Da li koristite adekvatan antihistaminik?

vrste antihistaminika

Antihistaminici, lekovi koji se prepisuju u prvoj odbrani protiv alergija, uspešno otklanjaju alergijske simptome, ali, kao i svi drugi lekovi, mogu ispoljiti neželjena dejstva. Obzirom na to da se kupuju bez lekarskog recepta, mnogi pacijenti i ne znaju koju vrstu antihistaminika kupuju i da li postoje neki neželjeni efenti samog leka.

Vrste antihistaminika

Antihisatminici se primenjuju kod alergijskih reakcija uključujućui alergijski rinitis, atopijski dermatitis, urtikariju, ujed insekta i preosetljivost na lekove. Mogu da se piju kao tablete, sirupi za decu, a postoje i u vidu rastvora ili spreja. Tada se stavljaju u oči i ubrizgavaju u nos.

Antihistaminici se dele na prvu i drugu generaciju:

  • Antihistaminici prve generacije (prometazin, hlorfeniramin, difenhidramin, dimenhidrinat, hidroksizin i drugi)
  • Antihistaminici druge generacije (loratadin, cetirizin, levocetirizin, feksofenadin i drugi)

Dimenhidrinat

Dimenhidrinat je antihistaminik čija je upotreba prvenstveno antiemetička, posebno kod bolesti kretanja. Koristi skoro isključivo za lečenje bolesti vožnje (“morska bolest“). Osnova delovanja dimenhidrinata je inhibicija acetilholina. Osim antiholinergičkih efekata, deprimira CNS, ima antiemetsko, antihistaminsko i lokalno anestetsko jelovanje. Dimenhidrinat inhibira vestibularnu stimulaciju jelujući prvenstveno na otolite, a u višim dozama na polukružne kanaliće. Koristi se za sprečavanje bolesti kretanja, u Menierovoj bolesti i vestibularnim smetnjama.
Nuspojave mogu biti pospanost, nesigurnost, ređe suva usta i smetnje vida, uticaj na psihofizičke sposobnosti. Trudnice bi ga trebale izbegavati.

Hloropiramin

Kloropiramin je antihistaminik jakog delovanja, derivat etilendiamina. Kao kompetitivni antagonist histamina hloropiramin smanjuje tonus glatkog mišića suzbijajući efekte histamina na kapilare kože i sluznice. Deluje i antipruritički, lokalno anestetski, vazokonstriktorno i sedativno. Koristi se u slučajevima akutnih alergijskih reakcija, posebno ranih, gde se oslobađa velika količina histamina: urtikarija, angioedem, preosetljivost uzrokovana lekovima, ubodi insekata, serumska bolest, polenoza i dr.

Najčešća je nuspojava sedacija, koja može varirati od blage pospanosti do dubokog sna, zatim umor i iscrpljenost.

Cetirizin

Cetirizin spada u grupu antihistaminika – derivata piperazina. On vezivanjem na histaminske receptore sprečava dejstva histamina. Namenjen za sprečavanje i lečenje simptoma sezonske i celogodišnje alergijske bolesti nosne sluznice (alergijskog rinitisa), urtikarije i drugih alergijskih bolesti.
Većina nuspojava su blage ili umerene, a javljaju se mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, proliv, opstipacija i pojačan apetit.

Ketotifen

Ketotifen je jedan od zanimljivijih antihistaminika. Po delovanju on je antihistaminik, ali po upotrebi možemo ga svrstati u antiastmatike bez bronhodilatacijskog dejstva koji takođe ima i antianafilaktički efekat. Ketotifen je noviji antihistaminik i za razliku od starijih antihistaminika nema etilenaminsku strukturu, nego tricikličnu strukturu karakterističnu za novije antihistaminike. Ketotifen sprečava oslobađanje medijatora iz mastocita i bazofilnih leukocita, naročito oslobađanje histamina i leukotriena. Smanjuje hiperaktivnost disajnih puteva koju je izazvao aktivirajući faktor trombocita (PAF), a sprečava i infiltraciju eozinofilima. Zanimljivo je da ketotifen ima svojstvo sprečavanja astmatičnog napada – snažan je antiastmatik koji nekompetitivno blokira histaminske H1- receptore.

Koristi se za dugoročno sprečavanje bronhijalne astme, alergijskog bronhitisa i astmatičnih tegoba koje prate peludnu kijavicu. Takođe, koristi se za sprečavanje i lečenje alergijskih bolesti kao što su akutna i hronična urtikarija, atopijski dermatitis, alergijski rinitis i konjunktivitis.

Na početku lečenja može se javiti pospanost, retko suvoća usta ili vrtoglavica. U daljem toku lečenja ovi se neželjeni efekti smanjuju odnosno potpuno gube. U pojedinih osoba ketotifen može pojačati apetit i izazvati povećanje telesne mase.

Loratadin

Loratadin je noviji antihistaminik triciklične strukture. Najpopularniji je i najpropisivaniji antihistaminik koji polako istiskuje sve ostale antihistaminike. Loratadin je snažan antihistaminik dugog delovanja, sa selektivnom antagonističkom aktivnošću na periferne H1-receptore. Upravo je ta selektivnost dovela do toga da je loratadin postao sinonim za lečenje alergije.

Koristi se za lečenje i ublažavanje simptoma alergija različitog uzroka – kod alergijskog rinitisa za olakšanje simptoma i znakova hronične urtikarije i ostalih alergijskih dermatoloških poremećaja, ako što je kontaktni alergijski dermatitis, atopijski dermatitis i dr.

Najčešće nepoželjne reakcije su umor, glavobolja, pospanost, nervoza, suva usta, gastrointestinalne tegobe, kao što su mučnina, gastritis, i osip.

Feksofenadin

Feksofenadin je noviji antihistaminik bez sedativnog dejstva. Feksofenadin je farmakološki aktivni metabolit terfenadina. Terfenadin je povučen antihistaminik koji je puno obećavao zbog izostanka sedativnog delovanja, ali se ispostavio promašajem, jer je izazivao znatne opasne srčane aritmije. Feksofenadin, aktivni metabolit terfenadina, nema takve kardiološke nuspojave.
Koristi se za lečenje i sprečavanje simptoma sezonskog alergijskog rinitisa i za uklanjanje simptoma urtikarije (koprivanjače) nepoznatog uzroka.
Moguće nuspojave jesu glavobolja, pospanost, mučnina, vrtoglavica i umor.

Registrovani lekovi

  • dimenhidrinat – DIMIGAL (Galenika Srbija), DRAMINA (Jadran Galenskij Laboratorij Hrvatska),
  • levocetirizina- ROBENAN (Hemofarm) i XYZAL (Medis).
  • hloropiramin – SYNOPEN (Pliva Hrvatska),
  • cetirizin – LETIZEN (Krka Slovenija), LETIZEN S (Krka Slovenija),
  • terfenadin – BRONAL (Galenika Srbija), TEFEN (Srbolek Srbija),
  • loratadin – LORATADIN (Jugoremedija Srbija), LORATADIN (Srbolek Srbija), LORATADIN (Zdravlje Srbija), PRESSING (Hemofarm Srbija), CLARITINE (Schering-Plough Labo Belgija), FLONIDAN (Lek Farmacevtska Družba Slovenija), LORANO (Salutas Pharma Nemačka),
  • ketotifen – GALITIFEN (Galenika Srbija),
  • feksofenadin – TELFAST (Sanofi-Aventis Deutschland Nemačka),
  • desloratadin – AERIUS (Schering-Plough Holandija), AERIUS (Schering-Plough Labo Belgija)…

Neželjena dejstva antihistaminika

Često se dešava da pacijenti ne pripisuju nusefekate antialergijskoj terapiji, već posumnjaju da imaju drugi zdravstveni problem. Medikamenti prve generacije prodiru u centralni nervni sistem i mogu da uzrokuju pospanost, zamor i očni pritisak. Zbog toga, ukoliko pijete antihistaminike a često se umorni, suše vam se usta i imate česte glavobolje, potražite pomoć lekara. Prednost se daje lekovima koji nemaju sedtavivno ili antagonističko dejstvo na muskarinske receptore; zatim kao antiemetici u prevenciji kinetoza ili drugih uzroka mučnine, posebno one koja je udružena sa vrtoglavicom i za sedaciju.

  1. Antihistaminici prve generacije (prometazin, hlorfeniramin, difenhidramin, dimenhidrinat, hidroksizin i drugi) prodiru u centralni nervni sistem i deluju na veliki broj različitih receptora, pa zato mogu da izazovu pospanost, zamor, sušenje usta, otežano mokrenje kod muškaraca sa uvećanom prostatom, pojačanje apetita i porast očnog pritiska.
  2. Antihistaminici druge generacije (loratadin, cetirizin, levocetirizin, feksofenadin i drugi) slabo prodiru u centralni nervni sistem i daleko ređe izazivaju centralne efekte, obično manju pospanost ili glavobolju.

U slučaju lokalne primene, neželjni efekti gotovo da ne postoje.

Koje antihistaminici se mogu koristiti duži vremenski period?

Promene klimatskih uslova dovele su do toga da je polen biljaka gotovo neprestano u vazduhu, tako da mnogi koji su alergični moraju da piju antihistaminike bez prekida. Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničkog centra u Kragujevcu, kaže da studije dugotrajne primene antihistaminika u preporučenim dozama nisu zabeležile ozbiljna neželjena dejstva, sem sporadično, a u slučaju predoziranja uglavnom ne dolazi do fatalnog ishoda.

Zato se antihistaminici druge generacije danas preporučuju kao prvi izbor u lečenju hronične urtikarije i alergijskog rinitisa. Ipak, bezbednost primene antihistaminika druge generacije u veoma visokim dozama – i do četiri puta višim od preporučenih, još nije ispitana.

Antihistaminici i korona virus

Poslednjih godina, a naročito sada, u epidemiji virusa korona, počeo je da se ističe značaj antihistaminika kao lekova koji deluju antivirusno.

Nekoliko studija je pokazalo antivirusno dejstvo antihistaminika prve generacije, pre svega pomoću teoretskih modela i ispitivanja na izolovanim tkivima ili životinjama – kaže naš sagovornik. Efekat je uočen protiv virusa hepatitisa C, influence, ebole i još nekih virusa. Međutim, još je dalek put do prave istine, odnosno do odgovora na pitanje da li antihistaminici mogu da imaju značajan antivirusni efekat kod infekcija ljudi i da li će taj efekat, ako postoji, moći da se iskoristi u lečenju. U međuvremenu, nikako ne treba na svoju ruku koristiti ove lekove kod virusnih infekcija, jer je Agencija za lekove jedina merodavna ustanova u Republici Srbiji koja može da odobri primenu bilo kog postojećeg leka za neku novu indikaciju.


Izvori: novosti.rs, stetoskop.info

Share

You may also like...