Preporučeni tretmani za negu kože sa atopijskim ekcemom tokom hladnih dana

alergološko savetovaliste

Dr Biljana Marenović, dermatovenerolog sa Klinike za dermatologiju Kliničkog centra Srbije, bila je gost Udruženja “Alergija i ja” i odgovarala je na pitanja vezana za negu kože tokom hladnih dana.

Doktorka je odgovorila na ključno pitanje: Koji tretmani se preporučuju u mesecima suve kože i na koji način je najbolje negovati kožu sa atopijskim ekcemom?


Alergija i ja: Kakvu negu suve i problematične kože preporučujete u ovim hladnim danima?

Dr Biljana: Ovo je jako lepa tema da je obradimo u ovim hladnim mesecima. Suva koža je veoma čest problem. Mi kažemo da postoji ta zdrava suva koža, koja može da se javi u svim uzrastnim grupama, često kod dece i kod starijih odraslih osoba, i ta suva koža je jako često pogoršana u zimskim mesecima. Ako pričamo o zdravoj suvoj koži, ona je često u zimskim mesecima problem jedne nepravilne nege. Međutim, suva koža se javlja i u sklopu raznih dermatoza, kao što je to najčešći simptom atopskog dermatitisa, ali se javlja i kod ihtijoza, kod psorijaze ili su u sklopu drugih oboljenja kod bubrežnih bolesnika, kod hematoloških pacijenata, kod dijabetičara, u menopauzi i kod nedostataka vitamina D.

Suva koža može da bude propratni simptom nekih oboljenja, može da bude znak neke uzrastne populacije ili stanja kože u periodima kao što je zima i prema tome treba da se i ponašamo i da negujemo takvu kožu. Kod atopičara suva koža je naročito problem i kad kažemo da treba da se neguje tokom cele godine, posebno treba dati naglasak da treba da se neguje u zimskim mesecima. Zašto u zimskim mesecima? Zato što je zimi niska temperatura vazduha, niska je vlažnost, u prostorijama gde dosta boravimo je toplo, suv je vazduh i onda sve to dodatno inače suvu osetljivu kožu čini dodatno suvljom i vunerabilnijom. Tako da u zimskim mesecima naročito treba naglasiti specifičnu negu kože. Recimo, leti suva koža ne treba toliko da se neguje. Znači treba da se koriste gelovi, losioni, neke laganije kreme.

U zimskim periodima ja najviše volim da kombinujem uljane kupke i da koristim sindet kremaste čištače za kupanje i neke punije kreme.

Znači, mleka, balzame koji su masniji i koji su mnogo bolje prilagođeni za ovaj period i za tu suvu kožu.


Svakodnevne rutine nege kože sa atopijskim ekcemom

Alergija i ja: Što se tiče te svakodnevne rutine koju praktikujemo šta možemo reći pacijentima? Kada otprilike krema najbolje upija kožu? Kada i koliko puta dnevno treba zapravo mazati kožu sa atopijskim dermatitisom?

Dr Biljana: Kada govorimo o preparatima obično ih nazivamo emolijentni preparati ili emoliensi. To su preparati koji svojim sastavom nadoknađuju sve ono što toj koži treba. Prvo, oni imaju i u sebi vode, imaju u sebi lipidnih materijala, ceramida, drugih komponenti dodatno i neguju kožu i hidriraju je, sprečavaju dodatan gubitak vode, tako da te preparate treba koristiti zavisno od perioda. Tokom zimskog perioda kada je koža ekstra suva, tada se više preporučuju mleka, masni balzami, kada je letnji period više losioni i neke kremice.

Koliko kreme je dovoljno?

Ako govorimo sad o zimskom periodu emolijentnog preparata nikada dosta.

Ako je koža ekstra suva, može da se koristi svaka dva sata.

Obično kažemo, kada savetujemo roditelje, da je to vrlo važno. Naravno ne samo za malu decu nego i za stariju decu, naravno i za odrasle.

Znači posle kupanja lagano utapkati peškirom da koža ostane malo vlažna i onda bukvalno u periodu od deset minuta treba naneti preparat.

  • Ako dete ne voli da se maže treba ga motivisati i inspirisati i onda se igrati sa detetom.
  • Ako je dete malo starije možete ga obučiti da se samo maže.

Sa emolijentnim preparatom ne možemo da preteramo, ne možemo da pogrešimo. Obično kažu roditelji da se koža deteta zasitila jedne kreme, pa traže da se pređe na neku drugu. Ne može da se zasiti koža. Samo možda neki preparati mogu detetu da prijaju ili ne, ali emolijentnog preparata nikad nije dosta. Tako da može da se maže i svaka dva sata, može da se maže i tri puta dnevno, može recimo kada mama presvlači bebu da u toku presvlačenja malo nanese kremu između svojih ruku i samo malo da namaže nogice, rukice, uveče posle kupanja malo intenzivnije mazanje.

Ako je suva koža treba je mazati koliko god njoj to treba.


Da li se preporučuju kombinacije različitih vrsta krema?

Alergija i ja: Da li je dobro kombinovati različite vrste krema?

Dr Biljana:  Sve zavisi od dela tela. Npr lice, šake itd, oni su u zimskim mesecima malo izloženiji tim agresivnim spoljašnjim dejstvima, vetru, hladnoći, suvom vazduhu. Onda recimo preporučujemo te kremaste cold kremove, da se više mažu za lice. Uveče može da se kombinuje masnija krema ili balzam da se namaže uveče posle kupanja na celo telo, a onda u toku dana mogu da se kombinuju neki laganiji preparati. Obično deca ne vole kad je krema mnogo masna, pa onda može neka kremica češće da se namažu ručice, češće da se namaže lice, tako da mogu da se kombinuju. Onda sve zavisi da li su pregibi. Ako su pregibne površine tu obično savetujemo kremice koje su lagane ili čak kreme koje u sebi imaju cinka, bakra, koje štite te zone od trenja.

Koje preparate koristiti za higijenu atopične i suve kože?

Tako da savetujemo i preparte za kupanje ako mogu da se kombinuju. Ako mogu da se koriste sidenti, kremasti čistači u vidu gelova može svakodnevno ili čak i čvrst sident sapun, a onda uljane kupke da se koriste možda dva, tri puta nedeljno, a ako dete ima ekstra suvu kožu može i svaki dan.

atopijski ekcem

Ali, recimo, za letnje periode ja manje dajem uljane kupke nego više te lagane gelove ili te čvrste sindente za kupanje. Velika greška kod starije dece i kod odraslih, koji imaju taj problem, je kombinovanje ovih šampona ili recimo kupki 3u1, 2u1. Ti preparati možda neće smetati koži koja nema taj problem, znači neproblematičnoj koži, ali neko ko ima suvu, genetski predisponiranu, posebno ako ima atopski dermatitis – ne može da koristi te svakodnevne kozmetičke preparate, pogotovu te šampone koji se slivaju niz telo i dodatno oštećuju i suše kožu, koja je inače sama za sebe tanka, osetljiva, porozna, kojoj nedostaju neki lipidni materijali i onda kad se još dodatno isušuje ona postaje još suvlja i vulerabilnija.


Kako izabrati pravu kremu?

Alergija i ja: Najćešće pitanje naših pacijenata, koji imaju ekcem ili atopijski dermatitis je kako da izaberu kremu za sebe u tom periodu za koji im trenutno treba. Mi im obično savetujemo da prosto odu u apoteku i da traže neke testere kako bi videli da li to njihovoj koži prija. Šta biste im Vi savetovali? Rekli ste da sada tokom zimskog perioda treba koristiti neke gušće, masnije kreme da bi one ostale duže na koži i da bi ih koža duže upila, ali koji dodatni savet možete da im date kako da izaberu kremu?

Dr Biljana: Evo recimo dolaskom kod dermatologa mogu da dobiju pravi savet za korišćenje preparata. Mi obično predložimo više preparata koje mogu da probaju. Znamo iz prakse šta kojoj koži u kom uzrastu najviše odgovara.

Svi ti dermato-kozmetički preparati su stvarno efikasni, neohodni  i više su od same nege.

Oni nisu baš lek, ali su tu negde približno i kozmetički preparat, ali i terapijski deo celog tog tretmana suve i osetljive kože.

Sad sve zavisi koji je problem. Ako je to suva koža u sklopu atopskog dermatitisa tu najviše savetujemo dermato-kozmetičke preparate. Ima na našem tržištu zaista puno brendova. To su preparati, koji su više od kozmetike, manje su od leka i to su sve preparati, koji su rađeni na prirodnoj osnovi fito kozmetike, to su sve fito preparati, tako da šta god da izabere pacijent ne može da mu smeta. Jedino što ne treba koristiti agresivne sapune, jer suva koža kod atopičara nije koža koja treba da se održava sapunima. To moraju da budu oni kremasti čistači i kremasti čvrsti sindenti, koji će dodatno i negovati i čistiti kožu. Za šta se pacijent bude odlučio ima veliki izbor u apotekama. Takođe i apotekari mogu da se konsultuju i oni isto mogu da daju dobar savet. Recimo običan emolijens koji prave apoteke je solidan preparat, prilično je mastan i on je jako dobar za ove hladne periode kada je koža ekstra suva. Emolijens možda malo manje mažemo u toku leta kada koža i ne treba toliko masnih preparata, ali baš za zimski period emolijentni preparat čist, koji se može kupiti u Državnoj apoteci Beograd može baš da zadovolji ovaj problem.

Kada se koriste kortikosteroidne kreme i topikalni preparati?

Međutim, nekada kada je koža problematičnija onda treba probati sa još nekim dodatnim kvalitetnijim preparatima. Mi preporučimo, damo izbor, da pacijent proba. Najbolje je da pacijenti dođu kod dermatologa, a mi stvarno imamo veliki broj tih uzoraka i možemo da im damo šta da probaju, pa da mogu da izaberu. S druge strane roditelji dolaze i kažu da su svašta probali, a onda se ispostavi da su probali svašta od uzoraka. Znači vi ne možete da vidite koliko vam jedan preparat odgovara ukoliko ga ne koristite malo duže vremena. E sada, tu deca prave malo veći problem. Neće da se mažu, pecka ih, pa ih boli, a roditelji su slabi prema deci, pa im onda popuštaju. Tada mi damo savet, ako je koža ekstra iritirana i upaljena onda moramo da damo neki lekić, koji će ići kao čist kortikosteroid ili u kombinaciji sa kremom za negu ili možda neki topikalni preparat i dodatni preparati, kao što je antibiotska mast.

Ali kad se koža smiri nijedan preparat za negu ne može detetu da smeta, može samo da mu bude efikasan, da mu poboljša ili smanji suvoću kože.


Nedoumice oko nege kože sa atopijskim dermatitisom možete rešiti postavljanjem pitanja dermatovenerologu preko Alergološkog savetovališta – besplatne platforme Nacionalnog udruženja “Alergija i ja”.

Alergolosko savetovaliste


eucerin

 

Share

You may also like...