Da li imate alergologa u svom gradu?

alergolog

Prema našem istraživanju čak i u većim gradovima Srbije, van Beograda, postoji jedan alergolog ili nijedan.

Alergologija i klinička imunologija su subspecijalizacija tj. uže specijalističke grane zdravstvene zaštite za koju se mogu opredeliti doktori medicine koji već imaju specijalizaciju iz interne medicine, pedijatrije, dermatovenerologije, otorinolaringologije i infektologije. Doktori koji imaju specijalizaciju iz pedijatrije mogu se dalje usavršavati i iz oblasti pulmologije sa alergologijom.

Pre nekoliko godina je počelo da se piše u medijima o tome da u Srbiji ima sve manje pedijatara, a sve više dece (samo neka se rađaju živa i zdrava). “Analiza obezbeđenosti i opterećenosti lekara u pedijatrijskim službama domova zdravlja”, koju su uradili stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuje da je od 2008. do 2017. godine broj pedijatara u Beogradu smanjen sa 319 na 229, a broj dece se povećao za 9.718. Smanjenje broja pedijatara evidentirano je u 13 od 16 beogradskih domova zdravlja, a od značaja je i podatak da je svaki treći pedijatar obuhvaćen ovom analizom bio stariji od 60 godina.

Ovde smo naveli podatak za Beograd, jer smo do njega mogli da dođemo, ali ako je ovakva situacija u glavnom gradu, šta možemo da očekujemo u unutrašnjosti Srbije? Ako su pedijatri u deficitu, šta je sa specijalistima dečije alergologije?

Oni koji žive u Beogradu vrlo dobro znamo da, iako ima alergologa skoro na svakoj klinici, često je teško redovnim putem zakazati pregled. Na specijalističke preglede se čeka i po par meseci. Izlišno je govoriti o zakazivanju i pregledima u poslednje dve godine pod COVID 19 epidemijom, verovatno su svi osetili posledice na svojoj koži.

Važni su nam lekari u svim oblastima koje su povezane sa alergijama, oni nam mogu skratiti put do dijagnoze i olakšati život sa simptomima.

U međuvremenu, dok tragamo za alergologom ili dok čekamo pregled, imamo puno nedoumica, pitanja, nekada i situacije sa simptomima gde nam je potreban savet, usmerenje… S obzirom da je Udruženje dosta aktivno na svim društvenim mrežama i uopšte na internet portalima, znamo koliko nedoumica muči našu zajednicu svakodnevno. S druge strane Udruženje ima veoma aktivnu saradnju sa lekarima stručnjacima iz oblasti koje su bitne za alergije, ta saradnja je, pored kvalitetne edukacije i tekstova, iznedrila i Alergološko savetovalište.

akođe, moramo da naglasimo, da je jedan od većnih ciljeva našeg udruženja, multidisciplinarnost alergijskih oboljenja, odnosno uključivanje lekara raznih specijalnosti (alergolog, dermatovenerolog, otorinolaringolog, pulmolog, dijetolog) u lečenje alergijskih bolesti.

Velika želja Udruženja, od samog osnivanja, je bila da se zajednica podrži maksimalno, da čujemo jedni druge, da se ljudi upoznaju, povežu, da zajedno lakše prebrodimo i dijagnoze i simptome. Zato smo posebno srećni što, mada kasnije nego planirano, možemo da vas pozovemo na upravo jedno ovakvo okupljanje u vašem gradu!

Karavan alergije je krenuo!

U prvoj etapi ovog projekta planirane su edukativne radionice za odrasle i praktične radionice za decu u sledećim gradovima:

  • Kikinda – 17. mart,
  • Niš – 1. april;
  • Subotica – april;
  • Užice – april;
  • Beograd – maj;
  • na jesen: Kragujevac, Jagodina, Novi Sad i opet Beograd.

Pišite nam o temama koje vas zanimaju, javite nam se ako ste iz navedenih gradova i možete da pomognete u organizaciji događaja ili imate neku ideju, javite nam se iz svog grada ako želite da Karavan dođe i kod vas, tu smo za vas. Pišite nam kako dolazite do alergologa, koliko dugo čekate na pregled i da li morate da idete privatno kod alergologa – jer tu smo da rešavamo ono u šta se niko ne upušta!

Tačan kalendar Karavana pratite na našem Instagram i Facebook profilu!

  • Ukoliko želite da postanete aktivista u Udruženja Alergija i ja u vašem gradu, javite nam se i pomozite nam da širimo svest o alergijama i da realizujemo Karavan alergije na najbolji mogući način.

Kontakt udruženja: info@alergijaija.com


Izvor: https://www.batut.org.rs/download/izvestaji/zaposleni_specijalizacije_2018_12_31.pdf

Share

You may also like...