10 pravila za smanjenje simptoma alergija obaveznih u sezoni polena

sezona polena

Da li ste i vi u strahu od lepog vremena? Da li vas i na samu pomisao na proleće peku oči i curi i svrbi nos? Da li ste dijagnostikovali alergiju na polen i redovno patite od simptoma alergijskog rinitisa? Sezona polena počinje – da li ste spremni?

Dobro je poznato da je glavni krivac prolećnih alergija polen biljaka, a da je najvažnija stvar kod alergija – izbegavanje alergena. Kada se radi o alergijskim reakcijama na polen – da ne biste živeli kao u zatvoru, potrebno je da se pridržavate osnovnih pravila za donošenje spoljnih alergena u kuću, kako biste uticali na smanjenje simptoma alergijskog rinitisa i drugih alergijskih bolesti.

Kada počinje, a kada se završava sezona polena?

Trajanje sezone polena poslednjih godina je drugačije nego ranije. Polenizacija traje od marta, počevši sa polenima drveća i završava se polenima trava čak do oktobra, pa i novembra, zavisno od vremesnkih uslova. Pod uticajem globalnog zagrevanja dešava se da već od februara počinje buđenje prirode i stvaranje alergijskih polena trava.

sezona polena

U martu mesecu koncentracija polena blago raste, a prva polenizacija počinje sa cvetanjem čempresa, leske i jove. Od aprila meseca opasnost dolazi od breze, vrbe i jasena, da bi se nastavila sa hrastom, borovima, jelama, travama i korovima čije cvetanje traje tokom čitavog leta, pa i do septembra  i oktobra.

Samo jedna biljka ambrozije stvara 7 milijardi polenovih zrna za jednu sezonu.

Ambrozija prednjači i može trajati čak i do novembra.

Glavni saveti za unošenje alergena u kuću

  • Izbegavati boravak napolju kada je koncentracija polena najviša, a to je pred zoru i predveče
  • Držati prozore zatvorene u sezoni polenizacije, uključujući i prozore automobila
  • Skidati odeću, tuširati se i prati kosu odmah po ulasku u kuću
  • Redovno prati odeću, posteljinu i tekstil
  • Izbaciti zavese i tepihe u sezoni polenizacije
  • Usisavati i brisati prašinu češće u sezoni prolećnih alergija, čak svaki drugi dan, ako ste u mogućnosti
  • Izbegavati upotrebu ventilatora
  • Koristiti filtere za klima uređaje i redovno ih čistiti
  • Ne sušiti veš napolju u sezoni polena
  • Po dolasku iz šetnje, obrisati kućne ljubimce, a barem jednom nedeljno ih okupati

sezona polena

Najveća koncentracija polena je ujutro, između 5 i 10 sati i u večernjim satima, posle pet popodne.

Upotreba lekova u sezoni polena

Pre korišćenja bilo kakvih lekova potrebno je otići na pregled kod alergologa i dijagnostikovati problem. Nesedativni antihistaminici mogu pomoći za kijavicu, curenje nosa i svrab, dok nazalne steroidne kapi ili sprejevi olakšavaju simptome koje su lokalizovani u nosu.

Preporuka je da se lekovi za alergije uzimaju nekoliko nedelja pre početka sezone, kako bi efektni bili primetni, kada koncentracija polena dostigne svoj pun potencijal.

Sve češće alergolozi preporučuju i lečenje alergija prirodnim putem, ali izbegavanje alergena je za sada jedina sigurna opcija.  Zbog toga se preporučuju kratka putovanja u mesta gde je niži nivo aktuelnog alergena, kao što je odlazak na more u avgustu i septembru, kako bi se izbegla amrozija.

Savetujemo vam i da redovno pratite koncentraciju alergena u vašem mestu na ovom linku.


➡️ Svako kopiranje, umnožavanje, objavljivanje i distribuiranje celog ili delova ovog ili drugih sadržaja objavljenih na ovom web sajtu je zabranjeno.

Share

You may also like...