Kolači bez glutena i alergena od leblebije i prosa

kolači bez glutena i bez alergena od leblebije i prosa

Dugogodišnja ishrana bez glutena i alergena često, pored uvek iste ponude prehrambenih proizvoda na policama marketa, dovodi do jednoličnih recepata, pa je uvek lepo iznenađenje napraviti nešto novo i nesvakidašnje.

Šta je u ovom receptu za kolače bez glutena neobično?

Mi puno volimo leblebije, ali kuvane leblebije uglavnom jedemo kao grickalicu i uživamo u njihovom ukusu. Za testa i kolače koristimo leblebijino brašno i nikad mi nije palo na pamet da kuvane leblebije sameljem i stavim u testo. Pasiram ih jedino za pravljenje humusa. Po tome je ovaj recept poseban – kuvane leblebije su odlična smesa za kolače i dodatak bezglutenskim brašnima. Oduševiće vas ovaj recept, jer je ukus potpun i jedinstven i ne možete primetiti da ne sadrži gluten i alergene.

Sa radošću vam predstavljam jedinstveni recept za kolače bez glutena, bez alergena (mleka, jaja, soje, kikirikija, orašastih plodova), ali i bez šećera.

Recept za kolače bez glutena i bez alergena od leblebije i prosa

Sastojci:

190 g kuvanih leblebija

160 g brašna od prosa

30g kokosovog ulja

120 g sušenih smokvi

50 g putera

100 g kokosovog mleka

25 g kakao praha

5 g praška za pecivo

5 g rogača

4 kašike eritrit & stevia zaslađivača

Priprema:

Smokve potopiti preko noći u vodu. Leblebije takođe, u posebnu činiju. Ujutru kuvati leblebije, oko sat vremena. Kad se ohlade, u blender staviti leblebije, smokve i lagano dodajte ostale sastojke. Sve sjediniti i oblikovati loptice i u plehu ih pritisnuti po površini. Peći na 180 stepeni.

Uživajte i javite nam utiske!

kolači bez glutena i bez alergena od leblebije i prosa


Snežana Šundić – Vardić, urednica portala Alergija i ja

Share

You may also like...