Koji su uzroci unutrašnjeg zagađenja vazduha?

kvalitet vazduha

Zagađenje vazduha je jedna od glavnih tema u poslednje vreme. Međutim, uticaj koji kvalitet vazduha ima na osobe sa alergijama jednako je važan u spoljnim uslovima, tako i u unutrašnim. Ovoga puta skrećemo pažnju na vazduh u našim domovima i  šta mi možemo da uradimo kako bismo poboljšali kvalitet vazduha u našem domu.

Povodom obeležavanja Nedelje kućnih alergena saznaćete kako kvalitet vazduha može biti okidač simptoma alergija.

Budući da je vazduh u Srbiji zagađen više nego ikad, mnogi su zabrinuti za zdravlje. Na osobe sa hroničnim oboljenjima i alergijama povećane koncentracije PM čestica dodatno deluju pogoršavajući simptome bolesti, ali i otvaraju vrata za nova oboljenja. Međutim, ono čega pre nekoliko godina nismo bili toliko svesni je činjenica da vazduh u našim kućama i kancelarijama može biti i mnogo više zagađen u odnosu na spoljašnji.

Posledice udisanja zagađenog vazduha

Sve zagađujuće elemente raspršene u kućnom vazduhu, počevši od kućnih alergena, do spoljašnjeg uticaja imaju posledice po naše opšte zdravstveno stanje. Pored osećaja umora , glavobolja, zagađen vazduh utiče na razvoj simptoma alergija, kao i do pojave astme i kardiovaskularnih bolesti.

Američka fondacija za astmu i alergije, Asthma and Allergy Foundation of America, kao i Evropska federacija za alergijska i plućna oboljenja, čije je naše Udruženje “Alergija i ja” član,  ističu da je zagađenje vazduha povezano sa pogoršanjem simptoma alergija i astme.

Koji su uzroci unutrašnjeg zagađenja vazduha?

Zagađivači vazduha u kući, stanu, kancelariji ili bilo kom drugom zatvorenom prostoru su brojni, a neki od njih su:

Prašina i grinje – Prašina je jedan od najrasprostranjenijih zagađivača vazduha u zatvorenim prostorijama, a uz nju tu su i grinje. Svaka grinja dnevno stvara 20 zrna izmeta koja završe u vazduhu i u našim plućima. Grinje predstavljaju veliki problem za one koji su alergični na ove parazite, ali mogu biti i izvor neprijatnosti čak i za one koji nisu alergični.

Kućni ljubimci – Svaka životinja, bilo kratkodlaka, dugodlaka ili sa perjem, svakodnevno gubi određenu količinu peruti. Sve to vazduhom dospeva i taloži se na različitim površinama. Može izazvati alergijske reakcije kod onih koji pate od alergija na kućne ljubimce.

Buđ – Pored grinja i prašine drugi najčešći alergeni koji se nalaze suspendovani u kućnom vazduhu su vlaga i buđ. Skoro sva čula su pod uticajem alergija: miris, vid, ukus i dodir, pa simptomi alergije mogu biti različiti: curenje iz nosa, iritacija oka, osip na koži ili nepcu. Alergija na buđ je najčešće zanemarena alergija čiji je uticaj kućni alergen.

Polen – Kada su visoke koncentracije polena, od kraja februara do novembra, treba voditi računa i o prisustvu ovog alergena u našim domovima. Iako im trenutno po kalendaru nije sezona, promena klimatskih uslova utiče na to da vegetacija mnogo duže traje nego ranije, što dodatno utiče na pogoršavanje kvaliteta vazduha, a samim tim i simptoma alergija.

Virusi – Kubni metar vazduha može sadržati i do 15.000 čestica virusa. S obzirom na to da svi članovi porodice mogu uneti viruse, nema mnogo načina za sprečavanje ove koncentarcije.

Proizvodi za čišćenje – Iako je čišćenje najboji način za uklanjanje alergena, proizvodi za čišćenje takođe mogu izazvati i pogoršati simptome alergija. Naročito su rizični proizvodi u vidu sprejeva, jer raspršuju čestice i lako se udišu. Takođe, proizvodi za čišćenje mogu pogoršati simptome na koži, tako da se preporučuje upotreba rukavica ili proizvoda za čišćenje koji na vašu kožu ne ostavljaju posledice (ne mora da znači da prirodni proizvodi ne ostavljaju posledice na koži, isto kao i hemijski). Ukoliko imate alergiju na latex izbegavajte rukavice od latexa.

Mirisi – Razni mirisi mogu biti okidači alergijskih simptoma. To mogu biti mirisi od kuvanja, mirisi parfema, mirisi sredstava za čišćenje, ali i mirisi od sveća mogu izazvati alergijske simptome.

Nedostatak ventilacije, direktne sunčeve svetlosti i izolacija nepovoljno utiču na kvalitet vazduha. Taloženje zagađujućih čestica doprinosi tome da njihova koncentracija u nekim zatvorenim prostorijama može biti i nekoliko puta veća od spoljašnje sredine.

Kako umanjiti zagađenje unutrašnjeg vazduha?

Razumevanje mogućih izazivača alergija unutar doma koji imaju uticaj na kvalitet vazduha su korak bliže kontroli alergijskih simptoma. Zbog toga je usvajanje nekih navika neophodno, kao i redovno čišćenje prostorija. Takođe, kupina prečišćivača vazduha je jedna od solucija, ali postoje i drugi načini koji mogu biti od pomoći:

  • Uklanjanje ili smanjenje alergena – redovnim čišćenjem, usisavanjem i korišćenjem neutralizatora alergena.
  • Redovno provetravanje prostorija – pa čak i kada je vazduh napolju zagađen, vazduhu je neophodno cirkulisanje.
  • Korišćenje aspiratora (naročito u kuhinji i kupatilu, kako bi se sprečilo stvaranje vlage i buđi).
  • Izbegavanje korišćenja mirisnih sveća i sličnih proizvoda koji bi prikrili neprijatne mirise vlage ili nekih drugih gasova.
  • Nekonzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom.
  • Izbegavajte proizvode za čišćenje u spreju i proizvode na pumpicu, jer najviše raspršavaju štetne čestice.

Povodom obeležavanja Nedelje kućnih alergena Allergoff daje 15% popusta prilikom poručivanja Allergoff spreja za neutralisanje alergena i Allergoff wash za pranje veša. Potrebno je da prilikom poručivanja na linku: ukucate PROMO KOD: bezalergija15.

nedelja kućnih alergena

Partner Nedelje kućnih alergena i naš pomoćnik u velikom zimskom čišćenju: Allergoff – inovacija za neutralisanje alergena.

Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter