Prvi Međunarodni dan atopijskog ekcema uspešno održan u Srbiji

Zahvaljujući Global Skin i Evropskoj Federaciji za alergijske i plućne bolesti, međunarodnih organizacija i partnera, po prvi put u Srbiji 14.09.2019. u Beogradu, održan je Međunarodni dan atopijskog ekcema, pod sloganom

Pogledaj i ispod površine!

Ono što se okom ne vidi ne znači da ne postoji.

Događaju se prisustvovale eminentne kompanije medicinske kozmetike, mediji, blogeri i uticajne ličnosti, pacijenti i članovi Nacionalnog udruženja Alergija i ja. Cela kampanja u cilju razvoja svesti o atopijskom ekcemu i problemima koji ovo najčešće oboljenje sa sobom nosi, počela je početkom septembra na društvenim mrežama. Na Facebooki Instagram profilu Udruženja Alergija i ja, kao I na grupama podrške koje broje preko 15.000 pratilaca iz Srbije, a u poslednjoj nedelji pred sam događaj ogromnu podršku pružili su influenseri koji su preko svojih pratilaca pomogli razvijanju svesti o atopijskom ekcemu. Takođe, u poslednjoj nedelji kampanje u televizijskim gostovanjima u medijima sa najvećom nacionalnom pokrivenošću (TV N1, TV Prva; TV Studio B, TV Pink) skretala se pažnja na dijagnostiku i lečenje atopijskog ekcema. Takođe, mnogi internet portali su objavili najavu za ovaj događaj, između ostalih: Demetra, Moj Pedijatar, Zdrava i prava i Najbolja mama na svetu i podržali glas pacijenata sa atopijskim ekcemom.

Glavna aktivnost na događaju, pored dečijih radionica, bili su besplatni pregledi kože. Specijalista dermatovenerologa dr Biljane Marenović, stručna saradnica Udruženja sa Klinike za dermatovenerološke bolesti Kliničkog centra Srbije, omogućila je da preko 30 pacijenata dobije stručne savete i preporuke za dalje lečenje. Najveća zainteresovanost je bila među roditeljima pacijenata manje dece i tinejdžera.

Međunarodni dan atopijskog ekema

Tokom celog perioda na događaju su se organizovale radionice namenjene deci svih uzrasta koje su pokrivale edukativni i praktični deo posvećen nezi atopične kože i svakodnevno prilagođavanje dece i roditelja. Mališani su uživali u kreativnim radionicama volontera Udruženja Alergija i ja i prijatelja događaja.

Međunarodni dan atopijskog ekema

Pored Lipikar Male škole atopije na kojoj su deca kroz animaciju stručnog medicinskog osoblja učila kako da koriste emolijentne kreme, a roditelji kroz predavanje dr Marenović dobili osnovna uputstva I savete za lečenje atopične kože  i Eucerin Kviza atopije, na kojoj su se na šaljiv način, uz pomoć glumca -animatora, putem kviza znanja, pružile informacije o pravilima za negu kože sa atopijskim ekcemom, klinci i klinceze su imali priliku da se druže sa Češkom, animiranim junakom Udruženja Alergija i ja na Bioderma Igra i atopija radionici i Exomega – kontroliši atopiju radionici i da  dobiju odgovore na Uriage edukativnoj radionici: Kako smanjiti simptome atopijskog ekcema?

Pacijenti su prvi put imali priliku da isprobaju proizvode namenjene za negu i lečenje atopijske kože i dobiju uzorke, koje retko imaju priliku da dobiju u apotekama I na taj način izaberu odgovarajuće tretmane medicinske kozmetike. Podsećamo da svaku kožu sa atopijskim ekcemom treba posmatrati na individualan način I da se u zavisnosti od trenutnog stanja kože biraju različiti emolijensi, sindenti i uljane kupke. Zbog toga je veoma važno da pacijenti isprobaju i izaberu proizvode koji u datom trenutku odogovaraju njihovoj koži.

Pogledajte kako je bilo na prvom obeležavanju Međunarodnog dana atopijskog ekcema u Srbiji:

Međunarodni dan atopijskog ekema

Međunarodni dan atopijskog ekema

Međunarodni dan atopijskog ekema

Međunarodni dan atopijskog ekema

 

Međunarodni dan atopijskog ekema

Međunarodni dan atoijskog ekema

Međunarodni dan atoijskog ekema

Međunarodni dan atoijskog ekema

 

 

 

Međunarodni dan atoijskog ekema

Međunarodni dan atoijskog ekema

Međunarodni dan atoijskog ekema

 

+

Posetioci su imali priliku da probaju GlutenNo I Lako bez glutena proizvode.

+.

.

 

Udruženje Alergija i ja se zahvaljuje saradnicima i partnerima, dermatologu dr Biljani Marenović i članovima Udruženja na poverenju za organizovanje ovog događaja. Posebno želimo da istaknemo dizajnerku, magistra slikarstva Alerksandru Novaković, koja je dizajnirala sav štampani i on line materijal, kao i Čikoš štampariju koja je sve sprovela u delo. Takođe, veliko hvala agenciji Event Service na ustupljenom nameštaju i + Settanta  kafiću iz bloka 70 na pomoći pri organizaciji, ekipi iz Modlice koji su nam napravili Alergija I ja modle za kolačiće i GlutenNo što nam je napravio brendirane kolačiće sa logoom I cvetićem, kao I Finatishhina koja je oživela Češka, Trbuška i Anicu, naše animirane junake, za predstave za učešće na dečijim radionicama.

Najveće hvala volonterima I volonterkama na realizaciji samog događaja, na požrtvovanosti, razumevanju i istinskoj veri koja od početka prati viziju Udruženja Alergija i ja.

 

 

 

Share

You may also like...