Saveti za negu kože sa atopijskim dermatitisom preko leta

atopijski dermatitis i leto

Sunce i more mogu ublažiti simptome atopijskog dermatitisa, pa je za mnoge pacijente koji boluju od ove kožne bolesti leto pogodan period za kožu i vodi ka remisiji bolesti. Međutim, nije kod svih pacijenata isto. Kod atopijskog dermatitisa postoji samo jedno pravilo koje je isto za sve pacijente, a to je da nema pravila. Svaki pacijent je priča za sebe.

U periodu tokom letnjih meseci, UV zračenje sunca smanjuje upalno stanje kože kod atopijskog dermatitisa s jedne strane, ali s druge strane velika toplota i znojenje kože ne pogoduju pacijentima sa atopijskim dermatitisom Toplota deluje na proširenje krvnih sudova, ali i na upalne delove na koži. Uz to, sam svrab podstiče refleks češanja i grebanja, uzrokujući stvaranje ranica na koži. Stanje kože značajno se pogoršava znojenjem. Jedno od rešenja hlađene kože. Ali evo još nekoliko saveta za prevenciju simptoma atopijskog dermatitisa tokom leta:

 1. Nosite laganu i svetlu odeću od prirodnih materijala (pamuk, lan, svila itd.).
 2. Koristite sprejeve i termalne vode za rashlađivanje kože, naročito na licu i mestima gde se znojite. Možete koristiti i flaširanu vodu (Prolom voda na primer) koju ste sipali u raspršivač.
 3. Kozmetiku koju koristite za higijenu i negu kože čuvajte u frižideru.
 4. Upotrebljavajte kreme i losione laganije strukture.
 5. Negujte kožu rano ujutro i / ili uveče i nema potrebe da nanosite previše kreme i / ili prečesto jer koža ne može disati i hladiti se zbog vrućine, što može dovesti do erupcije simptoma. Ako smatrate da vas proizvodi za njegu kože iritiraju, koristite ih samo kada osetite da su potrebni vašoj koži. Kada negujete kožu deteta koje boluje od atopijskog dermatitisa, uračunajte njihove želje i tokom dana koristite hidratantne kreme koje sadrže manje masnih ulja. Ako je koža vrlo suva, nanesite masnu kremu uveče, kada je vani hladnije, a tokom spavanja koristite klima uređaj ili ventilator.
 6. Nosite sa sobom peškirić koji ćete natopiti vodom i rashladiti telo utapkavanjem.
 7. Držite pregibe laktova i kolena suvima i perite ih često, jer su ta područja najčešće najteže zahvaćena i najviše se znoje
 8. Bazen. Plivajte i ohladite se! Za neke je voda iz bazena pogodna zbog hlora, koji eluje kao dezinficijens, dok za drugima odgovara samo slatka ili morska voda. Pratite svoje telo i slušajte ga, slušajte telo svog deteta. Hlor može imati iritirajuće delovanje i svakako isušuje atopijsku kožu. Stoga, prilikom hlađenja u bazenu, obratite pažnju na iritaciju hlorom i zaštitite kožu od sekundarnih infekcija.
 9. Oprez! Morska voda može biti vrlo bolno iskustvo zbog soli za otvorene rane, ali najoštrija bol traje samo nekoliko minuta. Odrasli pacijenti mogu sami kontrolisati kada i koliko dugo će se kupati u morskoj vodi. Međutim, sa detetom budite vrlo oprezni! Ako dete ima ozbiljno oštećenu kožu, treba pričekati da se koža smiri pre kupanja u morskoj vodi. Neka se dete okupa u slatkoj vodi i postepeno mešajte svežu vodu s morskom vodom. Uvek pitajte dete što mu odgovara i imajte to na umu.
 10. Koristite kreme sa zaštitnim faktorom kada ste izloženi suncu. Neka to budu lagani losioni pogodni za kožu sa atopijskim dermatitisom.
 11. Nakon kupanja isperite kožu i prema potrebi je navlažite.
 12. Deca koja imaju ozbiljno oštećenu kožu treba da izbegavati pesak, jer to može pomoći kod sekundarnih infekcija kože.
 13. Izbegavajte sport ili drugi fizički rad zbog kojeg ćete se snažnije znojiti.
 14. Koristite klima uređaj gde god možete. Ako nemate klima uređaj, rashladite kožu ventilatorom ili sušilom za kosu (hladno postavljanje). Redovno čistite filtere klima uređaja. Koristite aparat za odvlaživanje vazduha.
 15. Postoje dve vrste krema za sunčanje: one s hemijskim filterom i kreme koje deluju kao fizička barijera (na primer, sadrže TiO2). Za pacijente s atopijskim dermatitisom i drugim kožnim stanjima prikladne su kreme koje deluju kao fizička barijera i odbijaju sunčeve zrake. Ljudima koji imaju problema s kožom važno je odabrati kremu za sunčanje bez mirisa, jer deluje hranjivije i manje iritantno. Tokom korištenja krema za sunčanje budite obzirni prema prirodi i koristite ih umereno. Na jarkom suncu zaštitite svoje telo laganom odećom.
 16. Tuširajte se sa hladnom vodom nekoliko puta dnevno da biste uklonili nadražujući znoj i alergene.
 17. Sunčeve zrake (UV zrake) u principu blagotvorno utiču na tok bolesti, jer smanjuju upalne procese u koži, stoga se nemojte previše skrivati od sunca. U svakom slučaju, zaštitite se za vreme najjačeg sunca i ostanite u hladu (između 11 i 16 sati). Ukoliko se jave reakcije preosetljivosti na koži, izbegavajte sunce.
 18. Važno: tokom lečenja atopijskog dermatitisa sa sistemskim i lokalnim lekovima (ciklosporin, kortikosteroidne kreme, inhibitori kalcineurina, …) zaštitite kožu od sunca i ograničite izlaganje suncu. Pročitajte nuspojave lekova koje koristite i savetujte se sa farmaceutom i/ili lekarom.
 19. Za spavanje koristite tanku, laku i dugačku odeću.
 20. Pijte dovolju količinu tečnosti.
 21. Koristite šešir kada ste na suncu.
 22. Jedite hladno i sveže voće i povrće, laganiju hranu.
 23. Veselite se i uživajte u letu! Budite sretni i pre svega smireni.

Hvala od srca Tini Mesarič iz Udruge Atopika iz Slovenije na preporučenim savetima.

Share

You may also like...