Revolucionarno istraživanje ekcema koje će sprečiti razvoj atopije i pomoći osobama sa alergijama na hranu

razvoj atopije Istraživači su identifikovali abnormalnosti kože kod pacijenata sa ekcemom koji razvijaju alergiju na hranu, a nalazi su sugerisali pojedinačne tretmane za sprečavanje razvoja atopije.

Istraživači Nacionalnog Jevrejskog Zdravlja (National Jewish Health) i njihove kolege identifikovali su strukturne i molekularne oznake u koži pacijenata s atopijskim dermatitisom koji razlikuju one koji imaju alergiju na hranu od onih kod kojih nije dijagnostikovana. Otkrića koja su objavljena u časopisu Science Translational Medicine, 20. februara 2019. godine, ukazuju na to da koža igra važnu ulogu u alergijama na hranu i naglašavaju da bi personalizovani tretmani za lečenje atopijskog dermatitisa mogli ček sprečiti razvoj atopije, tačnije alergiju na hranu.

“Koža atopijskog dermatitisa bolesnika s alergijama na hranu pokazuje jasne znakove, odnosno sklonost ka alergijskim bolestima i neispravnoj kožnoj barijeri”, rekao je glavni autor dr Donald Leung, načelnik odeljenja Dečije alergologije / imunologije Nacionalnog Jevrejskog Zdravlja. “Nalazi sugerišu da personalizirano lečenje ove dece može smanjiti rizik od razvoja atopijskog dermatitisa i alergija na hranu.”

Atopijski dermatitis ili kako ga obično zovu ekcem, iako postoji mnogo vrsta ekcema, jedna je od najčešćih upalnih kožnih bolesti u detinjstvu. Atopijski dermatitis pogađa gotovo 20% dece. Glavne karakteristike ovog kožnog oboljenja su suva, dehidrirana koža, crvenilo, svrab i napuknuta koža.

Oko 30 % dece s atopijskim dermatitisom razvija alergije na hranu.

Razvoj atopije

  • U poslednjih nekoliko godina, postoje nova istraživanja i prikupljeni su dokazi da konzumiranje potencijalno alergene hrane u ranom periodu života, kao što je na primer kikiriki, zapravo može smanjiti šanse za razvijanje alergija, dok hrana i drugi alergeni koji ulaze u telo kroz pukotine na koži mogu povećati rizik od razvoja alergija.

“Koža pacijenata s atopijskim dermatitisom gubi vodu i isušuje se”, rekao je dr. Leung. – Može se slomiti poput čipsa. Sve veći broj dokaza pokazuje da kada čestice hrane uđu u te pukotine, one mogu podsticati razvoj alergija na hranu.”

Dr. Leung i njegove kolege sveobuhvatno su procenili jasnu, nepromenjenu kožu kod 62 deteta sa atopijskim dermatitisom i alergijama na hranu, atopijskog dermatitisa bez alergija na hranu i bez atopijskog dermatitisa sa alergijama na hranu i otkrili su da koža pacijenata s atopijskim dermatitisom i alergijom na hranu ima značajne abnormalnosti, uključujući nedostatak strukturnih proteina potrebnih za zadržavanje vlage i stvaranje delotvorne kožne barijere, kao što su povećanje specifičnih keratin proteina koji ukazuju na nezrelu kožu i povećanu aktivaciju imunoloških gena tipa 2, koji su povezani s alergijskim bolestima.

“Ovi rezultati ukazuju da su pacijenti s atopijskim dermatitisom koji nastavljaju razvijati alergije na hranu drugačiji tip pacijenata”, rekao je dr. Leung.

razvoj atopije

“Prve nedelje nakon rođenja, kada dete iz vodenog okruženja, materice, prelazi u suvi vazduh vanjskog sveta, posebno je traumatično iskustvo za kožu dojenčeta. Verujemo da je rano lečenje i održavanje vlažne kože i zdrave kožne barijere posebno važno za razvoj atopije kod dece sa ekcemom.”

”Tehnika uzorkovanja kože uvedena u ovoj studiji može pružiti instrument za identifikaciju ove dojenčadi koja je“ izložena riziku od alergija na hranu ” i dovesti do ranog otkrivanja, intervencije ili prevencije alergije na hranu.”

Dr. Leung trenutno provodi nekoliko studija o ekcemima, alergijama na hranu i alergijskom maršu.

Researchers Identify Skin Abnormalities in Eczema Patients Who Develop Food Allergies

National Jewish Health je vodeća bolnica za respiratorne organe, osnovana pre 120 godina kao neprofitna bolnica, National Jewish Health danas je jedina ustanova na svetu posvećena isključivo revolucionarnim medicinskim istraživanjima i lečenju bolesnika s respiratornim, srčanim, imunološkim i srodnim poremećajima. Pacijenti i njihova porodica dolaze u National Jewish Health iz celog svijeta kako bi dobili vrhunsku, sveobuhvatnu pomoć.

Izvor: www.nationaljewish.org/about/news/press-releases/2019/skin-abnormalities-in-eczema-patients-who-develop-food-allergies

Share

You may also like...