Kako prepoznati razliku između simptoma suve kože i atopijskog ekcema?

suva koža

Hladni zimski dani za veliki broj ljudi donose ne samo rumene obraze, već i neugodne probleme sa kožom, poput suvoće i dehidriranosti. Takođe, oštra zima i hladni vremenski uslovi mogu pogoršati simptome ekcema.

Najizloženiji delovi tela su vrat, lice, ruke, a najosetljiviji: usne i nos. Niska temperatura,  ali i nagle temperaturne promene (toplo – hladno), vetar i boravak u zagrejanim, suvim prostorijama isušuju kožu, a mogu dovesti i do ljuštenja, crvenila, peckanja i svraba. Za osobe koje već imaju probleme sa kožom, kao što su na primer atopijski dermatitis, seboroični dermatitis, psorijaza, hladnoća, vetar i smanjena vlažnost tokom zime mogu dodatno pogoršati stanje kože.

Međutim, nije sva suva koža – koža sa atopijskim dermatitisom.

Nega je neophodna za pravilno i zdravo funkcionisanje kože, a tokom jeseni i zime zahteva i dodatnu brigu. Disciplina je sledeće što osoba sa suvom kožom i atopijskim ekcemom treba da praktikuje. To važi kako za suvu kožu, tako i za kožu sa atopijskim ekcemom.

Kako razlikovati suvu kožu od kože sa atopijskim ekcemom?

Atopijski dermatitis (atopijski ekcem) za razliku od suve kože je hronično zapaljensko oboljenje kože praćeno svrabom, a javlja se u naletima zapaljenja na različitim regijama na telu, zavisno od uzrasta pacijenta. Najčešće zahvata područja laktova i kolena, ručne zglobove, gležnjeve i vrat, a osip koji se javlja je suv i ljuspast i veoma svrbi. Svrab kod kože sa atopijskim ekcemom je u dermatologiji poznat kao najintenzivniji i može dovesti čak i do osećaja boli. Koža je u velikom broju slučajeva neravna, zadebljana i gruba na dodir i često je, zbog češanja, zahvaćena infekcijama. Najčešći uzroci nastanka atopijskog dermatitisa su genetska predispozicija i spoljašnji faktori (životna sredina, ishrana, infekcije, stres).

Suva koža, za razliku od kože sa atopijskim ekcemom, veoma brzo postaje hidrirana nakon upotrebe odgovarajućih kozmetičkih proizvoda, dok koža sa atopijskim ekcemom zahteva dodatno lečenje i veoma ozbiljniju negu. U zimskim mesecima koža sa atopijskim ekcemom može da upije između 200 ml i 400 ml emolijentne kreme, a to znači nanošenje kreme i nekoliko puta u toku dana!

Atopijski ekcem se najčešće javlja u dve faze.

Tokom faze remisije ili neaktivne faze koža je veoma suva, sklona iritaciji i perutanju i neophodna joj je svakodnevna nega i hidratacija. Pacijenti obično tada misle da je njihov ekcem prošlost, da su ga izlečili i zaboravljaju da hidriraju kožu. Međutim, atopijski ekcem je hronično oboljenje i ne prolazi tokom noći. Zbog toga je veoma važno koristiti emolijense i sindente i pridržavati se opštih pravila preventivne terapije kod kože sa atopijskim ekcemom, kako bi faza mirovanja što duže trajala.

Tokom faze povremenih pogoršanja, tzv. faze upale ili aktivne faza, koža sa atopijskim ekcemom zahteva lokalnu antiinflamatornu terapiju. Prva linija su lokalni kortikosteroidi, koji se obavezno koriste po preporuci i kontroli dermatologa (ne lekara opšte prakse!). Oni imaju zadovoljavajući efekat u smislu smanjena kliničkuh simptoma. Paralelno sa njima, u lečenju atopijskog ekcema koriste se lokalni imunomodulatori, koji ne izazivaju atrofiju kože, ali isto tako se koriste isključivo po preporuci dermatologa. Cilj terapije jeste smiriti zapaljenje i produžiti period remisije. Veoma važno pravilo kod atopijskog ekcema je nastaviti negu i tokom faze mirovanja, kako bi se održavala barijerna fuknkcija kože, a to se postiže pravilom negom kože, emolijensima pre svega. Ne treba zanemariti ni ulogu antihistaminika u lečenju atopijskog ekcema, koji utiču na svrab i smanjuju simptome atopijskog ekcema.

Pravilna nega suve kože

Bilo da je u pitanju suva koža ili atopijski eekcem koji je praćen suvom kožom od ključnog značaja je pravilna nega koža.

Kupanje tokom zimskih meseci

Za održavanje higijene, naročito tokom zimskih meseci treba ograničiti vreme provedeno pod tušem na 10 minuta. Tuširanje mlakom, ne vrućom vodom uz upotrebu blagih sindeta i uljanih kupki. Što je kupanje duže i temperatura vode viša, koža se više isuši i svrbi. Upotreba proizvoda za pranje treba da bude minimalna i treba da doprinese koži, a ne da je isuši. Koristite specijalne proizvode za pranje koji će nahraniti vašu kožu i pripremiti je za emolijens. Nakon tuširanja vodu treba utapkati peškirom blago. Nikako ne trljati peškir po koži. Dozvoljeno je da ostane par kapljica vode i da koža bude blago vlažna, jer će ta vlaga dodatno upiti u kožu sa emolijentnom kremom. Preporuka je da se u roku tri minuta nanese emolijens. Ukoliko se upotrebljava određena terapija, pravilo je da se prvo primeni lek, a onda hidrantna krema.

Hidriranje kože tokom zime

Tokom zime preporučuje se upotreba emolijentne kreme bar dva puta dnevno, ujutru i uveče. Možete kombinovati različite emolijense, kreme ujutru, masti uveče, na primer. Utrljavaju se isključivo u smeru rasta dlake da ne bi došlo do folikulitisa.

Ako ste ranije hidrirali kožu dva puta u toku dana, tokom zimskih uslova emolijense nanosite tri – četiri puta.

Kod osoba koje imaju atopijski ekcem i koriste lokalne lekove za terapiju ekcema, treba voditi računa o redosledu nanošenja lekova i sredstava za negu. Nakon tuširanja, ukoliko se koristi terapija uvek se prvo primeni tarapijsko sredstvo. Ako se u terapiji koriste topikalni kortikosteroidi, emolijens se nanosi posle 15 – 20 minuta, a ako se koriste topikalne kreme savetuje se da prođe 30 minuta.

Emolijensi se nanose na celu kožu, a ne samo na zahvaćene zone.

Postoji puno različitih vrsta emolijenasa, kao što su losioni, kreme, masti, ulja za kupanje, sindeti i zamene za sapun, a apoteke su najbolje mesto da odaberete prave proizvode. Generalno se preporučuje da se vrlo suva koža tretira mastima, umereno suva – kremom i blago suva – losionom. Međutim, iskustvo pokazuje da se obično kupi nekoliko proizvoda kako bi se pronašao onaj koji najbolje odgovara koži u datom momentu. Zbog toga savetujemo da u apoteci tražite testere ili manja pakovanja proizvoda dok ne ustanovite koji vam proizvodi odgovaraju.

Evo nekoliko ključnih saveta za nanošenje emolijenasa:

  • Pre nanošenja ruke treba oprati kako bi se izbegla unakrsna infekcija.
  • Neka vam nokti budu kratki kako biste smanjili mogućnost slučajnih ogrebotina po koži.
  • Nanesite emolijens nežno u smeru rasta dlake kako biste izbegli pogoršanje folikula dlake.
  • Pokušajte da ne trljate gore-dole ili neprekidno, jer to može da proizvede toplotu i pojača svrab.

Dodatni saveti

Suva koža, kao i koža sa atopijskim ekcemom je veoma osetjiva na određene iritanse pa zahteva dodatni oprez i mere prevencije.

  • Važno je održavati temperaturu i vlažnost prostorija na optimalnom nivou, jer veoma suv vazduh ili suviše topla prostorija često pogoršavaju stanje kože kod atopijskog dermatitisa.
  • Savetuje se nošenje meke pamučne odeće i izbegavanje iritirajućih tkanina u kontaktu sa kožom (pre svega vune). Nosite prirodna vlakna poput pamuka i izbegavajte sintetičke tkanine koje mogu iritirati.
  • Prilikom pranja korišćenje blagih deterdženata, izbegavanje upotrebe omekšivača i korišćenje opcije duplog ispiranja veša.
  • Dok je koža direktno izložena hladnoći i vetru preporučuje se upotreba masti i krema koje stvaraju zaštitni film na površini kože i na taj način štite kožu od isušivanja.

Povodom Meseca suve kože prijatelj našeg Alergološkog savetovalištaEucerin obezbedio je 20% popusta na sve proizvode za negu suve kože u bolje snabdevenim apotekama.

mesec suve kože

Share

You may also like...