Obeležavamo Međunarodnu nedelju alergije na hranu

alergija na hranu

Da li ste znali da 20% dece predškolaksog uzrasta ima nutritivne alergije?

Da li ste znali da mnoga deca u vrtićima nemaju obezbeđene obroke bez alergena?

Da li ste znali da su deklaracije na prehrambenim proizvodima veoma važne osobama sa alrgijama na hranu i da ispravno navođenje alergena može nekome spasiti život?

Da li ste znali da restorani, hoteli, pekare, poslastičarnice, prodavnice brze hrane nemaju obavezu navođenja alergena i da zaposleni često i ne znaju da odgovore kog je sastava neko jelo?

Da i ste znali da deca sa alergijama na hranu osećaju izopšteno na dečijim rođendanima, jer 99% torti sadrži alergene?

Da li ste znali da postoji lek koji može spasiti život pacijentu pri najtežem obliku alergijske reakcije – anafailaksi?

Alergija na hranu – činjenice

Danas počinje Međunarodna nedelja alergija na hranu i mi želimo da vam skrenemo pažnju sledeći put kada pružite grickalicu detetu u parku da prvo pitate roditelja da li je detetu dozvoljeno da je jede, da nas ne gledate čudno kada čitamo sastav proizvoda u marketima i da se ne ljutite kada pitamo za sastav jela kada nam nudite hranu u restoranu, da nas ispoštujete kada zamolimo da u vrtić ili školu ne šaljete po detetu hranu sa određenim alergenom (kikiriki naročito).

Evo samo nekih činjenica vezanih za alergije na hranu:

  • Alergija na hranu nije bezazena pojava – može biti veoma opasna i ugroziti život pacijentu.
  • Sve alergene namirnice se mogu zameniti u ishrani.
  • 2 deteta u razredu ima neku alergiju na hranu.
  • I bebe se mogu testirati na alergene.
  • Ukoliko mama koja doji pije mleko, a beba ima alergiju na mlečne proteine – mama mora isključiti sve mlečne proizvode iz ishrane.
  • Po najnovijim istraživanjima alergene namirnice treba dati bebi u šestom mesecu po rođenju.
  • Kikiriki je iz iste porodice kao soja, pasulj, leblebija, grašak, ali ne znači da, ukolko postoji alergija na jednu namirnicu iz iste kategorije namirnice, da će dete biti alergično na drugu. Isti je slučaj sa vrstama ribe i orašastim plodovima.
  • Ukoliko beba ima potvrđenu alergiju na proteine iz kravljeg mleka, treba izbaciti iz ishrane sva mleka životinjskog porekla.
  • U ishrani beba alergičnih na mleko, postoje adekvatne zamene u vidu bebi formula (ukoliko mama ne doji). Nijedno biljno mleko nije adekvatna zamena za ishranu beba.

Obeležimo zajedno Međunarodnu nedelju alergija na hranu, podržite nas i podelite ovaj post. U toku je i akcija Podeli recept bez alergena, pridružite nam se. Pišite nam!

alergija na hranu

Share

You may also like...