Celijakija i korona virus (COVID-19)

korona virus

Korona virus (COVID-19) je novi virus koji može uticati na plućne i disajne puteve. U Centrima za kontrolu bolesti (CDC) navodi su u rizičnoj grupi osobe starije dobi i oni koji imaju hronična zdravstvena oboljenja, uključujući bolesti srca, dijabetes i pluća.

Glavno pitanje je: Da li osobe sa celijakijom spadaju u rizičnu grupu?

Iz Centra za celijakiju na Univerzitetu u Kolumbiji kažu da je koronavirus nova bolest i da ne postoje istraživanja koja bi posebno upozorila na rizik za ljude koji imaju celijakiju. Celijakija je hronično oboljenje i čini se da postoji povećan rizik od infekcije pneumokoknim bakterijama koje uzrokuju upalu pluća i herpes zoster. Pored toga, čini se da postoji povećani rizik od lošeg ishoda prilikom infekcije gripom, kao i neodgovarajuća reakcija na vakcinu protiv hepatitisa B. Pa ipak, ti ​​su rizici, iako merljivi u nekoliko ispitivanja, mali.  Razumljivo je uzeti u obzir da oni koji imaju celijakiju, posebno starije osobe, mogu biti u rizičnoj grupi.

S obzirom na ove podatke, osobe obolele od celijakije  trebalo bi da prate opšte savete Centara za kontrolu bolesti koja su upućena celokupnoj populaciji, a koja se odnose na održavanje higijene ruku i socijalnu distancu kad je to moguće. Uz to, važno je onima koji pate od celijakije omogućiti da dobiju odgovarajuću medicinsku negu.

Član Medicinskog savetodavnog odbora Fondacije za celijakiju, dr Alesio Fasano, direktor Centra za istraživanje i lečenje bolesti celijakije u Opštoj bolnici Massachusetts, u svom video obraćanju 13. Marta 2020., navodi da se osobe s celijakijom ne smatraju ugroženim, ali  mogu biti osetljivije na COVID-19 ako imaju “akutnu celijakiju”.

Dalje navodi da ako je celijakija pravilno lečena, tada je osetljivost ista kao i kod ostale populacije.

Simptomi korona virusa

Ako osetite jake simptome COVID-19, odmah potražute  lekarsku pomoć. Kod odraslih osoba znakovi upozorenja uključuju:

 • Poteškoće s disanjem ili nedostatak daha
 • Stalnu bol ili pritisak u grudima
 • Konfuziju ili osećaj nemoći
 • Plavičaste usne ili lice.

Deca s potvrđenim COVID-19 uglavnom su imala blage simptome.  Prijavljeni simptomi kod dece uključuju simptome nalik prehladi poput temperature, curenja iz nosa i kašlja. Prijavljeno je i povraćanje i proliv.  Još nije poznato može li neko dete da ima povećan rizik od ozbiljne bolesti, kao na primer deca koja su pod nekom terapijom i posebnim zdravstvenim stanjima.

Vakcinacije i celijakija

Trenutno ne postoji vakcina protiv corovirusa COVID-19.

Vakcinisanje protiv gripa i pneumokoka preporučuju se svakih pet godina osobama obolelim od celijakije da bi se zaštitile od infekcije. Iako je profesor John Wilson, izabrani predsednik kraljevskog Koledza australijskih lekara i lekara pulmologa, izjavio da su gotovo sve ozbiljnije posledice COVID-19 zapravo upale pluća. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) naglašava da vakcina protiv pneumokoka nije efikasna protiv COVID-a-19. Uprkos tome WHO preporučuje vakcinisanje protiv respiratornih bolesti radi zaštite zdravlja, uključujući i vakcinisanje protiv pneumokoka i gripa tipa B (Hib).

Da bi se zaštitili od drugih infekcija, medicinsko savetodavno telo Fondacije za Celijakiju savetuje ljude sa celijakijom, u dobi od 15 do 64 godine, koji nisu kao deca primili vakcine protiv pneumokoka, da razmotre vakcinisanje. Ovo se odnosi na sve osobe sa celijakijom, bez obzira jesu li na bezglutenskoj dijeti ili ne.

Budući da ljudi koji imaju celijakiju mogu biti izloženi povećanom riziku za COVID-19, Centar za kontrolu bolesti (CDC) preporučuje:

 • Nabavite zalihe hrane.
 • Svakodnevno preduzimajte mere predostrožnosti i održavajte distancu medju ljudima.
 • Kad izlazite u javnost, držite se podalje od drugih koji su bolesni, ograničite bliski kontakt i često perite ruke.
 • Izbegavajte gužve što je više moguće.
 • Tokom epidemije COVID-19 ostanite kod kuće što je više moguće kako biste dodatno smanjili rizik od izlaganja.

Šta učiniti ako sumnjate da možda imate COVID-19?

 • Ostanite kod kuće.
 • Nazovite  svog doktora i recite mu simptome.  Izrazite svoje sumnje.  To će mu pomoći da se brine za vas i spreči  druge da se zaraze ili budu izloženi virusu.
 • Ako niste toliko bolesni da biste bili hospitalizovani, možete se oporaviti kod kuće. Sledite uputstva o tome kako se brinuti o sebi kod kuće.
 • Odmah potražite doktorsku pomoć ako imate neki od gore navedenih simptoma.

Ako morate biti hospitalizovani informišite se kako biste bili sigurni da ćete moći da održavate dijetu bez glutena u bolnici.


Izvor: Celiac.org

Prevela: Ana Dražilović

Prilagodila: Snežana Šundić – Vardić

Napomena: Obzorom na neistraženost korona virusa COVID -19, ove činjenice se tokom vremena posredstvom istraživanja, mogu promeniti

 

 

Share

You may also like...