10 mitova i činjenica u vezi atopijskog ekcema koje niste znali

činjenice o atopijskom ekcemu

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem je zahtevna bolest i pogađa pacijente na mnogo teži način nego što se misli. To često dovodi do potpunog nerazumevanja bolesti i onoga što pacijent svakodnevno proživljava. Osobe koje žive sa atopijskim ekcemom svakodnevno se suočavaju sa uticajem koji bolest ima na njihove živote, a koji je mnogo dublji od onoga što se dešava na njihovoj koži. Čak i zdravstveni radnici i donosioca odluka (Ministarstvo zdravlja, RFZO, zdravstveni instituti…) ne shvataju da intenzivan i uporan svrab atopijskog ekcema, kao jedan od najtežih simptoma ovog oboljenja, vodi ka stresu, nedostatku sna, razdražljivosti, depresiji, anksioznosti, stigmi i dugotrajnom bolu. Ova bolest gotovo uvek umanjuje kvalitet života, utiče na mentalno zdravlje i vodi ka razvoju drugih bolesti, infekcija i atopijskih oboljenja.

Zbog toga vam prenosimo mitove i činjenice vezane za atopijski dermatitis, koje je za nas pripremila međunarodna organizacija pacijenata European Federation of Allergy and Airways Diseases, čiji smo članovi, koja na evropskom nivou utiče na promene razumevanja, kako ove bolesti, kao i drugih alergijskih oboljenja.

Mitovi i činjenice vezane za atopijski dermatitis

Mit: Atopijski ekcem je infektivno oboljenje uzrokovano gljivicama, bakterijama, virusima ili parazitima.

Činjenica: Atopijski ekcem je hronično inflamatorno oboljenje kože uzrokovano autoimunim odgovorom organizma. S druge strane, nekontrolisano češanje može dovesti do sekundarnih simptoma atopijskog ekcema, kao što su infekcije.

Izvor: “Atopic Eczema.” NHS UK. 2016.


Mit: Atopijski ekcem je zarazno oboljenje i može se preneti fizičkim kontaktom.

Činjenica: Atopijski ekcem nije zarazno oboljenje  i ne može se fizički preneti sa kože na kožu. Međutim, atopijske bolesti, kao što je atopijski ekcem, su genetski uslovljene, tako da postoji velika mogućnost naslednog faktora.

Izvor: “Eczema (atopic dermatitis).” Department of Health & Human Services, State Government of Victoria, Australia. 2019.


Mit: Atopijski ekcem se javlja samo na licu, na unutrašnjosti laktova ili iza kolena.

Činjenica: Atopijski ekcem se može javiti bilo gde na telu.

Izvor: Amy Stanway. “Atopic dermatitis.” DermNet NZ. New Zealand Dermatological Society. 2004.


Mit: Uobičajeno kupanje ili tuširanje može dovesto do pogoršanja simptoma atopijskog ekcema.

Činjenica: Učestalost kupanja i tuširanja nije toliko bitna za simptome atopijskog ekcema, koliko je upotreba važna upotreba odgovarajuće temperature vode, minimiziranje upotrebe mirisnih sapuna i vlaženje kože nakon kontakta sa vodom. Previše vruća voda može izazvati “paljenje” atopičnih ekcema.

Izvor: “Causes and Triggers of Eczema.” National Eczema Association. Accessed 2019.


Mit: Lečenje atopijskog ekcema ne zahteva previše novca. Atopijski ekcem se može jednostavno lečiti kremama bez lekarskog recepta.

Činjenica: Atopijski ekcem je veoma skupa bolest i troškovi lečenja su visoki, a za neke i nemogući. Tretmani za lečenje atopijskog ekcema nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, a preventivna terapija, poput higijenskih proizvoda, posteljine, odeće ili hrane takođe se ne pokriva iz fonda osiguranja.

Izvor: : Itching for Life: Quality of Life and Costs for People Living with Atopic Eczema in Europe.” European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Association. 2018.


Mit: Alergije na hranu uzrokuju atopijski ekcem.

Činjenica: Alergije na hranu mogu pokrenuti simptome atopijskog ekcema i pogoršati simptome ove bolesti, ali hrana nije primarni uzrok atopijskog ekcema.

Izvor: Amy Stanway. “Atopic dermatitis.” DermNet NZ. New Zealand Dermatological Society. 2004.


Mit: Atopijski ekcem nije ozbiljno oboljenje kože i ne zahteva posebne tretmane, jer se uobičajeno “preraste”.

Činjenica: Postoje različite težine bolesti atopijskog ekcema. Neka deca prerastu ovo oboljenje, ali nekada im se oboljenje vrati u tinejdžerskom periodu ili u odrasloj dobi.

Izvor: Amy Stanway. “Atopic dermatitis.” DermNet NZ. New Zealand Dermatological Society. 2004.


Mit: Atopijski ekcem je samo kožno oboljenje i ne utiče na kvalitet svakodnevnog života.

Činjenica: Atopijski ekcem je hronična bolest. Svrab može naštetiti mentalnom zdravlju pacijenata, dovesti do depresije i socijalne izolacije.

Izvor: Itching for Life: Quality of Life and Costs for People Living with Atopic Eczema in Europe.” European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Association. 2018.


Mit: Uzroci atopijskog ekcema su isti za sve pacijente, bilo da su u pitanju alergeni iz okruženja ili iritati poput lateksa.

Činjenica: Uzork atopijskog ekcema je drugačiji kod svakog pacijenta.

Izvor: Causes and Triggers of Eczema.” National Eczema Association. Accessed 2019


Mit: Ukoliko oba roditelja imaju atopijski ekcem, dete će obavezno naslediti ovo kožno oboljenje.

Činjenica: Iako su atopijski ekcem, astma i druga atopijska oboljenja najčešće nasledni, uzrok atopijskog ekcema nije uvek nasledan.


Mit: Kreme za atopijskii ekcem odgovaraju svakoj koži sa atopijskim ekcemom.

Činjenica: Svakakoj koži u određenom periodu odgovara različita krema za atopijski ekcem.

Izvor: Iskustva pacijenata.


Budite u toku sa najnovijim informacijama i uživajte pogodnosti koje smo pripremili specijalno za članove Udruženja Alergija i ja!

Postanite član NU Alergija i ja popunjavanjem kontakt forme na ovom linku. Dobrodošli!


Izvor: “Eczema (Atopic Dermatitis) Causes & Strategies for Prevention.” National Institute of Allergy and Infectious Diseases. 2016.


Nacionalno udruženje Alergija i ja u saradnji sa stručnjacima iz različitih oblasti pruža pacijentima informacije o svim raspoloživim tretmanima, istraživanjima i širokom spektru proizvoda dostupnim za lečenje i prevenciju oboljenja, kako bi ubrzali proces postavljanja dijagnoza i početak terapije. Za medicinske savete i individualne terapije molimo vas da se obratite svom lekaru.

Share

You may also like...