Superheroj, nevidljivi zaštitnik kože ili #kožniID – otkrijte šta je zapravo mikrobiom!

mikrobiom

Možda do sad niste verovali da „superheroji“ postoje, ali moglo bi se reći da upravo jedan nastanjuje našu kožu! Mikrobiom je organ koji štiti kožu od štetnih uticaja i time čuva zdravlje čitavog organizma, a sastoji se od genoma različitih bakterija, virusa i gljivica koji žive na koži.

Uvek se pitamo kako da trajno zaštitimo kožu od štetnih uticaja i sačuvamo njeno zdravlje… Svesni smo da na zdravlje kože utiče mnoštvo spoljašnjih i unutrašnjih faktora: od pola ili uzrasta, do toga u kakvim klimatskim uslovima živimo, čime se hranimo, pa čak i posao kojim se bavimo. Pored toga, svako od nas ima različite genetske preduslove, od kojih zavisi i struktura kože (npr. da li je suva ili masna), a u zavisnosti od koje ona različito reaguje na spoljašnje faktore.

Tako, na primer, previše suva koža može biti idealno tlo za nastanak patogenih zlatnih stafilokoka,  što dovodi do upala i infekcija kao što su atopijski dermatitis, acne vulgaris, psorijaza i druge. Kada je reč o uzrastu, koža kod mlađih osoba je podložnija infekcijama i prodoru patogenih bakterija, dok se starija koža lakše odbrani od štetnih mikroba jer je naviknuta na prilagođavanje.

Dakle, postoji mnogo genetskih faktora koji mogu prouzrokovati kožna oboljenja, međutim, genetika može biti i naš najveći saveznik u borbi protiv istih! Ključ zdravlja se nalazi u samoj koži. Upoznajte najvećeg zaštitnika vaše kože: njegovo ime je mikrobiom i on je poseban organ čija je osnovna funkcija da čuva kožu od napada patogenih bakterija.

  • Šta je mikrobiom? Mikrobiom je skup genoma svih mikroorganizama koji žive na površini kože. Površinski sloj ljudske kože nastanjuje oko 100 milijardi mikroorganizama među kojima se nalaze bakterije, virusi, jednoćelijske prokariote i gljivice. Zajednica svih mikroorganizama koji nastanjuju kožu naziva se mikrobiota, a mikrobiom čini skup svih njihovih genetskih materijala.
  • Čini vas jedinstvenim! Mikrobiom je različit kod svake osobe: čak i kod jedne iste osobe, on se razlikuje u zavisnosti od dela kože na kojoj se nalazi. Tako, na primer, mikrobiom podlaktice ima sličnu gustinu i sastav bakterija čak i kod različitih osoba, ali je mikrobiom pazuha potpuno drugačiji od mikrobioma podlaktice kod jedne iste osobe. Na taj način, njegova raznovrsnost i jedinstvenost čine svačiju kožu posebnom i neponovljivom i zbog toga možemo reći da on predstavlja vaš lični #kožniID.
  • Čemu služi? Glavna funkcija mikrobioma je da štiti kožu od napada štetnih bakterija i komunicira sa delovima imunskog sistema kako bi obezbedio zdravlje čitavog organizma.
  • Na koji način vas štiti? Najveći broj mikroorganizama koji nastanjuju kožu čine bakterije, a mikrobiom se nalazi u ravnoteži ako postoji veliki broj različitih vrsta bakterija. Tada je koža zdrava i nema opasnosti od napada patogenih bakterija.
  • Kako (ne)ravnoteža mikrobioma utiče na nastanak kožnih oboljenja? Dermatovenerolog, dr Dušan Škiljević, objašnjava: „Ravnoteža se održava tako što ’prijateljske’ bakterije zauzimaju prostor i otimaju hranjive sastojke štetnim mikrobima i tako sprečavaju njihovo razmnožavanje. Ako se broj patogenih bakterija poveća, pod uticajem već navedenih spoljašnjih i unutrašnjih faktora, onda se gubi ravnoteža u mikrobiomu što dovodi do nastanka kožnih bolesti poput infekcija i upala. Bolest nastaje zato što naš imunološki sistem pogrešno reaguje na promenu ravnoteže“.

la roche posay

Tajni sastojak Lipikar preparata

La Roche-Posay je kultivisanjem bakterije Vitreoscilla Flliformis u termalnoj vodi došao do novog sastojka, aqua posae filiformis, koji deluje probiotski na vašu kožu i regeneriše kožnu barijeru. Novitet linije je i formula Lipikar Baume AP+M, koja je poboljšana sastojkom mikroresyl koji pomaže da se mikrobiom vrati u ravnotežu. Lipikar Baume AP+M ima trostruko dejstvo – trenutno umiruje nadraženu kožu, proređuju se periodi pojavljivanja izrazite suvoće i češanja.

Na osnovu studija o mikrobiomu, La Roche-Posay je pokrenuo naučna istraživanja, a u cilju pronalaženja inovativnih tretmana za lečenje bolesti poput atopisjkog dermatitisa ili akni. Krajnji rezultat sadržan je u proizvodima iz Lipikar linije, koji podstiču rast prijateljskih bakterija na vašoj koži i na taj način suzbijaju štetne bakterije koje izazivaju infekcije i upale. Korišćenjem ovih preparata, mikrobiom se ponovo vraća u ravnotežu, što doprinosi jačanju kožne barijere, a samim tim i boljem reagovanju našeg imunskog sistema.

Učinite boljim život vaše kože, i dozvolite da vaš nevidljivi zaštitnik, „superheroj“ bude u ravnoteži!

Dodatne informacije o mikrobiomu i proizvodima možete pronaći na La Roche-Posay sajtu.

 

Share

You may also like...