Koji poklon za Novu godinu odabrati osobi sa alergijama i atopijskim dermatitisom?

Pokloni za alergičare

Nije jednostavno odabrati poklon osobi sa alergijama, bilo da su u pitanju alergije na hranu, inhalacione alergije ili atopijski dermatitis. Sa jedne strane treba voditi računa o svim alergenima u proizvodu, a sa druge strane trebalo bi da se razmišlja o okidačima alergijskih simptoma, kao što na primer mogu biti plišane igračke, koje su pravi mamac za grinje, a koje je najintenzivniji inhalacioni alergen, a može biti okidač ne samo alergijskog rinitisa i astme, već i ekcema.

Kada je hrana u pitanju, naročito slatkiši, treba voditi računa da proizvod, bilo da je kupljen ili hand made, bude bez alergena, i to barem onih najčešćih i najintenzivnijih, kao što su: mleko, jaje, kikiriki, orašasti plodovi, soja, susam, pšenica (odnosno glutenske žitarice).

Predlozi poklona

 • Inovativni proizvodi protiv kućnih alergena

Na tržištu se u poslednje vreme sve više pojavljuju proizvodi namenjeni osobama sa alergijama. Od medicinskih posteljina koje sprečavaju prodor grinja u dušeke, jastuke i prekrivače, sprejeva protiv grinja i kućnih alergena, do specijalnih uređaja za pranje i sušenje veša, usisivača sa HEPA filterima koji sprečavaju raspršivanje alergena tokom usisavanja, do ECO deterženata za veš koji su između ostalih namenjeni osobama sa alergijama i atopijskim dermatitisom.


“Alergija i ja” preporuke:

Allergoff – neutralizator kućnih alergena

Kućna prašina je nosilac skoro svih alergena koji se nalaze u vašem domu. Pored najvećeg kućnog alergena, koji ostavlja najčešće i najintenzivnije posledice po zdravlje – grinja, kućna prašina je izvor mikroorganizama, dlake kućnih ljubimaca, gljivičnih spora, odnosno buđi u vazduhu, svih tipova polena. Od sada je i na našem tržištu prisutan proizvod koji neutrališe alergene i koji je jedan od naših favorita za novogodišnji poklon osoama sa alergijama.

U saradnji sa Allergoff Srbija članovima našeg Udružena omogućen je popust od 15% na sve Allergoff proizvode. Potrebno je da ukucate PROMO KOD: bezalergija15 prilikom poručivanja.

Allergoff


ECCOEGG -2 u 1 eko deterdžent

Apsolutna inovacija kod nas na tržištu nam dolazi od ECCOEGG 2 u 1 deterdženta za veš, ne-biološkog proizvoda koji ne sadrži nikakve toksične hemikalije poput enzima, alergena, petrohemikalija, izbeljivača, mikroplastike, SLS/SLES, palminog ulja, konzervanasa, parabena, fosfata ili bilo kog drugog sastojka koji može negativno uticati na zdravlje ili prirodu. Zato ga obožavaju ljubitelji prirodnih proizvoda, a pogotovo oni sa osetljivom kožom jer je 100% hipoalergijski.

Kad kupujete ECOOEGG 2 u 1 deterdent za veš ne zaboravite da kupite jedan i za sebe, jer čak iako nemate alergije ili ekcem. Ovaj proizvod će vas oduševiti svojom funkcionalnošću, ekonmičnošću, dejstvom, ali i pakovanjem.

Eccoegg Srbija

Svi članovi Udruženja Alergija i ja imaju 15% popusta na sve ECOEGG 2u1 eko-deterdžente i dopune za porudžbine preko društvenih mreža. Dostava je besplatna za porudžbinu bilo koja 2 proizvoda. Potrebno je da javite PROMO KOD: ALERGIJA I JA prilikom porudžbine preko Instagramaecoegg_srbija ili Facebooka: ecoeggsrbija.


Za osobe sa nutritivnim alergijama

Osobe sa alergijom na hranu provode dosta vremena u kuhinji, naročito za vreme praznika. Oni će se uvek obradovati kuhinjskim aparatima, sudovima, kuhinjskom priboru. Neki od predloga su: pekač hleba, aparat za pravljenje mini projica i mafina, aparat za vafle, multipraktik, secko, sokovnik.

Osobe sa nutritivnim alergijama vole nove sudove iz kojih će jesti, u kojima će kuvati, čuvati i služiti hranu ili koje će nositi van kuće, tako da sa šerpama, tiganjima, kutijama za hranu, flašicama za vodu, pa čak i kutlačama i varjačama – nikad nećete pogrešiti.  Jedan od uvek korisnih poklona može biti i set za čuvanje začina ili kutijice za ručno pravljenje keksiće.

Slatkiši bez alergena

Ukoliko se opredelite za kupovinu slatkiša za paketić preporučujemo vam da obavezno čitate deklaraciju. Informišite se koje namirnice vaš alergičar ne sme da jede, dobro čitajte deklaracije ili se vodite listom slatkiša bez alergena.

Ukoliko niste sigurni da li proizvod ima alergene, slobodno pitajte vašeg alergičara (ili roditelje malih alergičara), bez obzira na planirano iznenađenje. Verujte, osobama sa alergijama na hranu, će ovaj znak brige i pažnje biti mnogo veći od samog poklona. Ukoliko ipak želite da priredite iznenađenje, uvek se možete posavetovati u specijalizovanim grupama podrške našeg Udruženja: za alergije ili za bezglutenske proizvode.


“Alergija i ja” preporuke:

Ukoliko pak želite da pripremite neku hranu, a niste sigurni šta smete da kupite od namirnica preporučujemo vam:

GlutenNo – prva kuhinja bez glutena u Srbiji, koji pored pizza, pasti, njoka, pita bez glutena, imaju i mafine, knedle, keksiće, bez glutena, bez laktoze, mleka, jaja i drugih alergena.

Glutenfree Srbija


Ukoliko ste pak za varijantu da pravite jela sami, preporučujemo vam Lako bez gutena proizvode, koji imaju veliki izbor smeša bez alergena za pravljenje peciva, kolača i poslastica.


 • Edukativne knjige

Na našem jeziku ne postoji veliki izbor knjiga namenjenim osobama sa alergijama, ali nabrojaćemo neka izdanja:

 • Ishrana bez glutena za neupućene – Danna Korn
 • Istine i laži o hrani – Anita Šupe,
 • Recite zbogom pšenici – Dr Vilijem Dejvis
 • Ključ tela – Džulija Enders

“Alergija i ja preporuka:

“Moje alergije” – Snežane Šundić – Vardić, prve knjiga za decu sa alergijama, ekcemom, alergijama na hranu, celijakijom i drugim ograničenjima u ishrani. Napisana po iskustvu roditelja, a po potrebi deteta sa alergijama na hranu i atopijskim dermatitisom ova jedinstvena knjiga je prava pomoć deci sa alergijama, njihovim roditeljima i vaspitačima.

Moje alergije

Knjiga prati avanture sa alergijama malog Makisma, priču o upoznavanju sa alergijama i iskustvom koje alergije na hranu i promene na koži donose i na zabavan, ali edukativan način približava deci razumevanje alergija i pomaže im da usvoje saznanja i razviju pozitivan odnos prema različitostima, a roditeljima olakšava približavanje bezbednosnih postupaka deci i eventualnih posledica koje alergije mogu da izazovu. Ovu slikovnicu možete poručiti na Instagram profilu @moje_alergije i to po 33% sniženoj ceni u decembru i januaru mesecu.


 

A kako bi bilo da poklonite zdravlje?

 

S obzirom na to da je ovo godina u kojoj smo svi 100% posvećeni zdravlju, možete pokloniti jednu laboratorijsku analizu i na taj način istaći koliko brinete i skrenuti pažnju na to koliko je zdravlje važno.


“Alergija i ja” preporuka:

Laboratorijske analize u Talija Lab laboratorijama u kojima ćete dobiti i savet za tip analiza koje želite. Taija Lab je omogućila članovima našeg Udruženja 15% popusta na sve laboratorijske usluge za celu porodicu. Potrebno je da ponesete vašu člansku kartu (ukoliko je nemate – na adresu će vam stići do kraja meseca) ili jednostavno da kažete laborantkinji PROMO KOD: Alergija i ja.

Talija lab


 • Kozmetika za atopijski ekcem

Nikada nećete pogrešiti ako osobama sa atopijskim dermatitisom poklonite medicinsku kozmetiku. Na tržištu postoji stvarno veliki broj proizvoda i mi ćemo nabrojati neke, sa akcentom da je svaku kožu treba posebno posmatrati.

Pre nego što kupite poklon namenjen za negu kože sa atopijskim ekcemom, trebalo bi da saznate sledeće:

 • Šta trenutno koristi?
 • Koji brend voli?
 • Da li voli prirodnu ili medicinsku kozmetiku?
 • Da li voli kozmetiku sa ili bez mirisa?

Mnoge kompanije imaju setove prilagođene praznicima, koji čine sindent i kremu, eventualno neku igračku ili aksesoar, a mnoge apoteke daju i dodatne popuste za kupovinu ovih setova u vreme Novogodišnjih praznika.

“Alergija i ja” preporuka:

 • Eucerin Atopi Control
 • Uriage
 • La Roche Posay – Lipikar
 • Noreva
 • Multiaktiv Atopik
 • Mustela STELATOPIA
 • Mixa
 • Azeta Bio: Svi članovi Udruženja Alergija i ja imaju 20% popusta na ceo Azeta Bio program za porudžbine preko Azeta Bio društvenih mreža. Potrebno je da javite PROPMO KOD: alergijaija20 prilikom porudžbine preko Instagrama: azeta_bio ili Facebooka: Organska kozmetika – Azeta Bio. Isporuka je BESPLATNA.

Azeta bio

 • Bioderma
 • Aderma
 • Avenue
 • Atopik – Cristal derma

A za one sa većim budžetom za poklone osobama sa alergijama preporučujemo aparate koje će im omogućiti kvalitetniji život bez alergena:

 • Prečišćivač vazduha
 • Usisivač
 • Jonizator vazduha
 • Kućne i kuhinjske aparate.

Nadam se da su vam naši saveti pomogli pri odluci kupovine pokona za osobe sa alergijama i atopijskim dermatitisom, a ukoliko su vam potrebne dodatne informacije možete nas kontaktirati preko maila: info@alergijaija.com.

Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter