Šta smo sve uradili u maju mesecu – mesecu alergija?

MAJ MESEC MESEC ALERGIJA

Naše udruženje, Nacionalno udruženje “Alergija i ja” je u maju mesecu imalo pune ruke posla. Pored toga što je maj mesec mesec posvećen alergijskim oboljenjima, u istom mesecu se obeležava Svetski dan astme i Međunarodna nedelja nutritivnih alergija, kao i Svetski dan celijakije. Takođe, maj mesec je posebno značajan za naše udruženje, jer u maju slavimo rođendan udruženja. Ove godine proslavili smo četvrti rođendan!

Šta je naše udruženje uspelo da uradi u ovom za nas važnom mesecu?

Svakog prvog utorka u mesecu maju obeležavamo Svetski dan astme.

Ove godine smo se priključili svetskom projektu “Closing the gaps in asthma care” uz podršku GAAPP-a, Global Allergy and Asthma Patients Platform, čije je naše udruženje punopravni član, koji su prilagodili GINA projekat Popunjavanje praznina u vezi astme“, pacijentima, zdravstvenim radnicima, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i negovateljima širom sveta kako bi svi učestvovali u popunjavanju praznina u tretiranju astme. Zahvaljujući saradnji koju imamo  – ovi resursi dostupni su i u našoj zemlji. Detalje u vezi ovog istraživanja možete pročitati u ovom LINKU.

Međunarodna nedelja nutritivnih alergija 10.05. – 17.05.

  • U Međunarodnoj nedelji nutritivnih alergena imali smo pregršt aktivnosti kako za odrasle, tako i za decu. Nedelju smo započeli kulinarskim radionicama bez alergena u Metro HoReCa centru u kojima su profesionalni kuvari pravili jela bez alergena i otkrivali kulinarske tajne kako bi osobama sa nutritivnim alergijama i celijakijom olakšali vreme provedeno u kuhinji.

radionica bez alergena

  • S obzirom na to da je pre par meseci Udruženje pokrenulo Inicijativu za donaciju brašna bez glutena i povezalo osobe kojima je potrebno brašno i osobe koje su u prilici i mogu da podele isto, u maju mesecu smo nastavili sa aktivnostima koje su vezane za poboljšanje kvaliteta života osoba sa nutritivnim alergijama. Zbog toga smo napravili peticije:
1. Za dobijanje brašna bez glutena na recept za osobe sa alergijom na glutenske žitarice, ali i drugim zdravstvenim ograničenjima koje isključuju gluten.
2. Za osobe koji imaju pravo na recept povećanje količine sa 7 kg na 10 kg brašna bez glutena.
Peticiju možete potpisati na ovom LINKU.
Takođe, podsećamo na našu prvu peticiju koju smo pokrenuli, za obezbeđivanje obroka za decu sa nutritivnim alergijama i intolerancijom, koja je doprinela da se razvije bolje razumevanje za decu i roditelje. Sekretarijat grada Beograda je smanjio iznos na 3.340 dinara za roditelje čija deca ipak ne mogu da dobiju obroke u vrtićima, ali naša borba za obrok za svako dete se nastavlja.
  • U saradnji sa nutricionistkinjom, Anitom Alterov, objavili smo mesečni jelovnik bez alergena kako bismo olakšali svakodnevicu svima koji u svojoj porodici imaju neko zdravstveno ograničenje u ishrani koje uključuju nutritivne alergije. jelovnik bez alergena možete preuzeti OVDE.

jelovnik bez alergena

  • Pozvali smo roditelje dece sa alergijama i vaspitače da sudeluju u pravljenju Vodiča za alergije u školama i vrtićima. Rok za izmene je 15.06.2022. godine i ovom prilikom molimo sve koji su pročitali i pogledali Vodič da nam se jave sa komentarima na mail: info@alergijaija.com. Svi oni koji žele da učestvuju u pravljenju Vodiča za alergije u školama i vrtićima, javite nam se da vam pošaljemo isti.

 

  • Napravili smo 4 kratka videa Kako zameniti alergene u receptima? koja smo objavili na Instagramu koja će pomoći kako samim osobama koje imaju nutritivne alergije na jaja, pšenicu, mleko, kikiriki i orašaste plodove, a tako i onima koji nemaju, kako bi se informacija o lako zamenljivim namirnicama bez alergena širila.

 

  • Povodom Međunarodnog dana celijakije i uu saradnji sa GlutenNo restoranom, prvom bezglutenskom kuhinjom u Srbiji organizovali smo radionicu ukrašavanja kolačića bez alergena.

radionica bez glutena

  • Mešunarodnu nedelju nutritivnih alergena završili smo LIVE-om na temu: Gluten i nutritivne alergije – izazov 21.veka, u kojem je gost bila naša Snežana, predsednica NU Alergija i ja i mama dečaka sa nutritivnim alergijama, a moderator mama Jelena, autorka @dnevnikjedneautistucnemame.

Organizovali smo prvi Sajam alergija

Pod sloganom “Alergični na sve – osim na ljubav”  u subotu, 21.05.2022. godine održan je prvi Sajam alergija u Srbiji, od 11 do 15 sati kod Muzeja savremene umetnosti u parku Ušće u Beogradu.

Fokus ovog događaja bio je na obezbeđivanju besplatnih pregleda specijalista iz oblasti alergologije, dermatovenerologije, pulmologije i pedijatrije. Pored druženja, pacijenti i nedijagnostifikovani pacijenti imali su priliku da dobiju savete za dalje lečenje. ceo izveštaj sa ove manifestacije možete pročitati na ovom LINKU.

sajam alergija

Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter