu znatno uticati na kvalitet života.

Čak i pizza može biti bez alergena i glutena.

jelovnik bez glutena i bez alergena

Share

You may also like...