Lista slatkiša i grickalica bez alergena

 

slatkiši bez alergena i glutena

Šta kupiti deci koja ne smeju da jedu gluten, mleko, jaja, orašaste plodove i kikiriki?

Rođendani, proslave, druženja, novogodišnji praznici, slave i drugi verski praznici – za decu sa alergijama na hranu, na žalost, često predstavjaju mučan i ne baš tako bezbrižan povod  za slavlje.

Često se dešava da domaćini ne obezbede hranu, naročito poslastice, za decu, ali i odrasle sa alergijama na mleko, jaja, gluten, orašaste plodove, soju ili kikiriki. Ponekad ih ne možemo kriviti, jer nemaju dovoljno razvijenu svest o alergijama na hranu, mada nam statistike govore da 20% dece ima problema sa alergijom na hranu ili nekakvim zdravstvenim ograničenjem u ishrani, kao što su autoimuna oboljenja: dijabetes i celijakija, ili je pak, u pitanju neka intolerancije na hranu. Nekada se sa pravom možemo ljutiti što se ne interesuju dovoljno, jer slatkiša i grickalica bez alergena ipak ima na tržištu.

Čokolada na poklon? Može – ali ne ona koja kontaminira kikirikijem ili glutenom. Rođendanska torta? – Torte su uvek tempirana bomba za male alergičare, prepune su alergena, uglavnom svih najjačih alergena u hrani. Novogodišnji paketić pun slatkiša? Može, ali za male alergičare tu nema skoro ništa što oni smeju. Sve su to činjenice zbog kojih dete ostane bez svog slatkiša, ali i bezbrižnog osmeha.

Pred vama je spisak proizvoda bez alergena koji smo sastavili u želji da pomognemo onima koji žele da obraduju nekoga ko ima alergiju na određene namirnice, a nemaju informacije koje će im olakšati kupovinu.

Hvala vam što mislite o onima koji ne smeju da jedu sve što bi želeli! 

Evo nekoliko ideja za slatkiše i grickalice koje možete kupiti mališanima, ali i odraslim osobbama, a kako nam se bliže novogodišnji praznici, ovo su idealni sitni pokoni koje biste mogli da stavite u poklon paketić:

Slatkiši i grickalice bez mleka, jaja, glutena, soje, orašastih plodova i kikirikija:

 1. Pirinčane galete (Benlian food)
 2. Pirinčana čokoladica sa crnom čokoladom (Benlian food)
 3. Perece Salinis (Schar)
 4. Gumene bombone (Fini)
 5. Gumene bombone (Vidal)
 6. Haribo bombone: Haribo Happy Cola, Haribo Peaches, Haribo Berries, Haribo Happy Cherries, Haribo Dinosaurs, Haribo Frogs, Haribo Fruit Salad, Haribo Smurfs, Haribo Rattle Snakes, Haribo Alphabet Letters
 7. Sokići (Next, Nectar, Bravo – Rauch) najbolje jabuka ili breskva
 8. Cedevita bombone
 9. Tic-Tac bombone (Ferrero)

Da ne bude da forsiramo slatkiše i grickalice, ne zaboravite: jedna od opcija može biti i neka voćka, uvijena u celofan sa mašnom, mada, deca sa alergijama na hranu često imaju i alergije na voće.

slatkiši bez alergena i glutena

Slatkiši i grickalice bez jaja, kikirikija, orašastih plodova i glutena:

 1. Kinder čokoladice
 2. Kinder jaje
 3. Čoko bons (bez krispija) (Kinder)
 4. Životinjsko carstvo (Kraš)
 5. Chip choco keks sa parčićima čokolade (Gullon)
 6. Čokolade Delicata u Maksiju više vrsta (bela, mlečna, crna, sa lešnikom… )
 7. Čokolada Crunch (Nestle)
 8. What snack više ukusa (kukuruzne galetice slane) (Benlian food)
 9. Rocky rolls (pirinčane galetice sa ukusom kokosa, jagode, čokolade…) — Benlian food
 10. Gumene bombone (Vidal)
 11. Gumene bombone (Fini)
 12. Tortilja čips (Lidl)
 13. Sokići (Nectar, Next, Bravo – Rauch)
 14. Cedevita bombone
 15. Tic-Tac bombone  (Ferrero)
 16. Haribo bombone: Haribo Happy Cola, Haribo Peaches, Haribo Berries,
  Haribo Happy Cherries, Haribo Dinosaurs, Haribo Frogs, Haribo Fruit Salad, Haribo Smurfs, Haribo Rattle Snakes, Haribo Alphabet Letters

slatkiši bez alergena

 • Gumene bombone Vidal i Fini su deklarisane bez glutena, na vidnom mestu, sa prednje strane kesice, treba samo voditi računa pri izboru ukusa, jer neke mogu sadržati mleko.

Slatkiši i grickelice bez glutena, ali sa mlekom, orašastim plodovima ili kikirikijem:

 1. Toblerone  – sadrže badem, mleko
 2. Bajadere (Kraš) – sadrže lešnik, mleko
 3. Smoki – Lidl – sadrži kikiriki
 4. Lino lada duo, gold, milk, nougat, kokos (Podravka) – sadrže lešnik, mleko

VAŽNO: Ova lista je sastavljena na osnovu deklaracija sa pakovanja proizvoda, kod proizvođača koji adekvatno naglašavaju alergene. Ovaj spisak proizvoda ne služi za reklamiranje proizvoda, već kao pomoć osobama koje se odluče za proizvode bez alergena.

Mnogi od ovih proizvoda nemaju znak gluten free niti allergy free, te Nacionalno udruženje “Alergija i ja” ne snosi nikakvu odgovornost za korišćenje ovih proizvoda. Kupac navedene proizvode uzima na sopstvenu odgovornost.

slatkiši bez alergena i glutena

Share

You may also like...