Benefiti koje donosi bezglutenska ishrana

Za mnoge osobe koje saznaju da boluju od celijakije, doživotnog autoimunog oboljenja netolerancije na gluten, suočavanje sa činjenicom da nikada neće moći, ne samo da jedu gluten, već i da dođu u kontakt sa mrvicama glutena, nije jednostavno. To podrazumeva potpuno odricanje od bilo kakve hrane koja je potencijalno kontaminirala gluten.

Nakon konzumiranja obroka bez glutena koji je bio kontaminiran glutenom, neke osobe mogu osetiti da je u jelu bilo glutena određenim simptomima odmah nakon unosa, međutim, postoje osobe koje posledice tragova glutena osete mnogo kasnije i to jačim i ozbiljnijim simptomima.

Da je lako – nije. Mora se paziti na svaki prehrambeni proizvod, na svaki čips, na svaki sok, voćni jogurt, čak iako znamo prirodno taj proizvod ne bi trebalo sadržati gluten, na svaki obrok u restoranu, na kuhinju u kojoj se pripremao bezglutenski obrok, na svaki začin, na sudove i kuhinjska pomagala. Svaka kupovina proizvoda bez glutena je detektivski posao. Putovanje za mnoge osobe sa celijakijom izgleda kao put na Mesec. Prihvatanje ovog zdravstvenog problema nije jednostavno, ali postoje određeni benefiti koji vam mogu pomoći da ovu promenu lakše prebrodite.

Pitali smo Marinu Zdravković, devojku koja već šest godina živi sa celijakijom, kako je podnela ovu promenu i kako se navikla na život bez glutena. Marina je devojka iz Niša koja je rešila da svoje iskustvo podeli sa drugima i na taj način, savetima i podrškom pomogne drugima da što lakše savladaju svoje bezglutenske početke i pomogne im u osmišljavanju.

probiotici i alergije

Kako je krenuo tvoj bezglutenski put?

“Posle višemesečnog traganja za uzročnicima različitih simptoma, jakih bolova u stomaku, ogromnih crvenih pečata po telu, gubljenja daha, umaranja, opstipacije i posle mnogobrojnih ispitivanja napokon smo došli do glavnog uzroka – glutena, kaže za Alergija i ja Marina i nastavlja: “Tog juna 2014.godine, moj život se upotpunosti promenio. Shvatila sam da krećem u jednu novu avanturu, novo poglavlje koje za mene znači mnogo toga lepog.”

Da li si se brzo navikla na život bez glutena?

“Celijakija je do momenta dijagnoze za mene bila potpuno strana, bolest za koju ja do tada nisam znala, a sa kojom danas živim i koja mi je promenila život iz korena. Rekla bih da sam se isuviše brzo navikla na bezglutensku ishranu i verujem da tome doprinosi činjenica da svakoj situaciji pristupam veoma detaljno, stprljivo i da sam istrajna u svemu što radim. Ishrana bez glutena zahteva disciplinu, posvećenost, odricanja, srpljenje i volju,” naglašava Marina.

Kako ste podneli činjenicu da nikada više u životu nećete moći da se hranite bez glutena?

Marina: “Želja da se upoznam sa svojom bolešću i istražim je do tančina, bila je baš jaka, jer kako drugačije nego sprijateljiti se sa Celijakijom. Uz mamu je sve ovo mnogo lakše bilo, zajedno smo čitale, učile, zajedno smo pravile prve korake u kuhinji, radovale se prvom hlebu bez glutena, prviim kiflicama, prvoj piti, prvoj torti… Još uvek se uz osmeh sećam prve proje koju je mama napravila dan nakon dijagnoze, sa običnim heljdinim brašnom” i nastavlja: “Iako sam se na početku susrela sa velikim strahom i strepnjom, veoma brzo sam uvidela sve benefite koje bezglutenska ishrana sa sobom nosi. Ovo su samo neki od njih:


Život bez bola i straha da bilo šta pojedem, jer će me nakon toga boleti stomak,

Ishrana obogaćena voćem, povrćem i mesom,

Kvalitetniji život uz zdravu ishranu,

Smanjenje rizika da dodje do dodatnih komplikacija,

Poboljšanje zdravstvenog, fizičkog i psihičkog stanja,

Vaš lek je Vaša ishrana

Naučićete da osluškujete svoj organizam.


Kako se osećaš danas, nakon šest godina?

“Danas mogu reći da sam zahvalna svojoj Celijakiji, jer živim mnogo bolji i zdraviji život. Srećna sam što imam priliku da sa svojim pratiocima delim svoja iskustva, recepte, da ih saslušam i odgovorim na njihova pitanja, jer i ja sam bila na mestu na kome se oni sada nalaze”, zaključuje Marina.

Kako je nastao tvoj instagram profil moj_bezglutenskizivot?

“Pomislila sam da bi bilo lepo da napravim stranicu gde ću deliti sva svoja iskustva i znanja u vezi celijakije i bezglutenske ishrane. Vođena svojim iskustvom, u potpunosti razumem nove celijakičare i njihov strah, neznanje, i strepnju sa kojom se suočavaju. Upravo zbog toga moj profil ispunjavanju saveti i recepti, jer sa bezglutenskim testom nije lako raditi i sama hrana mora biti pripremana u strogo kontrolisanim i nekontaminiranim uslovima.”

glutenfree ishrana

 


Marinin rad i recepte možete pratiti na Instagram profilu moj_bezglutenskizivot

 

Share

You may also like...