Brze mediteranske pogačice iz tiganja bez glutena i bez alergena

recept bez alergena

Osobe koje imaju nutritivne alergije i intolerancije, a naročito oni sa alergijom na glutenske žitarice ili sa celijakijom, navikli su da sve obroke pripremaju kod kuće i dobro znaju kako je mesiti testo i peciva po najvećoj vrućini. U mnogobrojnim zdravstvenim ograničenjima u ishrani može se reći da isključivanje glutena stvara najveće probleme u svakodnevnom funkcionisanju. A kad se tome priključi toplota rerne i temperatura koja premašuje trideseti podeok, izazovi postaju sve veći. Zbog toga smo za rubriku “Recept dana” odlučili da pripremimo brze pogačice iz tiganja, bez glutena i bez alergena.

Mediteranske pogačice iz tiganja bez glutena i bez alergena

Iz tiganja pecivo i to bez glutena? I bez alergena? Da, moguće je. Kada je sastav mešavine brašna bez glutena dobar, onda je veoma lako rukovati sa njim, bez obzira što u njemu nema glutena koje testu daje ulogu narastanja, rastresitosti i vezivanja. Tu ulogu onda preuzimaju drugi sastojci.

Mix per Pane Integrale je izbalansirana mešavina odabranih sastojaka sa niskim sadržajem šećera, obogaćena heljdinim brašnom i pirinčanim mekinjama. Idealan za pripremu hleba, fokače i drugih pekarskih proizvoda od integralnog brašna rustičnog ukusa. Prirodno bez laktoze i mlečnih proteina. Sastojci Mix per Pane Integrale brašna, koje nam stiže iz palete omiljenog italijanskog brenda bezglutenskih proizvoda, su: kukuruzni skrob, pirinčano brašno, 10,5% heljdino brašno, tapioka skrob, šećer, 3% pirinčanih mekinja, psilijum vlakna, zgušnjivači (E464, guar guma, so, aroma).

Recept za Mediteranske pogačice iz tiganja bez glutena i bez alergena

Sastav: 

  • 200 grama integralnog Mix per Pane Nutrifree brašna
  • 200 ml mineralne vode
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 vegi jaje*
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo

Priprema: 

Pomešati sve sastojke, po redosledu: od suvih ka tečnim sastojcima i ostaviti smesu da odstoji 5 do 10 minuta. Na malo nauljenom tiganju peći pogačice, kao palačinke, kašikom ih stavljati na tiganj, kao uštipke.

*Vegi jaje: ukoliko nemate gotovu smesu za vegi jaje, vegansko jaje možete napraviti od 1 kašičice lanenog ili čia semena sa 4 kašičice vode. ostaviti par minuta da nabubri i dodati u smesu.


Partneri rubrike “Recept dana” su prijatelji iz Nutrifree Srbija.

A kod naših prijatelja iz Hiper on line marketa uz promo kod: alergija5 možete poručiti celu paletu Nutrifree proizvoda po sniženoj ceni. Kako da ostvarite benefite kupovinom u Hiper prodavnici pričitajte na ovom LINKU.

Share

You may also like...