Saznajemo – Da li se alergije nasleđuju?

alergija i nasleđe

Alergijske bolesti je veoma važno pravilo pratiti i lečiti tokom perioda trudnoće.18-30% žena u reproduktivnom periodu pati od neke alergijske bolesti – najčešće alergijske kijavice i astme. Sa jedne strane alergijske bolesti mogu uticati  na prirodni tok trudnoće i na njen ishod, a sa druge trudnoća  može dovesti do pogoršanja alergijske kijavice i astme. Okosnicu terapije alergijskih bolesti u trudnoći predstavlja na prvom mestu izbegavanje alergena, pridržavanje predložene terapije,primena antihistaminika, intranazalnih kortikoseroida i uobičajene lokalana terapija za atopijski dermatitis.

Kao što je dobro poznato u nastanku alergijskih bolesti podjednaku važnu ulogu imaju i genetika i faktori sredine.

Pozitivna porodična anamneza – posebno pojava alergije u toku trudnoće, atopijski dermatitis kod majke i visoke vrednosti IgE predstavljaju najznačajnije faktore rizika za razvoj alergije kod dece. Ako se zna da formiranje imunog sistema bebe počinje još  u desetoj nedelji trudnoće, jasno je da se i sa sprečavanjem pojave alergijskih oboljenja mora započeti što ranije tj. još pre rođenja. Suprotno decenijskom mišljenju novije studije su pokazale da  materica nije sterilna. “Dobre” bakterije su pronađene  u placenti, plodovim ovojcima, plodovoj vodi, kao i u pupčanoj vrpci. Mikrobiota majke zavisi od :higijene zuba, ishrane, infekcije, ubotrebe antibiotika. Iz plodove vode beba dobija svoju prvu dozu probiotka. Poremećaj na bilo kom nivou  formiranja crevne flore kod bebe može predstavljati faktor rizika za razvoj alergije. U zavisnosti od toga da li je u pitanju prirodni porođaj ili carski rez,u kojoj nedelji se žena porodila , da li je tokom trudnoće uzimala antibiotike, kod deteta će se ređe ili češće javljati alergije. Bebe rođene carskim rezom ne prolaze kroz vaginalni kanal i samim tim dobijaju manje dobrih bakterija od majke i zbog toga češće razvijaju alergije. Studije su pokazale da se flora ovih beba sastoji uglavnom od bakterija sa kože majke i osoblja u operacionoj sali. Dodatno, primena antibiotka tokom porođaja može poremetiti crevnu floru ne samo majke, već i njenog novorođenčeta. Prisustvo određenih bakterija u plodovoj vodi može da dovede do prevremenog porođaja koji sa sobom nosi brojne  komplikacije poput češće potrebe za kiseonikom i antibiotskom terapijim, veći broj dana provedenih u bolnici, a posebno u jedinicama intezivnog lečenja.

alergije i nasleđe

Sa aspekta mikrobiote prevremeno rođena deca imaju više ananerobnih bakterija u odnosu na decu rođenu na vreme.  Samo 3 bakterije su izolovane kod prevremeno rođenih beba  u 10. danu života: Enterobacteria (E. coli and Klebsiella), Enterococcus faecalis and Staphylococcus aureus, a veoma mali broj “dobrih”  iz roda Bifidobacteria.  Zadatak lekara  je da prepozna trudnice i novorođenčad u riziku. Fokus treba da bude na utvrđivanju članova porodice koji imaju alergije – vrlo jednostavna metoda, iako roditelji nekada mogu zaboravti.  Za sada su genetske studije – skupe i ne koriste se u rutinskoj kliničkoj praksi. Posebna pažnja treba da bude usmerena na   novorođenčad rođenu carskim rezom, novorođenčad koja nisu na prirodnoj ishrani, novorođenčad koja su u prvim danima života primala antibiotike i  ona sa visokim brojem IgE antitela u krvi pupčanika.

Primena probiotske kulture Lactobacillus rhamnous LGG u kombinaciji sa D3 vitaminom i cinkom se preporučuje kod sve prethodno pomenute novorođenčadi kao i kod trudnica koje imaju alergije.

Sa primenom proizvoda bi bilo najbolje započeti još u prvom trimestru trudnoće po utvrđivanju trudnoće jer je to trenutak  kada počinje formiranje imunog sistema. Savetuje se primena Bebicola sa cinkom i vitaminom D3 tokom čitavog perioda trudnoće, kao i u perodu dojenja. Sa primenom  Bebiciol kapi kod novorođene dece u riziku treba započeti još od prvog dana života.

 

Tekst: dr Ivana Filipović


Tekst pisan u saradnji sa BEBICOL probiotskim kapima

alergija i nasleđe

Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter