Treći Međunarodni dan atopijskog ekcema održan u Srbiji

međunarodni dan atopijskog ekcema

U organizaciji Nacionalnog udruženja „Alergija i ja“ u utorak 14.9. je treći put za redom obeležen Međunarodni dan atopijskog ekcema u TC Ušće pod sloganom:

“Pogledaj ispod površine. Ono što se okom ne vidi – ne znači da ne postoji.”

Naše Udruženje imalo je čast i zadovoljstvo da treći put za redom kao ambasador Global skin- a (IADPO) obeleži ovaj dan posvećen pacijentima sa atopijskim ekcemom, koji često doživljavaju nerazumevanje društva, pa čak i neposrednog okruženja. Simptomi atopijskpg dermatitisa su mnogo više od onoga što se vidi na samoj koži. Svrab je jedan od najčešćih simptoma atopijskog ekcema i poznat je kao najintenzivniji svrab u dermatologiji. On je uzrok nespavanju, kako samih pacijenata, tako i njihovih roditelja ako su deca u pitanju, pa i samih porodica. Kao posledica oboljenja, uticaj na kvalitet života pacijenata je veliki. Pored skraćenog sna (po evropskim istraživanjima pacijenti sa atopijskim ekcemom spavaju dva do tri sata kraće), ovo kožno atopijsko oboljenje znatno utiče na budžet (po istraživanjima godišnje se na dodatnu negu potroši u proseku 1100 evra), a zatim su to: konstantan stres, smanjena produktivnost u radu, poslu i školi, pad koncentracije, a često se pacijenti suočavaju sa diskriminacijom i stigmom.

Događaj je propraćen raznovrsnim i veoma korisnim sadržajem. Posetioci su imali 4 dana da posete štandove Udruženja i partnera koji podržavaju njegov rad, kako svojim proizvodima koji su namenjeni poboljšanju života osoba sa atopijskim ekcemom, tako i svojim stručnim savetima.

Kao i prošlih godina veliko interesovanje je bilo za besplatne konsultativne preglede, na kojima su preporuke za dijagnostiku i lečenje davale Dr Gordana Petrović, imunolog-alergolog sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ i Dr Biljana Marenović, dermatovenerolog, Klinički centar Srbije – Klinika za dermatovenerologiju.

Izložba dečijih radova koji su pristigli kao odgovor na Nagradni likovni konkurs za decu “Pogledaj ispod kože” ulepšala je ceo događaj i pokazala mališanima sa atopijskim ekcemom da nisu sami.

Međunarodnu podršku događaju pružile su organizacije: Global skin, GAAPP i EFA, a na nacionalnom nivou svoju podršku su dali: Eucerin Srbija, Save Health, BebiCol, Oktal Pharma, Bioderma, Uriage, Multiaktiv, Mixa, Abela pharma, Azeta bio, GlutenNo, La Roche Posay, Eco Egg i drugi.

međunarodni dan atopijskog ekcema

Za „Alergija i ja“: Tijana Stupljanin

Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter