Pulmolog dr Snežana Rsovac: ne izlažite decu zagađenju, čestice dolaze i do najudaljenijih delova pluća

 

zagađenje vazduha

Vremenski uslovi, ali i zagađenje uticali su da se poveća broj pacijenata sa respiratornim tegobama, posebno dece, rekla je pulmolog Dečje klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac za RTS.

Rsovac je upozorila da suspendovane čestice koje se nalaze u zagađenom vazduhu prolaze kroz najmanje disajne puteve i stižu do najudaljenijih delova pluća.

Ona je za RTS rekla da je zagađeni vazduh dodatno sa maglom pojačao svoj efekat i da se čestice PM-2,5 i PM-10 zadržavaju u nižim slojevima, dodavši da su studije pokazale da imaju veoma negativan efekat i na razvoj moždanih funkcija, pogotovu kod manje dece, kao i na mogućnost neplodnosti i pojavu niza hroničnih bolesti.

Broj dece koja se žale na respiratorne probleme je povećan, a doktorka kaže da je poslednjih 10 dana zabeležen porast broja pacijenata sa respiratornim sinicijalnim virusom izazvanim bronhijalitisom, posebno kod novorođenčadi i u prvoj godini života. “Pošto je ovo oboljenje koje ide kod ovako male dece sa značajnim simptomima koji otežavaju disanje, smanjuju nivo kiseonika, morali smo i da hospitalizujemo par dece”, rekla je Snežana Rsovac.

Ukazala je da je Dečja klinika u Tiršovoj ustanova koja se bavi najtežim pacijentima i ističe da su na udaru domovi zdravlja gde je sigurno još veći porast dece koja dolaze sa respiratornim tegobama.

Navodeći da je sada je sezona virusnih infekcija i da je celokupni respiratorni trakt zahvaćen, Snežana Rsovac je istakla da decu obavezno treba odvesti lekaru kada ubrzano dišu, pojačano se znoje, gube vazduh i neprestano kašlju.

Oni koji moraju da budu obazrivi u narednom periodu su – hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, deca do pet godina, rekla je Snežana Rsovac i naglasila da decu treba što manje izvoditi kada su magla i smog kako se ne bi nepotrebno izlagali zagađenju. Studije pokazale da imaju veoma negativan efekat i na razvoj moždanih funkcija, pogotovu kod manje dece, kao i na mogućnost neplodnosti i pojavu niza hroničnih bolesti.

Što se tiče svega ostalog, smanjite aktivnosti, kada se provetrava prostorija nemojte u ranim jutarnjim satima, tada je najveća koncentracija smoga i svih čestica i to radite kada malo odmakne i kada je toplije vreme”, navela je doktorka.

Izvor: RTS

Share

You may also like...