Šta znači da je proizvod klinički i dermatološki testiran i zašto je to važno za osobe sa atopijom?

ecoegg

Sigurno se svakodnevno susrećete sa navalentnim promoterima koji reklamiraju različite kozmetičke i druge proizvode vezane za ličnu higijenu i higijenu i čišćenje prostora u kom živimo i radimo. Svi se pozivaju na efikasnost svojih proizvoda ali ono što je za nas kao potrošače najvažnije jeste da je proizvod BEZBEDAN za naše zdravlje i našu životnu sredinu, da ne nadražuje našu kožu i sluzokože, a sa druge strane ispunjava svoju svrhu i namenu. Drugim rečima da je klinički i dermatološki testiran, da iza njega stoje relevantna i stručna ispitivanja.

KLINIČKO TESTIRANJE- ŠTA TO PODRAZUMEVA?

Kliničko testiranje ili istraživanje podrazumeva strogo kontrolisano ispitivanje koje se vrši na ljudima. To je postupak  naučnog ispitivanja proizvoda na manjim grupama dobrovoljaca, odnosno ispitanika, kojim se utvrdjuje delovanje i sigurnost odredjenog proizvoda pre nego što se odobri za široku upotrebu. Pažnja se obraća na uticaj ispitivanog proizvoda na zdravlje ljudi, na eventualne neželjene reakcije, kao i njegovu efikasnost i podnošljivost.

Svako kliničko ispitivanje mora biti u skladu sa :

  • zakonskim propisima
  • standardima Dobre kliničke prakse za ispitivanje proizvoda na ljudima
  • osnovnim etičkim principima istraživanja u biomedicini

Klinička ispitivanja se odvijaju u nekoliko faza, kontrolišu se po strogo utvrdjenim pravilima, obezbedjuju etičnost, i za svaku fazu tokom ispitivanja postoje protokoli  za zaštitu ispitanika, koji su strogo definisani  i strogo se poštuju.

 Sve to nam daje razlog da verujemo  da je  proizvod koji je klinički ispitan potpuno bezbedan za nas i našu životnu sredinu.

DERMATOLOŠKO TESTIRANJE-ŠTA TO PODRAZUMEVA?

Dermatološko  testiranje podrazumeva  dijagnostički metod  tokom kog  se koža dovodi u kontakt sa testiranim proizvodom i praćenje da li će doći do kontaktnog dermatitisa. Proizvod se aplikuje na flaster koji se pričvrsti na jedan deo kože i kontroliše za  24 ili 48 sati. Svi preparati na kojima piše da su dermatološki  testirani podrazumevaju da su odobreni od strane dermatologa koji su učestvovali u ispitivanju i testiranju. Pre dermatološkog testiranja na koži dobrovoljaca, temeljno su analizirana hemijska i farmakološka dejstva proizvoda.

I kliničko i dermatološko testiranje nam, na neki način, pružaju neki vid sigurnosti  da su ti proizvodi u najvećem procentu bezbedni za upotrebu i da najvećem broju ljudi neće izazivati nikakve neželjene reakcije. Čak i takav proizvod  ne može biti potpuna garancija da neko od preosetljivih pojedinaca neće odreagovati alergijski. Uvek se savetuje  da se svaki proizvod  pre primene nanese na unutrašnju stranu nadlanice (doručja) ili kožu iza ušiju i proprati reakcija.

Zbog svega navedenog, uvek čitajte etikete i dekleracije na proizvodima. Tražite na njima da su hipoalergogeni, da su klinički i dermatološki ispitani. Znam da takvih proizvoda nema mnogo  ali budite uporni u potrazi za istim, time štitite sebe, svoj životni prostor i okolinu , a samim tim i druge ljude,  odnosno celu zajednicu.

Posebno važno sve ovo o čemu sam pisala je za osobe sa atopijom, koje su mnogo osetljivije od ostale populacije, na sve štetne i toksične sastojke koje mogu sadržati proizvodi koji nisu testirani klinički i dermatološki.

ŠTA JE ATOPIJA?

Atopija se definiše kao nasledna, odnosno porodična,  sklonost preosetljivosti  i stvaranja antitela imunoglobulina klase E ( IgE) u odgovoru na uobičajeno izlaganje organizma alergenima.  Organizam atopičara prepoznaje kao neprijatelja neke sasvim uobičajene supstance kao što su mleko, jaja,riba i ostale namirnice koje unosimo ishranom kao i supstance iz okruženja ( grinje, prašina, epitel životinja, poleni drveća, trava, korova…).  Za atopiju je vezan koncept  takozvanog  alergijskog marša  koji podrazumeva pojavu atopijskog dermatitisa (dečijeg ekcema), alergije na hranu, zatim proširivanje alergija na inhalatorne alergene a kao krajnju posledicu razvoj astme.

Samo vezivanje alergena za IgE dovodi do oslobadjanja histamina iz ćelija, koje se zovu mastociti, koji se u najvećoj koncentraciji nalaze u koži, plućima, sluzokožama želuca i creva pa zbog toga  kao manifestaciju atopijskih stanja i simptoma imamo upravo od strane tih organa. Uobičajeni simptomi su svrab kože i sluzokoža očiju, kijanje, curenje iz nosa, pojačana peristaltika creva (zbog kontrakcija glatke muskulature creva pod uticajem histamina).

Kod osoba sa atopijom zaštitna uloga kože je smanjena, jer suva i oštećena koža  zbog češanja uslovljenog povišenim histaminom, omogućava prodor alergena, iritanasa i mikroorganizama. Na taj način osobe sa atopijom ulaze u začarani krug alergije, infekcija, lečenja…stalno se smenjuju periodi boljeg i lošijeg stanja…treba izbegavati sve što može dovesti do pogoršanja simptoma bolesti…

Veoma česte, mogu iz prakse reći i najčešće, su reakcije na deterdzente  i omekšivače za veš.

Kao dermatolog sa višedecenijskim iskustvom savetujem, kao preventivu nastajanja  simptoma od strane kože i sluzokoža, kod osoba sklonih atopiji, ali i onih za koje mislimo da nisu sklone, koriščenje proizvoda koji su hipoalergogeni, klinički i dermatološki ispitani.

Kao i uvek, moja preporuka je da se svi potrudimo da damo šansu prirodnim, netoksičnim  proizvodima, da čuvamo sebe i svoje najbliže tako što ćemo čuvati svoju životnu sredinu i okolinu u kojoj boravimo, radimo, živimo i uživamo.

Dajmo šansu prirodnom, čuvajmo zdravlje!


Tekst: Dr Bojana Ješić- specijalista dermatovenerologije

 

 

Share

You may also like...