Inicijativa za obroke bez alergena i obezbeđivanje Epinefrina u vrtićima i školama

inicijativa

Nacionalno udruženje “Alergija i ja” pokrenulo je inicijativu za obezbeđivanje obroka za decu sa nutritivnim alergijama i intolerancijom.

28.05.2021. Nacionalno udruženje uputilo je Zahteve za obezbeđivanje obroka za decu sa nutritivnim alergijama i celijakijom u obrazovnim ustanovama i za obezbeđivanje adrenalinskog injektora (Epinefrina) Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu grada Beograda.

Dopise prenosimo u originalu:


 

PREDMET: Zahtev za obezbeđivanje adrenalinskog injektora (Epinefrina) i za obezbeđivanje ishrane za decu sa nutritivnim alergijama i celijakijom u obrazovnim ustanovama

 

Poštovani,

Obraćamo se u ime Nacionalnog udruženja za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani – Alergija i ja, registrovanim u Republici Srbiji, sa namerom da razmotrite naš zahtev za obezbeđivanje ishrane za decu sa nutritivnim alergijama i celijakijom u obrazovne ustanove i za obezbeđivanje adrenalinskog injektora (Epinefrina) u sve objekte predškolskog i školskog obrazovanja.

 

Nacionalno udruženje pacijenata Alergija i ja“ je u 2021. godini pokrenulo projekat od visokog društvenog značaja pod nazivom „Hrana pod lupom“ koji svojim aktivnostima informiše i edukuje širu javnost, kao i same pacijente o nutritivnim alergijama i celijakiji.

 

Život sa alergijama na hranu je veoma težak, a nepostojanje sistemske podrške ga dodatno otežava. Obraćamo Vam se kao ključnom partneru u promenama koje hoćemo da pokrenemo u društvu i koje želimo da sprovedemo za dobrobit velikog broja dece sa nutritivnim alergijama, celijakiji, ali i bilo kojem zdravstvenom ograničenju u ishrani. Naša zajednica broji preko 12.000 članova i podrška za našu decu nam je neophodna.

 

  • Broj poziva hitne pomoći za alergijske reakcije jačeg intenziteta se iz godine u godinu povećava. Ubrizgavanje adrenalina autoinjektorom je ključna reakcija u slučaju alergijske kompikacije i spašava život pacijentu.

– Potrebno je da svi objekti za boravak i smeštaj dece i omladine imaju u svojoj apoteci adrenalinski autoinjektor (Epinefrin) za prvu pomoć kod teških alergijskih reakcija i protokol za postupanje u takvim situacijama.

 

  • Čak 20% dece predškolskog uzrasta ima nutritivne alergije. Većina ustanova nema jasno definisane uslove za obroke bez alergena i ne obezbeđuje ishranu za decu sa zdravstvenim ograničenjem u ishrani. To dovodi do diskriminacije, stigme i ugrožavanja dečijih prava.

– Potrebno je da ishrana u svim predškolskim, školskim i drugim obrazovnim ustanovama bude prilagođena potrebama sve dece i bezbedna za svu decu i omladinu.

Molimo vas da razmotrite naše zahteve i omogućili deci sa nutritivnim alergijama i celijakijom zdravo i bezbedno detinjstvo i boravak u predškolskim i školskim objektima, bez ikakve razlike u odnosu na njihove vršnjake. Unapred zahvalni pacijenti sa atopijskim bolestima.

 

Srdačno,

Snežana Šundić – Vardić, predsednica Nacionalnog udruženja “Alergija i ja”


SADA je promena na nama!
Moramo se udružiti, popuniti minimum 20 prijava za neobezbeđivanje obroka u vrtićima i školama!
Pošaljite nam mail na info@alergijaija.com da vam pošaljemo OBRASCE koje treba da popunite, jer zajedno smo jači i možemo ostvariti obroke za svu decu!
Sledeći ZOOM sastanak Fokus grupe za ishranu vrtićima i školama je 5.06. u 20h. Možete se priključiti preko linka: https://us04web.zoom.us/j/77327373276?pwd=cndZQXI5TDlTSHJqcTVyMmlKcy90dz09
 
Share

You may also like...