Koja pitanja se najčešće postavljaju lekarima u Alergološkom savetovalištu?

Alergolosko savetovaliste

Veliki samostalni projekat našeg Udruženja “Alergija i ja” – besplatna platforma Alergološkog savetovališta, osnovana je sa ciljem da bude podrška pacijentima da na što brži i jednostavniji način dođu do odgovora na pitanje u vezi sa alergijskim oboljenjima.

Zalažemo se za multidisiplinarno posmatranje alergijskih bolesti i donošenje protokola o dijagnostikovanju alergija, jer se neretko dešava da se prvi simptomi zanemare, kao i sprovođenje preventivne terapije, za razvoj svesti o alergijama kako bi poboljšali život pacijenata, ali naša najveća misija je da budemo oslonac pacijentima, a pre svega deci i roditeljima dece sa alergijskim oboljenjima i da zagovaramo promenu razumevanja atopijskih bolesti kako bi uticali na poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Pored konkretnih pitanja, pacijenti sa alergijama često tragaju za osnovnim saznanjima o alergijama ili potvrdom stečenih saznanja, te vam predstavljamo najčešće postavljena pitanja pacijenata u Alergološkom savetovalištu, kako bi pomogli i ostalim pacijentima.

Ovo su najčešće postavljena pitanja u Alergološkom savetovalištu :

 • KOJA TESTIRANJA UTVRĐUJU PRISUSTVO ALERGIJA?

Za postavljanje dijagnoza atopijskih bolesti, neophodno je obaviti što precizniji razgovor sa pacijentom o vrsti tegoba, vremenu javljanja i dužini trajanja tegoba, kao i činiocima koji ih pogoršavaju, kao i o eventualnom postojanju sličnih tegoba u porodici.

Najčešće se prvo radi prick test, odnosno alergološka kožna proba. To je efikasan i bezbedan metod kojim se otkrivaju supstance (alergeni) koji mogu biti uzrok alergijskih reakcija. Ovaj test je pouzdan i relativno komforan: kap tečnosti koja sadrži rastvoren alergen, za koji se sumnja da je uzročnik alergijske reakcije, nanosi se na kožu podlaktice. Zatim se površinski sloj kože malo zagebe lancetom i posmatra se reakcija. Nakon desetak minuta, ukoliko je detektovan alergen, javiće se crvenilo, otok ili svrab.

Drugi test podrazumeva utvrđivanje prisustva ukupnih I specifičnih IgE antitela u krvi. Dakle, potrebno je izvaditi krv.

Treći način dijagnostikovanja alergija je provokacijski test, koji se radi u bolničkim uslovima, s obzirom na to da reakcija može biti jačeg intenziteta. Provokacioni testovi najčešće se rade kod sumnje na alergiju na lekove, ali u određenim slučajevima primenjuju se i kad se sumnja na alergiju na hranu.

 • DA LI DECA MOGU DA “PRERASTU” ALERGIJE?

Deca mogu da prevaziđu alergije, ali je isto tako moguće da ih mogu steći u kasnijem periodu života. Pretpostavlja se da “prerastanje” alergija zavisi od intenziteta alergija, odnosno od visine klase alergija, kao i od tipa alergena.

 • KOJI SU GLAVNI ZNACI ATOPIJSKOG DERMATITISA?

Postoji čak 23 kriterijuma za dijagnostikovanje atopijskog dermatitisa, a dermatovenerolozi najčešće uzimaju 3 kriterijuma kako bi potvrdili prisustvo ovog kožnog oboljenja. Porodična anamneza, kožne promene na određenim (tipičnim) mestima (suva koža, crvenilo, ljuštenje, pojava skvama i lezija, krasti, vlažnih mehurića…) i svrab su najčešći kriterijumi za dijagnostikovanje atopijskog ekcema.

Zavisno od uzrasta osobe sa atopijskim dermatitisom primećuju se različiti simptomi na koži.

 • Ekcem kod beba: promene na koži u vidu crvenila i lezija javljaju se najčešće na licu, obrazima, gornjim delovima šaka i stopala ili na kosmatom delu glave.
 • Ekcem kod dece: simptomi se najčešće javljaju na šakama i stopalima, zahvatajući pregibe laktova, zglobova, kolena, članaka, vrat i očne kapke.
 • Ekcem kod odraslih: ekcem se uglavnom pojavljuje na vratu, šakama, udovima i licu. Kod odrsalih osoba često se javlja zadebljanje kože, tamnije boje.

Kod svih uzrasta prisutan je svrab, koji se karakteriše kao najintenzivniji u dermatologiji.

 • DA LI SE PREPORUČUJE ZA PACIJENTA DA POTRAŽI PROFESIONALNU PSIHOLOŠKU PODRŠKU?

Atopijski dermatitis je hronična bolest i kao takva predstavlja stalan psihološki teret za pacijenta. Ovo kožno oboljenje zahteva stalnu brigu i ozbiljno utiče na kvalitet života pacijenata, te se savetuje psihološka podrška stručnih lica, kao i podrška Udruženja pacijenata.

 • KOJI SU GLAVNI SIMPTOMI ASTME?

Astma je upala disajnih puteva koja dovodi do privremenih ili trajnih simptoma. U najvećem broju slučajeva astma je hronična upala disajnih puteva: otoka sluznice i zadebljanja mišićnog sloja što dovodi do suženja disajnih puteva. Najčešći simptomi astme: zamaranje, kratak dah, otežano disanje, gušenje.

 • DA LI JE NEOPHODNO LEČITI RESPIRATORNE ALERGIJE?

Manifestacije respiratornih alergija je neophodno lečiti, s obzirom na to da je poznato da se one u značajno manjem procentu spontano ublažavaju ili “prerastaju” u odnosu na alergije na hranu. Pokazano je da rano prepoznavanje respiratornih alergija I adekvatno lečenje dovodi do značajnog poboljšanja kvaliteta života I smanjenja rizika od hroničnih posledica alergijske upale. Osim terapije koja smanjuje tegobe pacijenta, danas se sprovodi I imunoterapija, ukoliko lekar proceni da je to potrebno. Imunoterapija je veoma efikasna kod postojanja respiratornih alergija. Kada su u pitanju nutritivne alergije, ova terapijska opcija se veoma intenzivno istražuje I razvija.

Još pitanja i odgovora pronađite OVDE.


Nadamo se će ova platforma pomoći našim članovima i onima koji će to tek postati da brže dođu do dijagnoze i adekvatne terapije.  U ime svih pacijenata sa alergijama, i dijagnostikovanih i nedijagnostikovanih, zahvaljujemo se našim lekarima – saradnicima, kao i partnerima koji su omogućili da Alergološko savetovalište dobije novu formu.

TIM LEKARA I STRUČNIH SARADNIKA KOJI SARAĐUJU SA NAŠIM UDRUŽENJEM

 • dr Gordana Petrović, alergolog/imunolog
 • dr Danica Milobratović, dermatovenerolog
 • dr Biljana Marenović, dermatovenerolog
 • dr Milan Rodić, pulmolog
 • dr Katarina Stanković, otorinolaringolog
 • dr Biljana Alimpić, dijetolog
 • Emilija Tasković, psihoanalitičar
 • Anita Alterov, nutricionista

Registrovanje na platformi veoma je jednostavno, a korišćenje potpuno besplatno!

Pratite ovaj LINK za sve detalje.

Naše Alergološko savetovalište podržali su partneri: Eucerin, Talija Lab, Allergoff, Medis, Global Skin, GAAPP.
Alergološko savetovalište
Share

You may also like...