Kakve veze imaju probiotici sa alergijama?

probiotici

Istraživanja konstatno potvrđuju da je nedostatak određenih probiotskih bakterija povezan sa razvojem alergije. Ova veza je detaljno opisana pod imenom Higijenska hipoteza. Doktori sada znaju da je neophodno da bebe što je moguće više budu izložene dobrim mikroorganizmima posebno u prvih 6 meseci života jer će se na taj način smanjiti mogućnost da u kasnijem životnom dobu razviju neki oblik alergije. Mikrobiota iz majčinog porođajnog kanala i njenog crevnog trakta igraju ključnu ulogu da bi se beba razvila u zdravu osobu koja nije sklona alergijama.

Dakle, prvih 6 meseci je period koji određuje da li će beba biti zdrava ili će imati povećanu sklonost ka alergijama. Jednom kada organizam odreaguje alergijski on ima tendenciju da razvija i druge oblike alergije tokom života. Dete koje boluje od alergija najčešće prati progresija (pogoršanje) simptoma pa se, kako dete raste, često alergija na određenu vrstu hrane udružuje sa alergijom kože (ekcemima) ili vodi ka alergijskom rinitisu ili bronhijalnoj astmi.

U kakvoj su vezi način porođaja i razvoj alergije?

Bebe bi trebalo da budu rođene prirodnim porođajem, odnosno prolaskom kroz majčin porođajni kanal. U trenutku rođenja bebe će preuzeti majčine dobre bakterije prirodno prisutne u njenom porođajnom kanalu. Bilo koje ometanje ovog prirodnog procesa rezultira promenom mikroflore novorođenčeta i samim tim slabljenjem njegovog imuniteta.

Istraživanja su pokazala da bebe rođene carskim rezom imaju veće šanse da razviju neki oblik alergije tokom života. Istraživanja su takođe pokazala da su bebe čije su majke primale antibiotike tokom trudnoće i one bebe koje su bile na tretmanu antibioticima tokom prve godine života imale veće šanse da razviju alergijsku astmu, kasnije tokom života. Ove informacije snažno ukazuju da bilo koje narušavanje balansa crevne flore majke ili bebe ili odsustvo prirodnog porođaja povećava šansu da tokom života ova deca razviju neki oblik alergije.

Zbog toga je od izuzetne važnosti izlaganje novorođenčeta dobrim bakterijama u periodu pre rođenja pa sve do 6. meseca posle rođenja. Ova stimulacija je neophodna kako bi ojačala imuni sistem novorođene bebe i smanjila mogućnost za razvoj alergije kasnije tokom života.

DOKAZI: 1998 godine je sprovedeno kliničko ispitivanje, u kome su učestvovale trudnice koje su bile u riziku da rode alergične bebe. Studija je trebalo da pokaže da li je moguće sprečiti razvoj alergije. Doktori su, u okviru studije, pre porođaja majkama davali probiotski soj iz BebiCol® kapi (Lactobacillus rhamnosus GG) u trajanju od 2 do 4 nedelje.

probiotici

Majke koje su dojile svoju decu su takođe nastavile da konzumiraju ovaj probiotik narednih 6 meseci. Bebe onih majki koje nisu mogle da doje, direktno su uzimala isti probiotski soj. Ova praksa je nastavljena u trajanju od 6 meseci kada su bebe prešle na čvrstu hranu. Deca koja su učestvovala u studiji praćena su narednih 7 godina. Pokazano je da su bez obzira da li su probiotik uzimale majke ili bebe direktno, ova deca imala 50 % manje šanse da razviju atopijski ekcem (kožnu alergiju).1

Ova studija je pokazala da upotreba probiotske kulture iz BebiCol® kapi deluje stimulativno na bebin imuni sistem i smanjuje mogućnost za nastanak alergije kasnije u životu.

Šta majke mogu uraditi ?

 1. Ukoliko je to moguće uvek birajte prirodan porođaj
 2. Ako je carski rez neophodan osigurajte unos probiotika Lactobacillus rhamnosus GG, konzumirajući BebiCol® kapi pre porođaja i najmanje još 6 meseci nakon njega
 3. Dojite bebu što je moguće duže. Majčino mleko sadrži sastojke koji promovišu rast dobrih bakterija u crevima bebe. Dodatni unos BebiCol® kapi tokom dojenja pomaže imunom sistemu da proizvodi korisne imune faktore koji se putem mleka prenose detetu. Na taj način se jača imuni sistem bebe.
 4. Ukoliko dojenje nije moguće dajte bebi BebiCol® kapi sve dok ne navrši 6 meseci života.
 5. Ukoliko budete morali da uzmete antibiotike tokom trudnoće ili nakon porođaja uzmite BebiCol® kapi da biste smanjili narušavanje crevne flore
 6. Ako su antibiotici prepisani vašoj bebi osigurajte da ona unosi BebiCol® kapi jer pomažu da se očuva njena/njegova crevna flora i imuni sistem.

Šta kad se alergija javi?

Istraživanje dokazuju da BebiCol® probiotski soj može biti izuzetno koristan kod osoba koje imaju:

 • Atopijski dermatitis
 • Alergiju na kravlje mleko
 • Alergijski rinitis

Alergija je neadekvatna (prejaka) reakcija imunog sistema. Javlja se kada imuni sistem prepoznaje materije koje se normalno nalaze u našem okruženju kao štetne (npr. polen). Kada naš imuni sistem “greškom” identifikuje supstancu kao štetnu, on pokreće niz imunih odgovora, što dovodi do upale. Vrlo često nekontrolisana upalna reakcija, izazvana od strane imunog sistema, dovodi do pojave alergijskih simptoma.

Postoje brojni naučni radovi koji dokumentuju sposobnost probiotske kulture iz BebiCol® kapi da reguliše i prilagodi imuni sistem tako da se intenzitet upale smanji, a naše telo zaštiti.

Studija koja je obuhvatila osobe sa dijagnozom sezonske alergije (polenske kijavice) pokazala je da upotreba probiotske kulture iz BebiCol® kapi stimulise stvaranje antitela koja štite naš organizam od razvoja alergije. Uticaj probiotske kulture iz BebiCol® kapi može se potvrditi analizom krvi alergičnih osoba pre i nakon uzimanja BebiCol® kapi.

Pokazan je pad nivoa alergijskih imunih faktora u krvi (IL-4 i IL-5) kod alergičnih pacijenata nakon uzimanja probiotske kulture iz BebiCol® kapi. 2

Uzimanjem probiotske kulture iz BebiCol® kapi stimuliše se stvaranje antitela koja štite naš organizam od razvoja alergije.

Potrebno je uzimati BebiCol® kapi barem 6 nedelja kako bi regulisali imuni sistem i zaštitili organizam od alergije. Lekove koje vam je propisao doktor ne treba izbaciti, nego nastaviti sa propisanom terapijom prema instrukcijama koje je pedijatar dao. Kod atopijskog ekcema poboljšanje se primećuje kada je potreba za lekovima manja, odnosno kada je interval između razbuktavanja alergije duži.

Atopijski ekcem

Dokazano je da se kod beba ozbiljnost simptoma atopijskog dermatitisa može značajno smanjiti uzimanjem probiotske kulture iz BebiCol® kapi u trajanju od 2 meseca. 3

Ova studija je obezbedila prvi klinički dokaz da specifičan probiotski soj može uticati na imuni sistem. Ovakvim prilagođavanjem imunog sistema smanjuje se alergijsko zapaljenje i to ne samo u crevima, već i u drugim delovima ljudskog tela, u ovoj studiji na koži.
Nakon ovog, i mnoga druga klinička ispitivanja dodatno potvrđuju ovo blagotvorno dejstvo probiotika iz BebiCol® kapi.

Svetska alergološka organizacija preporučuje:

 • Upotrebu probiotika kod trudnica koje su u riziku da rode alergično dete
 • Kod dojilja čije su bebe u riziku od razvoja alergije i
 • Kod dece sa visokim rizikom od razvoja alergije

Ako vaša beba ima povećanu šansu za razvoj alergije, BebiCol® kapi mogu pomoći, jer sadrže probiotik koji je ispitan, ocenjen i preporučen od strane stručnjaka.


Tekst pisan u saradnji sa: BebiCol – probiotke ekapi

probiotici

 

Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter