Treći put u Srbiji obeležićemo Međunarodni dan atopijskog ekcema

međunarodni dan atopijskog ekcema
Treći put u Srbiji Nacionalno udruženje “Alergija i ja” obeležiće Međunarodni dan atopijskog ekcema sa sloganom:
“Pogledaj ispod površine. Ono što se okom ne vidi – ne znači da ne postoji.”
I ove godine podršku u obeležavanju Međunarodnog dana atopijskog kcema našem udruženju pružile su mnoge međunarodne organizacije: Global skin, GAAPP i EFA, kao i naši partneri u Srbiji: Save Health, Oktal Pharma, Bioderma, Uriage, Multiaktiv, Mixa, Abela pharma, Azeta bio i drugi. Razvijanjem svesti o atopijskom ekcemu podstičemo bolju dijagnostiku, dostupnost adekvatnim terapijama i efikasnije lečenje pacijenata, a time smanjujemo dalje napredovanje bolesti i razvijanje drugih oboljenja.

Međunarodni dan atopijskog ekcema obeležićemo edukativnim svatovalištem zajedno sa našim partnerima, od 11.septembra do 14. septembra u TC Ušće. Kao i svake godine, naše Udruženje obezbediće besplatne preglede alergologa i dermatovenerologa.

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem je zahtevna bolest i pogađa pacijente na mnogo teži način nego što se misli. Osobe koje žive sa atopijskim ekcemom svakodnevno se suočavaju sa uticajem koji bolest ima na njihove živote, a koji je mnogo dublji od onoga što se dešava na njihovoj koži. Intenzivan i uporan svrab atopijskog ekcema je jedan od najtežih simptoma koji vodi ka stresu, skraćenom periodu sna, razdražljivosti, stigmi i dugotrajnom bolu.

Ova bolest gotovo uvek umanjuje kvalitet života, utiče na mentalno zdravlje i vodi ka razvoju drugih bolesti, infekcija i atopijskih oboljenja.

Pacijenti sa atopijskim ekcemom se suočavaju sa neprestanom svakodnevnom brigom o svojoj koži, moraju da brinu o vrsti tkanine i detalja na odeći (pa čak i boji odeće) koju oblače, o sredstvima za pranje veša, o kozmetici koju koriste za higijenu i negu tela, o svim drugim mogućim kontaktima sa eventualnim iritansima, o potencijalnim alergenima (grinje, polen…), o ishrani i drugim okidačima, kao što su parfemi, šminka, moraju da vode računa o temperaturnim razlikama i aktivnostima koje obavljaju.

Atopijski ekcem često nastaje u detinjstvu, ali može se pojaviti i u odrasloj dobi. Retko kada dolazi sama, već je povezana sa drugim atopijskim bolestima: skoro polovina svih pacijenata sa ekcemom ima i alergiju na polen, oko trećine ima alergiju na grinje, kućnu prašinu, životinje ili određenu hranu, a mnogi imaju astmu. Većini pacijenata sa blagim atopijskim ekcemom simptomi se mogu umanjiti zahvaljujući hidratantnim kremama ili kortikosteroidima. Međutim, njihovi ponavljajući ciklusi simptoma se ne leče.

Atopijski ekcem bolest u mnogome utiče na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života pacijenata. Pacijenti sa ekcemom svoj svakodnevni život moraju stalno da prilagođavaju različitim situacijama, kako bi izbegli dodatne iritacije na koži, pažljivo birajući uobičajene aktivnosti, kao što su kuvanje, bavljenje sportom, uživanje u slobodnom vremenu ili hobijima, jer atopična koža zahteva posebnu pripremu kako se simptomi ne bi pogoršali.

Ponekada je čak i neka jednostavna radnja, kao što je oblačenje, onemogućena zbog progresije simtoma.

50% pacijenata sa atopijskim dermatitisom ima alergije na polen.
30% pacijenata sa atopijskim dermatitisom ima alergije na grinje, kućnu prašinu, kućne ljubimce ili na namirnice.
Uobičajena roba široke potrošnje, kao što su kozmetički i higijenski proizvodi, posteljina ili odeća, takođe su deo preventivne terapije, što dovodi do značajnih dodatnih troškova. Troškovi pružanja potrebne nege obolelom su suviše visoki: evropski pacijenti s teškim atopijskim ekcemom troše u proseku 927, 12 € godišnje, a troškovi kod nas u zemlji i premašuju ovaj iznos.

Pozivamo vas da se pridružite našoj zajednici i razgovoru na Instagramu, Youtubu i Facebooku koristeći haštagove: #MeđunarodniDanAtopijskogEkcema #SvetskiDanEkcema #AtopicEczemaDay.
Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter