Alergija na prehrambene boje i farbe za jaja

Alergija na prehrambene bojeBrojne supstance u prehrambenim proizvodima mogu izazvati alergije. Isto važi i za prehrambene boje i za boje koje se koriste za farbanje jaja. Farbe za jaja sadrže sastojke čiji efekti na zdravlje nisu poznati. Zasad je poznato da aditivi koji se dodaju u njih uzrokuju pojavu koprivnjače, a kod dece poremećaj aktivnosti i pažnje. Po pravilu se boje  izlučuju iz organizma ili se razgrađuju, međutim, ta razgradnja može da bude delimična, pa mogu nastati sastavi koji mogu da izazovu različite smetnje, kao što su alergije, promene na koži, svrab, crvenilo, oticanje, ali ože doći i do smetnji s disanjem. Zato sa bojama treba biti oprezan.

Evropski parlament je još 2010. godine odlučio da na deklaraciji hrane, koja u sebi ima “veštačke” boje E102, E104, E110, E122, E124, E129, mora da piše upozorenje: “Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje dece”. To je dovoljan razlog da se kritički razmišlja o mogućim opasnostima vezanim za korišćenje tih aditiva. Aditiv pod oznakom E122, kojim se dobija crvena boja, osim alergije može da izazove i nadražaj sluznice nosa, dok plava boja sa dodatkom E132 (indigotin) može da bude okidač za tešku alergijsku reakciju.

Alergija na prehrambene boje

Međutim, među bojama postoje i prirodne, kao što je E 101 koja je, zapravo, vitamin B2 i daje žutu boju, pa se svakako treba dodatno informisati.

Prehrambene boje i alergija

U prehrambenim bojama se nalaze dodaci ili aditivi koji se inače koriste u prehrambenim proizvodima kako bi uticali na izgled i svojstva konačnog proizvoda. Na taj način prehrambeni proizvodi postaju primamljiviji i  interesantniji, naročito deci. Boje izazivaju emocije kod ljudi i dece i utiču na naš izbor pri kupovini.

Crvena i plava boja sadrže najopasnije aditive E122 i E132.

Plava boja “iz kesice” ne preporučuje se da se koristi prečesto, jer sadrži indigotin E 132, koji se veže za moguće alergije.

Crvena boja ili E 122 može izazvati alergije, urtikariju ili rinitis – nadražaj sluznice nosa.

Žuta boja – E 102 – Sintetička žuta boja na popisu je boja za koje mora stajati da mogu izazvati poremećaj aktivnosti i pažnje dece.

Simptomi alergije na boje

Alergija izazvana prehrambenim bojama se najčešće manifestuje oticanjem usana, kapaka, pa čak i jezika. Prvo može doći do svraba na jeziku i usnoj duplji, do ekcema oko usana, koji se može širiti u vidu urtikarije po celom telu. Takođe, oticanje jezika i usana, kapaka je malo jači oblik alergijske reakcije od navedenog, a onda se među još jačim simptomima mogu pojaviti promene i smetnje pri disanju.

Alergija na prehrambene boje

Doktor Rajica Stošović, alergolog i imunolog Kliničkog centra Srbije, kaže da danas više od sedam odsto svetske populacije pati od nekog oblika alergije izazvane suplementima iz hrane, a jedan od najčešćih dodataka su upravo prehrambene boje.

“Alergija izazvana prehrambenim bojama se najčešće manifestuje oticanjem usana, kapaka, pa čak i jezika, a po pravilu je ovo stanje praćeno i jakim svrabom” – kaže dr Stošović. – Međutim, ova vrsta alergije može da se ispolji i obilnim vodenastim curenjem nosa, kijanjem, svrabom i crvenilom u očima, pa čak i otežanim disanjem. U retkim slučajevima dolazi i do vrtoglavice, zujanja u ušima koji mogu da budu praćeni padom arterijskog pritiska, gubitkom svesti i tako da dovedu do pojave anafilaktičkog šoka.

“Postoje studije koje pokazuju da prehrambene boje mogu da budu uzrok za pojavu demencije” – kaže dr Stošović. – “Ipak, zasad je najdominantniji problem preosetljivost, odnosno pojava alergija, koje mogu da budu dramatične i da izazovu gušenje.”

Alergija na boju za jaja

Jaja se obično farbaju tako što se urone u obojenu vodu na neko vreme, a postoje i drugačiji načini kao što je trljanje. Bojenje traje kraće ako je boja koncentrisanija. Dužim držanjem u boji više boje će se vezati na ljusku, a može se dogoditi da se oboji i belance. U neke boje prvo treba dodati sirće, jer većina boja bolje prianja na ljusku jajeta u kiselim tečnostima.

alergija na boju za jaja

Pre farbanja jaja treba prvo očistiti sirćetom da bi se skinuo zaštitni sloj na ljusci koji štiti jaje od spoljnih uticaja, kao što su bakterije. Ovako će se boja lakše vezati za ljusku.

Poseban oprez se savetuje prilikom kupovine kesica boja sa niskom cenom, jer upućeni tvrde da u njima nisu prehrambene boje već tehničke koje mogu da sadrže teške metale poput olova, kadmijuma, žive i arsena.

Prirodno farbanje jaja

Na sreću sve više se jaja farbaju kao nekad, prirodnim namirnicama koje ostavljaju boju. Najpoznatija su jaja bojena u lukovini, a mnogi kažu i najukusnija. Evo još nekih predloga za prirodne boje za jaja:

Crvena – veća količina ljuski crvenog luka (prokuvanih), konzervirane trešnje sa sokom, sok od paradajza, maline, cikorija, cvekla.

Narandžasta – ljuske crnog luka (prokuvane), kuvana šargarepa, čili prah, paprika.

Ljubičasto plava – cvetovi ljubičica, manja količina ljuski crvenog luka (prokuvanih), čaj od hibiskusa, crveno vino, borovnica.

Plava – konzervirane borovnice, listovi crvenog kupusa (prokuvani), sok crnog grožđa.

Roze – cvekla, sok od brusnice ili sveže brusnice, maline, sok crnog grožđa, sok ukiseljene cvekle.

Braon – jaka crna kafa, instant kafa, ljuske oraha (prokuvane), crni čaj.

Zelena – listovi spanaća i koprive (prokuvani).

Zelenkasto žuta – kore žute jabuke, sorte zlatni delišes (prokuvane).

Žuta – kurkuma, kore pomorandže ili limuna (prokuvane), šargarepa (prokuvana), semenke celera (prokuvane), mleveni kumin (prokuvan), mlevena kurkuma (prokuvana), čaj od kamilice, zeleni čaj.

alergija na boju za jaja

 


Izvori: 24sata.hr, espreso.rs, telegraf

 

 

Share

You may also like...