Da li osobama sa alergijama možemo poklanjati cveće?

alergija na cveće

Šta da radimo kada želimo da odnesemo cveće nekome ko je alergičan na polen? Osobi alergičnoj na polen se baš i neće svideti da uz cveće dobije i alergijski napad zar ne?

Zato ovim tekstom želimo da vam pomognemo u izboru odgovarajućeg poklona za osobe kojima smeta polen.

Šta znači to što je cveće hipoelergeno?

To znači da sadrži vrlo malo polena ili je polen lepljiv, pa ne može da leti u vazduhu kao suvi polen. Izbor nije mali. Ima čak 8 vrsta hipoalergenog cveća koje gotovo da i nemaju polen.

Lale

Lale su odličan izbor. Sem što lepo izgledaju imaju i mnogo boja, pa se može napraviti prelep šareni buket. Gotovo da i ne sadrže polen u sebi, tako da sigurno neće izazvati alergiju. Lale mogu biti vaš izbor. Dobro je što postoji mnogo vrsta, pa svakako u ovo doba godine možete naći vrstu ranocvetajućih. Možete ih kupovati i tokom cele godine, od ranog proleća, pa sve do kasne jeseni,a mogu biti i lep ukras u vašoj bašti, jer uglavnom krase dvorišta kuća.

Narcisi

Narcisi su prelepi. Žuti kao sunce, oni spadaju u najpopularnije lukovice koje cvetaju u rano proleće. Upravo zbog svoje lepote često se biraju za poklon, a kada imamo u vodi da spadaju u grupu hipolaegenog cveća onda bez bojazni možete nositi i svojim alergičnim prijateljima.

Orhideje

Orhideja je prava lepotica među cvećem i svako se divi njenoj lepoti. Ova biljka može da se poklanja i u saksiji, tako da može biti pravi poklon, koji neće uvenuti ako zaboravite da promenite vodu u saksiji. Dobra stvar je ta da orhideje sadrže lepljiv polen, koji ne smeta alergičarima.

Ruža

Još jedna kraljica među cvećem – ruža. Svako će se obradovati ruži, a ima ih u raznim bojama, pa se može napraviti i prelep aranžman. Ne razmišljajte, obavezno kupite ružu.

Zumbuli

A tu su i zumbuli! Mogu se naći i u proleće, a ima ih u roze, ljubičastoj, krem, crvenoj i plavoj boji. Ima i prekrasan miris, a nema polen.

Međutim, ako se baš bojite da ćete izazvati kod drage osobe alergijsku reakciju kupujući cveće, možete izabrati kaktus, neki od sukulenata, ali i suvo cveće, koje sigurno neće nikome škoditi

Dobro je znati da postoji cveće koje neće škoditi osobama koje imaju alergiju na polen. Naravno, svaki organizam je drugačiji i možda neke neće odreagovati na jedan, a na neki drugi cvetić možda i hoće. Budite obazrivi sa polenom, jer upravo kreće sezona alergija na polen. Pijte redovno svoju terapiju i budite uporni pri rešavanju svog zdravstvenog problema. Pročitajte 20 osnovnih koraka prevencije kod alergije na polen u našem TEKSTU.

Slobodno uzgajajte cveće, ali budite pažljivi sa izborom.

Share

You may also like...