9 preporuka za čišćenja doma od polena ambrozije

alergija na ambroziju

Dobro  je poznato da i boravak u zatvorenom prostoru itekako može dovesti do pogoršanja simptoma alergije na ambroziju. Čestice polena koje se prenose čak i preko 350 kilometara, bez ikakve sumnje mogu ući i u svaku poru našeg doma.

Koje su to preporuke kojih treba da se pridržavamo kako bismo smanjili koncentraciju polena u unutrašnjim prostorijama?

Svi koji pate od alergije na amrboziju uglavnom probaju sve preventivne aktivnosti (ispiranje nosa, svakodnevno tuširanje, svakodnevno menjanje odeće) i koriste medicinski terapiju (antihistaminike, kortikosteroide) i suplementaciju (vitamin D, Lertal, cink…), ali uglavnom je situacija kod svih ista: simptomi su smanjenog intenziteta, ali uporni i ne prestaju sve dok se polenizacija ambrozije ne završi.

Pored preporuke za zatvaranje prozora u periodu najveće polenizacije, u ranim jutarnjim satima, sve popularnija opcija su prečišćivači vazduha. Neki od njih mogu povoljno delovati na suzbijanje i najsitnijih čestica kao što je polen, međutim, pored toga što je preveliko ulaganje u ovaj način uništavanja čestica polena ambrozije, svaki uređaj ne deluje na sve čestice, naročito ne na najsitnije PM čestice, a zavisno od broja prostorija u vašem domu i procenat efikasnosti se smanjuje.

Ali šta je ono što često zanemarujemo ili čije aktivnosti ne sprovodimo adekvatno i u preporučenom intenzitetu, a što definitivno smanjuje koncentraciju polena ambrozije i smanjuje simptome na duže staze?


Aktivnosti koje obavezno treba sprovoditi kako biste uklanili polen ambrozije iz vašeg doma

  1. Redovno usisavajte vaš dom, svaki treći – četvrti dan usisivačima sa HEPA filterima.
  2. Brišite drvene i staklene površine, kako horizontale tako i vertikalne, vlažnom krpom kako bi se izbeglo širenje čestica polena u vazduhu.
  3. Menjajte posteljinu jednom nedeljno.
  4. Perite ukrasni tekstil (jastučiće, plišane igračke, taburee) jednom nedeljno.
  5. Redovno perite dlake i šapice kućnih ljubimaca i njihovih staništa.
  6. Zaštitite tekstilne površine: dušek, fotelju, stolicu, garnituru za sedenje, ukrasne jastučiće, stanište za kućne ljubimce,  podne staze i tepih – sprejevima za neutralizaciju alergena. *Alergija i ja PREPORUKA: Allergoff® sprej
  7. Smanjite broj ukrasnih predmeta koji sakuplaju prašinu i lepe za svoje neravne površine čestice polena amrbozije.
  8. Tuširajte cveće jednom nedeljno (*vodite računa i o higijeni tacne za saksiju, koja je idealno mesto za razvoj buđi – često zaboravljenog alergena)
  9. Garderobu, kao i sve tkanine iz domaćinstva (posteljina, navlaka za dušek, prekrivač, ukrasni jastučići, igračke…) koje nije moguće prati na temperaturi višoj od 60°, perite sa Allergoff® wash preparatom koji će ukloniti apsolutno sve alergene sa nje.

Zaštita tekstilnih površina i tkanina iz domaćinstva podstiče se neutralisanjem glavnih alergena, koncentrisanjem i lepljenjem alergena i  onemogućavanjem njihovog udisanja. Dobro je napomenuti i da ovi proizvodi imaju produženo dejstvo od čak 6 meseci!

Napomena: Probajte da se pridržavate svih preventivnih aktivnosti tokom trajanja polenizacije. Samo adekvatno pridržavanje preventivnih aktivnosti i medicinske terapije može povoljno delovati na smanjenje simptoma alergije na ambroziju.


Tekst pisan u saradnji sa prijateljima našeg udruženja: Allergoff Srbija koji su članovima našeg Udružena omogućili popust od 15% na sve Allergoff proizvode. Potrebno je samo da ukucate PROMO KOD:   bezalergija15 prilikom poručivanja u on-line prodavnici na sajtu: www.allergoff.rs i da budete član našeg udruženja ukoliko već niste. Pristupnicu možete popuniti na ovom LINKU.

Allergoff

Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter