Zaštita beba od sunca i alergije

zaštita od sunca i alergije

Dečja koža je podložna štetnim efektima sunčeve UV svetlosti tokom detinjstva, a mogućnost da izlaganje suncu tokom detinjstva stimuliše početni mutacijski korak u razvoju melanoma potkrepljena je istraživanjima.

Kumulativna priroda oštećenja od sunca ukazuje na to da bebe treba zaštititi od izlaganja UV zračenju od prvog dana njihovog rođenja.

Glavna preporuka je da se bebe mlađe od 12 meseci drže dalje od direktne sunčeve svetlosti kada je UV zračenje visoko. Međutim, ako duže vreme provodite na otvorenom tokom niskih UV perioda, preporučuje se da vaša beba bude umotana ili odevena u odeću koja pokriva što više kože, nosi kapu i drži se u senci.

Iako smo svi svesni opasnosti od opekotina od sunca, postoje i druge kožne reakcije na sunce na koje takođe treba paziti.

Fotosenzibilnost odnosno tzv. “alergija na sunce” – simptomi

Fotosenzibilnost je abnormalna ili neželjena reakcija kože na sunce. Ako se kod vašeg deteta javi reakcija kao što je opekotina od sunca, otok ili intenzivan svrab nakon ograničenog izlaganja sunčevoj svetlosti ili ako na mestu izloženom suncu (tj. licu, vratu) pokaže osip ili ožiljke, moglo bi u stvari imati fotosenzibilnost tj. „alergiju na sunce”.

Ova kožna reakcija se javlja 1-2 dana nakon intenzivnog izlaganja suncu.

Može se kretati od malih crvenih tačaka do bistrih tačaka ispunjenih tečnošću (vezikule), suvih mrlja izgleda ekcema, velikih plakova / papula .

Često zahvaćena područja uključuju lice, vrat, ruke i šake gde je bilo izlaganje suncu. Kod dece započinje kao suve mrlje na licu crvenim malim tačkama, sa jakim svrabom. Lezije nestaju za 1-2 nedelje spontano ako se dalje ne izlaže suncu.

Solarna urtikarija je druga vrsta fotosenzibilnosti koju karakterišu svrab i crvenilo obično nakon otprilike 30 minuta ili manje izlaganja suncu. Posle nekoliko sati, koža se vraća u normalu. Uzrok je nejasan, ali antihistaminici, kortikosteroidi i ograničeno izlaganje suncu su bili korisni.

zaštita od sunca i alergije

Da bi zaštitili bebe od sunčevog UV zračenja planirajte svakodnevne aktivnosti kako biste osigurali da je beba dobro zaštićena od sunca. Nastojte da minimizirate vreme (ili vodite računa o tome) napolju tokom leta kada su nivoi UV najjači. Oni se razlikuju u zavisnosti od vaše lokacije, pa se preporučuje provera UV indeksa.

Preporuke za prevenciju fotosenzibilnosti kod beba

Koristite kombinaciju mera zaštite od sunca i nikada se ne oslanjajte samo na jednu:

  • Koristite bezbedne kreme sa zaštitnim faktorom SPF 50 + (bez parabena,parfema).

Kremu za sunčanje treba naneti 15–20 minuta pre izlaska napolje. Da bi se osiguralo da je efikasno, kremu za sunčanje treba ponovo nanositi svaka tri sata, ili češće ako je obrisana ili isprana. Primer BEZBEDNE kreme za zaštitu od sunca: Azeta Bio organska krema koja ne sadrži NANO oblike. Takođe je bez PARABENA, GLUTENA, SULFATA i drugih štetnih sastojaka za kožu bebe, dece i odraslih.

  • Tražite hlad. Iskoristite bilo koju dostupnu senku za bebina kolica, pa čak i u senci treba koristiti druge metode zaštite od sunca.
  • Navucite odeću koja pokriva što više bebine kože. Izaberite hladnu, široku odeću od gusto tkanih tkanina. Neke tkanine imaju ocenu ultraljubičastog zaštitnog faktora (SPF). Što je veći SPF, to veću zaštitu pruža tkanina. Ako je moguće, odaberite tkanine koje su najmanje SPF15 (dobra zaštita), ali poželjno SPF50 (odlična zaštita).
  • Koristite šešir sa širokim obodom, tako da su bebino lice, vrat i uši zaštićeni. Za male bebe odaberite tkaninu koja će se lako zgužvati kad spuste glavu. Uzmite u obzir veličinu i udobnost šešira, da ne ometa vid, sluh ili sigurnost.

Redovno proveravajte položaj bebine odeće, šešira i senki kako biste bili sigurni da je i dalje dobro zaštićena od UV zraka.


Tekst pisan u saradnji sa: Azeta BIO koje je članovima Nacionalnog udruženja “Alergija i ja” – omogućilo popust od 20% na sve Azeta Bio proizvode. Potrebno je da javite PROPMO KOD: alergijaija20 prilikom porudžbine preko Instagramaazeta_bio ili FacebookaOrganska kozmetika – Azeta Bio. Isporuka je BESPLATNA.

Tekst: Vesna Ivanović, strukovna medicinska sestra-specijalista javnog zdravlja

zaštita od sunca i alergije

 

Share

You may also like...