Šta osobe sa celijakijom treba da ponesu u trijažnu bolnicu?

celijakija i bolnica

Našom akcijom “Hrana za sve” kojom obezbeđujemo obroke za osobe sa celijakijom, čije su porodice pogođene korona virusom COVID -19, pokazali smo da se možemo organizovati kao zajednica. Uspeli smo da okupimo 30 pojedinaca iz 13 gradova Srbije i 5 proizvođača hrane voljnih da pomognu u obezbeđivanju nekontaminirane hrane za osobe sa celijakijom.

Nažalost, još uvek nisu preduzete sve mere po pitanju obezbedjivanja obroka u trijažnim centrima, ali uveliko radimo na tome. Kako je celokupna organizacija zbrinjavanja pacijenata komplikovana, verujemo da će i naš problem uskoro stići “na red”.

Verovatno ste upoznati sa tim da smo podneli i Molbu za proceduru vezanu za naše najmladje članove sa celijakijom i visokim nutritivnim alergijama, u slučaju da neko od roditelja/staratelja bude u trijaži ili bolnici.

Dok ne dobijemo odgovor, za decu imate našu podršku putem akcije “Hrana za sve”. Ne ustručavajte se u bilo koje doba dana ili noći da nam pošaljete putem mejla i društvenih mreža poruku ako Vam zatreba obrok.

Šta osoba sa celijakijom treba da ponese u bolnicu?

Pročitajte šta osobe sa celijakijom treba da ponesu sa sobom u bolnicu ili trijažnu bolnicu:

1. Sredstva za ličnu higijenu.

2. Pribor za ručavanje i escajg za jednokratnu upotrebu (čaše, tanjiriće i viljuške).

2. Hleb, pecivo, pirinčane galete, projice, mafine, koje uglavnom svi već imate spremljene u zamrzivaču.

3. Namaz koji može stajati van frižidera nekoliko dana po otvaranju (džem, med, paštetu, humus, krem…).

4. Voće (jabuke, banane, mandarine…).

5. Sok, čaj, napitak po želji.

6. Suvi keks, bezglutenske energetske pločice, čokoladice.

7. Koštunjavo voće (badem, lešnik, orasi…).

8. Po potrebi: biljno mleko.

9. Ubruse, vlažne maramice, salvete.

Posebno moramo naglasiti da ne treba puno obraćati pažnju na dodatne dijete i kalorije niti na to da li je u pitanju industrijski proizvod ili ne, bitno je sprovoditi i poštovati režim ishrane bez glutena, kako bi održali svoj metabolizam u stabilnom stanju.


Pozivamo volontere i kompanije koje mogu donirati hranu bez glutena i alergena da nam se jave na: alergijaijanadelu@gmail.com.

Budite nam zdravi i #ostanitekodkuće

Share

You may also like...