7 načina da se izborite sa unutrašnjim alergenima

kućni alergeni

Alergene je potpuno nemoguće izbeći. To je činjenica koju osobe sa alergijama dobro znaju. Svuda se nalaze i unutra i napolju i jednostavno rečeno – od njih se ne može pobeći! Polen, grinje, prašina, plesni i drugi alergeni su neizbežni za alergičare.

Međutim, dobra stvar je da čovek nije nemoćan u borbi protiv curenja nosa i suznih očiju! Definitivno postoje neki koraci koje možete preduzeti u svom domu kako biste alergije učinili podnošljivijim.

Evo nekoliko dobrih navika čišćenja koje pomažu kod alergija tokom cele godine:

1. Odrstaniti prašinu

Čestice prašine i plesni, uz polen, su najčešći krivci za alergije, naročito uz grinje koji je partner u celoj priči alergije na prašinu. Kada brišete prašinu, čistite odozgo na dole kako biste izbegli širenje prašine na područjima koja ste upravo očistili. Takođe, prašinu nemojte samo očistiti običnom krpom ili maramicama za čišćenje prašine. Vlažne krpe od mikrovlakana će zadržati prašinu umesto da je samo pomeraju i raspršavaju. Obavezno se setite da očistite lustere, žaluzine i trakaste zavese.

2. Ne zaboravite na filtere

Prvo se pobrinite da filteri koje već imate u vašim uređajima budu čisti i u dobrom stanju, poput onih u vašim klima uređajima ili prečišćivačima vazduha. Proveriti da li su oni vaša podrška ili rade protiv vas. Čišćenje i redovna provera filtera u usisivaču, klima uređaju, sušilici za veš, mašini za pranje veša i prečišćivaču vazduha su obavezni. Takođe, razmislite o zameni filtera ako su stari već istrošeni.

Američki koledž za alergiju, astmu i imunologiju preporučuje:
  • Koristite HEPA filtere, filtere sa višestrukom zaštitom.
  • Treba uskladiti prečišćivač vazduha sa veličinom prostorija u kojima treba da deluje. Proverite da je njegova CADR (stopa dovoda čistog vazduha) u skladu sa veličinom sobe.

3. Operite jastuke i posteljinu

Znate šta još voli jastuke? Grinje. Zastrašujuća je činjenica da jastuci i dušeci vremenom postaju sve teži od grinja i njihovih izmeta.  Redovno pranje navlaka i  jastučnica je neophodno. Preporuka je da ih perete na svake 2 nedelje, međutim ukoliko već imate simptome, to radite na nedeljnom nivou.

Što se samih jastuka tiče, u zavisnosti od njihove vrste, može ih prati ili hemijski čistiti svaka 3 do 4 meseca.

Detaljnije o alergiji na grinje i uništavanju ovog alergena možete pročitati OVDE.

4. Neka vaš krevet i dušek budu čisti

Pokrivač i posteljina su neophodan dodatak za vaš krevet, koji je takođe sklon da vremenom postane utočište za grinje. Očistite i uzglavlje i okvir kreveta, naročito ako je pokriven tkaninom. Kada menjate posteljinu prvo usisajte dušak, dobro istresite jastuke i prekrivače, a onda stavite novu posteljinu.

“Alergija i ja”  preporuka:

Za dušeke i tekstilne površine koristite sprejeve za neutralisanje grinja i alergena, a za pranje posteljine i prekrivača koristite dodatak prašku za pranje veša koji neutrališe alergene. Odlična vest je da ovi inovativni preparati imaju produženo dejstvo – čak i do 6 meseci od primene. Sve detalje pogledajte na Allergoff sajtu na ovom linku, a uz PROMO KOD: bezalergija15 članovi našeg Udruženja imaju 15% popusta na sve Allergoff proizvode.

5. Ograničite koliko polena puštate unutra

Kontrološite alergene otvaranjem i zatvaranjem prozora. Postoje i posebne mreže koje se stavljaju na prozore koje mogu pomoći u suzbijanju polena i alergena od spolja. Jedini problem je što su mreže pregustog tkanja i ne dozvoljavaju normalan protok vazduha.

Polen možemo doneti i na obući. Skinite cipele ispred vrata ili na otiraču obavezno dobro obrisati đon cipela.

Dodatan savet:

Održavajte unutrašnje temperature hladnijim kako biste sprečili razvoj vlage, koja je savršeno okruženje za plesni i grinje.

6. Podne površine su posebna nega

Redovno održavanje podova je veoma važno za suzbijanje alergena, ali nisu svi usisivači jednaki. Preporučuju se usisivači bez vreće sa HEPA filterom koji ne dozvoljava raspršavanje alergena.

Ukoliko je moguće, izbacite tepihe, usisavajte i brišite podne površine redovno. Ako pak ostavljate tepihe, obavezno ih redovno perite i koristite neutralizator alergena.


 

 

 

Share

You may also like...