Kako se zaštititi od alergena koji se nalaze u vazduhu?

alergeni u vazduhu

 

Zabrinutost povodom zagađenja vazduha u Srbiji je sve veća, naočito kod osoba koje imaju hronične bolesti, kao što su bolesti atopijskog porekla. Osobe sa alergijama, alergijskim rinitisom, atopijskim dermatitisom i astmom svedoci su pogoršanja simptoma svojih oboljenja, kako zbog alergena u vazduhu, tako i zbog drugih aerozagađenja koji utiču na tok njihove bolesti. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine polenizacija i zagađenje u Srbiji su veoma visoki, a to potvrđuju i mnoge evropske i svetske organizacije.

Alergeni iz vazduha

Kada su alergeni u vazduhu u pitanju, najčešće se pomisli na polen eventualno na najčešće kućne alergije – prašnu i grinje, ali postoji mnogo uzroka alergijskih sipmtoma o kojima se skoro uopšte i ne govori. Jedni od njih su spoljašnjeg porekla i javljaju se periodično, dok se drugi nalaze uvek u našem okruženju i od njih skoro i da ne možemo pobeći. Briga o vazduhu koji udišemo u poslednje vreme okupira sve veću pažnju, a ako uzmemo činjenicu da preko 80% vremena provodimo u kući i da je svest o kvalitetu vazduha sve veća, s obzirom na rast problema koji uzrokuje zagađen vazduh, ta briga je sasvim opravdana.

Bilo da se radi o sezonskim alergenima ili o alergenima koji su konstantno prisutni u našem okruženju, jedno je sigurno – prevencija u smislu izbegavanja alergena je ključno rešenje. Da bismo uklonili sve one iritante koji utiču na opšte zdravstveno stanje, a posebno na rizične grupe ljudi: na decu, stare, trudnice, na osobe sa hroničnim bolestima prethodno se moramo upoznati sa svim alergenima koji se nalaze u vazduhu.

Spoljašnji alergeni

Zagađivači vazduha – čestice PM2,5 i PM 10, pesak, pepeo i čađ

Aerozagađenje je razultat više faktora, od koga sistemi grejanja, izduvni gasovi, toplane, individualna ložišta, fabrike i industrijska postrojenja imaju najveći udeo. Kontinuirano izlaganje tim štetnim materijama stvara velike zdravstvene probleme građanima, a pacijenti sa kardiovaskularnim oboljenjima, alergijama i respiratornim problemima spadaju u one najugroženije.

Naučnici su nakon 15 godina istraživanja dokazali da je jedan od glavnih uzorka pogoršanja alergija, alergijskog rinitisa i astme upravo zagađenost vazduha. Najčešće čestice koje se spominju kada je u pitanju aerozagađenje su PM2.5 i PM10, poznate kao tihe upice iz vazduha, predstavljaju prašinu manju od 10 mikrona i mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. a pored njih prisutni su i crni dim, NO2, grube čestice, SO2. Brojna istraživanja su jednoglasno pokazala da izlaganje PM (PM10, PM2.5) i NO2 kod astmatičara uzrokuju veća pogoršanja, lošiju plućnu funkciju i veću upotrebu lekova kod dece i kod odraslih.

Takođe, istraživanja pokazuju da izloženost zagađenom vazduhu tokom prve godine detetovog života povećava rizik od razvoja alergija na hranu, plesni, ljubimce i štetočine. Stoga bi svež vazduh mogao da pomogne u izostajanju osetljivosti na alergene. Iako različitog porekla ovi alergeni se nalaze u vazduhu i ulaze u naše domove pogoršavajući ne samo trenutne simptome alergija, već utiču i na dalji razvoj alergijskih oboljenja, progresivnijim tokom alergijskog marša, koji se posmatra kao mogući proces atopijskih bolesti, od dijagnostikovanih alergija, ekcema, alergijskog rinitisa, pa do razvoja astme.

Polen

Iako dolazi iz spoljašnje sredine, polen je itekako prisutan i u unutrašnjim jedinicama. Pored toga što ulazi u prostrije kroz vrata i prozore, polen ulazi i putem nas samih, preko naše kože, kose, odeće, ali i preko kućnih ljubimaca. Postoje više vrsta polena, po vrsti nastajanja: polen drveća, polen trava i polen korova i svaki od njih jednako može prouzrokovati pogoršanje simptoma alergija. Uglavnom su pacijenti kojima je djagnostikovana alergija na jedan od inhalacionih alergena najčešće imaju alergiju na drugi iz iste vrste, a sve češće se kroz razvijanje atopijskih bolesti dešava da pacijenti imaju dijagnostikovane alergije, većeg ili manjeg intenziteta na polen iz različitih vrsta biljaka, bez obzira da li su biljke niske, visoke, odnosno – drvenaste ili žbunaste. Polen će se duže zadržavati ukoliko se sjedini sa kućnom prašinom, zato je veoma važno voditi računa o uklanjanju prašine i polena sa podnih površina, kao i sa nameštaja.

Uvek treba pratiti kalendar polenizacije, odnono aktivne biljke. Trenutno su aktuelni poleni trava i korova, a za koju nedelju, najintenzivniji alergen – ambrozija kreće sa cvetanjem, tako da se posebno treba pripremiti.

Unutrašnji alergeni

Prašina

Alergija na prašinu je jedna od najčešćih alergija kod atopičara. Veoma nepovoljno utiče na osobe sa alergijskim rinitisom i astmom, ali i pacijenti sa atopijskim dermatitisom mogu imati probleme na koži, jer u kućnoj prašini se ne nalazi samo prašina. Ona se zapravo sastoji iz puno komponenata koji pojedinačno doprinose alergiji. To su u prvom redu grinje i polen, koji su naintenzivniji alergeni, a zatim: buđ, dlaka i sitne čestice aerozagađenja iz vazduha. Prašina se u kontaktu sa ovim alergenima dodatno zadržava i čini ih postojanijim. Samim tim, borba protiv kućne prašine podrazumeva udruženu borbu protiv svih ovih njenih sastojaka.

Najveći izvor prašine svakako je zagađenost vazduha. kuvanje i tekstil. Tepisi, zavese, posteljine, jastici, ukrasni jastučići, mebl i tapacirani nameštaj, plišane igračke, ćebad, prekrivači, garderoba – najviše akumuliraju prašinu i zbog toga je njihovo redovno pranje redovna obaveza osoba sa alergijskim bolestima.  Knjige su takođe veliki izvor prašine, tako da i njih redovno usisavajte ili ih držite u zatvorenim policama. Pored redovne higijene prostorija i čišćenja, prečišćivači vazduha u dobroj meri mogu pomoći suzbijanjem zagađivača o održavanjem vazduha čistijim.

Dlaka i epitel kućnih ljubimaca

Iako su kod kućnih ljubimaca intenzivniji alergeni u vidu epitela odnosno proteina koji se nalaze na koži, urinu i usnoj duplji, dlaka kućnih ljubimaca je jedan od velikih okidača alergijskih simptoma. Takođe, životinje gube određenu količinu peruti koji vazduhom dospeva na različitim površinama.

Proteini kućnih ljubimaca, njihove dlake, perje ili krzno se oslobađaju, otpuštajući čestice koje se mogu pomešati sa kućnom prašinom, lete kroz vazduh i lepe se za tepihe, nameštaj i posteljinu, a kućna prašina ih, kad se podigne, održava u vazduhu koji udišemo. Glavna preporuka je higijena: usisavanje prostorija, tepiha i nameštaja, vlažno brisanje nameštaja, pranje tekstila, a važno je takođe i prati ruke nakon igranja sa kućnim ljubimcima.

Grinje

Alergija na grinje je jedna od vodećih alergija, kako po intenzitetu i učestalosti, a često je uzrok mnogih alergijskih oboljenja: od atopijskog dermatitisa, alergijskog rinitisa, pa do astme. Grinje predstavljaju veliki problem za one koji su alergični na ove parazite, ali mogu biti i izvor neprijatnosti čak i za one koji nisu alergični. Kućno grinje se nalazi u svakoj kući i nije znak nehigijene u stanu. Grinje voli topla, mračna i vlažna mesta i razvija se na vlažnosti od 70 – 80% , a  na temperaturi iznad 25 stepeni.  Oni preživljavaju u vlažnom okruženju, jer se na taj način hidriraju – kroz vlagu iz vazduha. Uglavnom se hrane na mrtvoj koži ljudi i životinja. Lokacija grinja koja najviše dovodi do pogoršanja simptoma alergija je krevet u kome spavamo. Zbog toga je od izuzetne važnosti voditi računa o higijenu dušeka i jastuka, posteljine i svakodnevnom provetravanju prostorije, kako bi se sprečilo njihovo razmnožavanje. Takođe, pored kreveta, vlažnih i mračnih prostorija, tepisi, zavese, sav kućni tekstil, plišane igračke i jastuci su velika žarišta grinja i njihovog izmeta, koji je glavni alergen. Treba imati na umu da svakodnevno održavanje vazduha čistijim pomaže njihovom suzbijanju.

Buđ i plesni

Alergija na buđ i plesni je jedna od veoma intenzivnih alergija u unutrašnjem prostoru. Pored mračnih i uglavnom vlažnih prostorija, u kojima se uglavnom nalaze, kao što su: ostave, podrumi, kupatila, buđ i plesni se mogu razvijati i u saksijskim biljkama, pa čak se proširiti i na pod. Kako biste umanjili rizik, uklonite uvelo lišće, koristite tanjire ispod saksije, češće ih perite i izbegavajte preterano zalivanje. Buđ i plesni se mogu nalaziti i na knjigama, nameštaju, tekstilu u prostorijama sa velikom vlanošću vazduha.

Kvalitetniji vaduh – manje alergijskih simptoma

Kada smo se upoznali sa svim opasnostima iz vazduha koji pogoršavaju simptome alergija, sledi detaljno uputstvo i konkretni saveti kako se izboriti sa njima:

Kako smanjiti količinu kućnih alergena u domu?

 • Ukloniti suvišan tekstil: teške zavese, tepihe, pokrivače, jastučiće, plišanje igračke.
 • Redovno vodite računa o higijeni stana i uklanjanju prašine, dlaka, čađi sa podnih površina i nameštaja vlažnim krpama.
 • Hladna i suva soba je najveći neprijatelj grinja i prašine, te je glavna preporuka redovno provetravanje prostorija u kraćim intervalima. Provetravajte prostorije tokom popodnevnih sati, kada je toplije, a koncentracija aerozagađenih čestica i polena manja.
 • Redovno okretati dušeke i jastuke, često ih provetravati i čistiti.
 • Koristite usisivače sa HEPA ili vodenim filterima. Po mogućstvu osoba koja ima alergije ne bi trebalo da usisava niti da boravi u sobi barem sat vremena nakon usisavanja.
 • Prati posteljinu, pokrivače i jastuke mašinski, na minimum 60 stepeni, jednom nedeljno ili koristiti specijalne mašine za pranje veša koje uništavaju 99% alergena.
 • Redovno čistiti i provetravati mračne i vlažne prostorije, kupatila, ostave, podrume.
 • Zatvaratii prozore u periodu najveće koncentracije zagađenja ili polena.
 • Pušenje u stanu treba da je zabranjeno!
 • Voditi računa o higijeni kućnih ljubimaca, naročito po povratku iz šetnje.
 • Koristite aspiratore dok kuvate koji ne samo da uništavaju dim i mirise, već i sprečavaju stvaranje vlage i buđi.
 • Nabavite prečišćivač vazduha, ukoliko još niste.
 • Ne koristite proizvode za čišćenje u spreju, mirisne sprejeve, mirisne sveće.

Pored preventivnih mera za smanjenje izloženosti alergenima, veoma je važna odgovarajuća terapija, ukoliko lekar utvrdi da je potrebno da se uvedu lekovi koji će pomoći u smanjenju simptoma alergije. Takođe, ispiranje nosnih sluznica je malo zanemaren postupak pri preventivnom lečenju alergija, ali veoma je važan način uklanjanja alergena.

Za sve navedene preventivne mere se moramo uglavnom sami pobrinuti. Potrebno je promeniti određene životne navike i suočiti se sa svim izazivačima alergija na svakodnevnom nivou. Ta borba nije laka, posebno imajući u vidu činjenicu da nam ne garantuje potpuno izlečenje, već svakodnevni rad i pridržavanje aspolutno svih pravila.

Veliku pomoć u toj borbi možemo imati u jednom aparatu (kada se borba protiv alergena vodi na lokaciji sopstvenog doma).

U pitanju je – prečišćivač vazduha.

LG prečišćivač vazduha

Zbog čega su prečišćivači vazduha posebno važni za osobe sa alergijama?

 • kontrolišu čestice aerozagađenja tokom cele godine
 • uklanjaju mikročestice i bakterije iz vazduha
 • uništavaju polene (drveća, trave, korova) od proleća do jeseni
 • utiču na smanjenje prašine u prostorijama tokom cele godine
 • redukuju razmnožavanje grinja obogaćivanjem vazduha
 • obezbeđuju kvalitetniji vazduh
 • smanjuju simptome alergija
 • ublažavaju efekte astme
 • pogoduju koži zahvaćenoj ekcemom
 • utiču na smirivanje razvoja alergijskog marša
 • neutrališu mirise koji su potencijalni iritanti kod osoba sa alergijama
 • sprečavaju nastanak i širenje drugih bolesti

Obzirom na to da  u svom domu provodimo više od 80% vremena, a da je izloženost alergenima i zagađivačima visoka, na ovu investiciju treba gledati kao ulaganje u svoje zdravlje. Upotreba prečišćivača vazduha je veoma značajna za zdravlje svih, a posebno za rizične grupe, kao što je naša. Prečišćivači vazduha ublažavaju, ali i sprečavaju mnoge posledice koje koncentracija zagađujućih materija u zatvorenom prostoru može prouzrokovati. Ovi aparati doprinose kako čistijem vazduhu, uništavanjem bakterija, virusa, aerozagađenih čestica i polena, ali i stvaranjem čistije kućne atmosfere sprečavanjem nagomilavanja kućne prašine, grinja, buđi i plesni i samim tim pomažu u sprečavanju nastanka i razvoja mnogih oboljenja: atopijskog ekcema, alergijskog rinitisa, astme, gripa, bronhitisa i alergija.

prečišćivač vazhuda

Da li je moguće sprečiti nastanak alergija boljim kvalitetom vazduha? – Iako Evropa intenzivno sprovodi takva istraživanja ona još uvek nisu dokazala tu tvrdnju, ali mnogobrojna zvanična israživanja jesu dokazala da bolji kvalitet vazduha utiče na smanjenje alergijskih simptoma, astme, atpijskog dermatitisa,  a ono što je posebno važno: pozitvno utiče na razvoj alergijskog marša usporavajući ga i menjajući njegov tok.

Mnogi stručnjaci preporučuju korišćenje prečišćivača vazduha u zatvorenim prostorima, kao svojevrsni čistač pluća od svih navedenih iritanata.

prečišćivač vazhuda

Ako smo već izloženi aerozagađivačima i alergenima svuda oko sebe, onda barem možemo uticati na njih u svom domu. Možemo pričati o stvaranju sigurne zone koja će biti potpuno bezbedna za osobe sa alergijama, i ona će predstavljati balans između sredine koja je puna alergena i ostalih aerozagađivača.  Zbog toga su aparatii za čišćenje vazduha postali veoma popularni i prodavani proizvodi od prošle godine, kada je zabeleženo veliko zagađenje vazduha, kao i velika koncentracija polena, naročito od maja, kada su aktuelni poleni drveća, preko leta, kada počinje polenizacija trava i korova, do jeseni, kada se beleži kulminacija alergijskih reakcija zbog najintenzivnijeg korenskog alergena – ambrozije. S druge strane, pročišćivači vazduha su veoma korisni u smanjenju prašine, grinja, buđi, čiji je uticaj na simptome alergija, pored aeročestica, najviše prisutan od jeseni i tokom zimskih meseci.

Naša preporuka

S obzirom na to da su letnji meseci u pitanju na naše tržište se pojavio inovativan proizvod – 2 u 1 aparat: klima uređaj i prečišćivač vazduha. U pitanju je LG klima uređaj koji poseduje antibakterijski filter za vazduh sa funkcijom skupljanja minijaturnih čestica prašine (veličine do 10 mikrometara), polena i grinja, kao i sprečavanja njihovog prodiranja u prostoriju.

Filteri u pročišćivaču vazduha su veoma važni, jer eliminišu alergene i sitne čestice. Oni imaju zadatak da apsorbuju zagađujuće ćestice i čiste vazduh od prašine, uklanjaju neprijatne mirise ili duvanski dim. Osim filtera Dual Protection, koji predstavlja prvu liniju odbrane od sitnih čestica i prikuplja čestice veće od 10 μm, tu je i jonizator plazme Plasmaster Ionizer + koji oslobađa preko tri miliona jona koji se vežu za štetne čestice i na taj način sterilišu vazduh i okolne površine, istovremeno neutrališući mirise. Neverovatna snaga jonizatora, osim štetnih čestica i prašine, eliminiše i neke vrste bakterija i virusa. Veoma je važno znati da jonizator kompanije LG steriliše i bakteriju eširihiju koli u 99,9 odsto slučajeva i to za samo 30 minuta.

prečišćivač vazhuda

Za jonizator vazduha je karakteristična proizvodnja negativnih jona. Negativni joni se vezuju za zagađujuće čestice raspršene u vazduhu i uzrokuju njihovo prijanjanje na najbližu površinu, a poznato je i pozitivno dejstvo negativnih jona na zdravlje ljudi. Negativni joni povećavaju protok kiseonika u krv, što doprinosi smanjenju pospanosti, bržem oporavku od fizičke iscrpljenosti, osećaju smirenosti, bržem oporavku od bolesti kao što su astma, bronhitis.

Sledeći stepen filtracije i ujedno i najviši stepen filtracije sa merenjem kvaliteta vazduha je u LG DUALCOOL & PURE višeslojnoj filtraciji i apsorpciji kroz specijalne filtere.

Na čišćenje svih nivoa filtera treba se obratiti posebna pažnja. Svi uređaji imaju samočišćenje, dok uređaji sa jonizatorom imaju i sterilizaciju. Filter za dvostruku zaštitu se čisti jednom mesečno , a višeslojni filter se menja jednom godišnje.

Pored prednosti inovativne inverter tehnologije, efikasnost LG klima uređaja se postiže korišćenjem visokoefikasnog ekološkog rashladnog sredstva R32. Pored toga što ima viši indeks hlađenja nego što je to slučaj kod drugih tehnologija freona, tehnologija Freon R32 je i ekonomičnija i bezbednija.


Tekst napisan u saradnji sa LG Srbija

Share

You may also like...