Atopični dermatitis: još korisnih saveta za sprečavanje reakcija kože

reakcije na koži

Svi koji su se već susreli sa ovim problemom, kako god ga zvali – Atopični dermatitis, Atopija, Ekcem i sl, već uveliko znaju da se simptomi ovog oboljenja kože najčešće javljaju na obrazima, vratu, rukama, nogama ili temenu glave. Međutim, koliko god neprijatni bili nemojte očajavati, jer je moguće izboriti se sa njima. Atopični dermatitis i atopičan tip kože može biti nasledan, ali nije zarazan niti neizlečiv. Sve što je potrebno jeste da izbereš specijalno kreirane proizvode za negu atopične kože, odobrene od strane dermatologa, i da ispratiš par saveta.

Koristi hipoalergenske proizvode

Pre svega je najbolje koristiti proizvode koji nemaju jak miris i koji su prilagođeni osetljivoj koži. Takođe, pri kupovini obavezno dobro pročitaj deklaraciju. Najbolje je da biraš proizvode na kome piše „Hypoallergenic“. Ova oznaka znači da je proizvod hipoalergenski, odnosno da je verovatnoća da će koža ispoljiti neke alergije ili reagovati na proizvod dosta manja u odnosu na proizvode bez „Hypoallergenic“ oznake.

Biraj proizvode sa ECARF sertifikatom

Bitno je da obraziš pažnju da li proizvod za atopičnu kožu ima i ECARF sertifikat.  Proizvodi koji imaju ovaj sertifikat razvijeni su za pojedince sa veoma osetljivom kožom i garantovano ne izazivaju alergije ili iritiraju kožu.

A šta je ECARF?  ECARF fondacija se bavi istraživanjem uzroka alergija i predstavlja nezavisnu organizaciju, koja za cilj ima da podrži i ohrabri ljude koji pate od alergija, tako što će ih informisati i time pomoći minimizaciju rizičnih situacija.

ECARF sarađuje s organizacijama širom sveta koje su specijalizovane za alergije, astmu, i druge disajne poremećaje… Samu fondaciju čine eksperti iz različitih polja – dermatolozi, alergisti i istraživači, a 2006. godine fondacija je razvila sertifikat za kvalitet kojom nagrađuje brendove koji se uspešno bore s alergijama. Sertifikat je baziran na laboratorijskim testovima i naučnim rezultatima.

Kupanje i sušenje atopične kože

Atopični dermatitis uzrokuje pojavu crvenih pečata na koži, koji ponekada mogu izgledati zastrašujuće, naročito ukoliko se pojave na bebinoj koži. Ovi pečati su osetljivi na kontakt sa vodom, pa se neretko u takvim situacijama dodatno upale. Zato preporičujemo da koristiš vodu iz filtera.

Što se tiče sušenja atopične kože – koža se nikako ne treba trljati peškirom, već samo nežno obrisati i to sa što mekšim peškirom. Nakon sušenja koža je dodatno isušena, pa je odgovarajuće mleko ili krema za telo obavezno.

Izbegavaj sintetičku i vunenu odeću

Preporučujemo da biraš isključivo organski pamuk koji se ne prska sa šetnim hemikalijama i koji bi trebalo da pereš sredstvom bez fosfata. Pošto grublja vlakna u kontaktu sa kožom često izazivaju reakciju i svrab, kao i to da se crveni pečati na koži dodatno upale. Isto važi i za bebe i decu. Zato bi bilo dobro i da plišane igračke budu van bebinog kreveta jer na njih mogu da se nakupe bakterije i da izazovu reakcije kože.

Isprobaj Mixa Atopiance proizvode

MIXA Atopiance proizvodi mogu biti baš pravi izbor za tebe ili tvoje dete ukoliko se boriš sa atopijom. Oni ne samo da su hipoalergenski, već su i odobreni od strane nezavisnog udruženja ECARF i njihovih dermatoalergologa. Svaki proizvod iz Atopinace asortimana kreiran je tako da se izbori protiv uporno suve kože, da umiruje iritacije na koži i da jača barijeru kože.

Redovna nega i rutina je neophodna za atopičnu kožu, kako bi ona bila nahranjena, hidrirana i kako bi se sprečile reakcije kože. Stoga pored kreme i mleka za telo je obavezno da prvo koristiš i odgovarajući čistač.

Mixa Atopiance ulje za kupanje i tuširanje beba i odraslih

Atopični dermatitis je sve prisutniji kod beba i pogađa jedno od petoro dece. Simptomi atopične kože mogu da se jave sa oko dva meseca, ali i kasnije – oko pete ili šeste godine. Međutim, kao i kod odraslih i za njih važe ista pravila kada je u pitanju nega kože, a to je upotreba kvalitetne kozmetike nežnih formula, namenjene koži sklonoj atopiji.

Mixa umirujuće, hipoalergeno ulje za kupanje brzo i dugotrajno umiruje kožu beba sklonu atopiji. Formula ovog ulja sadrži hranljivi omega 8 kompleks, idealan za atopični dermatitis. Ovo ulje za kupanje momentalno čisti kožu sklonu atopiji i lako se nanosi i ispira, ostavljajući baršunasto meku kožu.

Odlična stvar je sto je pogodno, a i veoma popularno za upotrebu kod odraslih osoba sa koje se bore sa atopičnim dermatitisom.  problemom

Mixa Atopiance mleko za telo za decu i odrasle

Nakon kupke ili tuširanja, atopičnu kožu treba nahraniti mlekom za telo. Baš kao i ulje za kupanje, i ovo mleko namenjeno je atopičnoj koži i sadrži omega 8 kompleks koji umiruje i hrani suvu i osetljivu atopičnu kožu. Atopiance mleko za telo opušta i umiruje kožu sklonu atopiji i dermatolozi su utvrdili da je upotrebom ovog mleka češanje kože smanjeno za 88%. *

Da li i ti vodiš bitku sa atopijom? Podeli sa nama u komentarima!

*Klinički test rađen na ženama i muškarcima od 18 do 65 godina. 50 ispitanika uz kliničko bodovanje. Proizvod je korišćen jednom dnevno u trajanju od 4 nedelje.


Tekst pisan u saradnji sa Mixa Srbija.

Mixa Srbija

Share

You may also like...