Alergija i ja na IX kongresu Udruženja preventivne pedijatrije Srbije (UPPS)

9.kongres preventivne pedijatrije

Ove godine od 31.3. do 2.4. u Sokobanji je održan IX Kongres UPPS. U jednoj od najlepših i najzelenijih banja Srbije udružili smo snage kako bi preko 250 učesnika iz cele zemlje i regiona učestvovalo na prvom kongresu u 2022. godini koji je održan uživo.

U okviru IX kongresa Preventivne pedijatrije trećeg dana skupa održana je sesija u saradnji sa Udruženjem pacijenata Alergija i ja. U okviru sesije učestvovali su eminentni predavači specijalisti pedijatrije i predstavnici udruženja Alergija i ja. Predavanje je otvorila dr sci med Ivana Filipović, pedijatar i član predsednistva World Allergy Organization, zaposlena u porodilištu u KBC dr Dragiša Mišović, koja nam je pričala o prenatalnoj prevenciji alergijskih bolesti. Zatim su usledila predavanja prof Zorice Živković, svetski poznatog stručnjaka za respiratorne alergijske bolesti, takođe iz KBC dr Dragiša Mišović i dr Gordane Petrović dugogodišnje saradnice udruženja. Posebno je interesantno i uvek aktuleno bilo predavanje naše poznate koleginice specijaliste deramtovenrologije dr Biljane Marenović na temu atopijskog dermatitisa. Za kraj sesije gospođa Snezana Šundić Vardić je prisutnim slušaocima predstavila udruženje i predstojeće aktivnosti. Od izuzetnog je značaja zajednički rad lekara i članova udruženja, jer se jedino na taj način možemo razumeti i stići do zajedničkog nam cilja razumevanja i poboljšanje kvaliteta života osoba sa alergijskim bolestima.

Osnovni moto Kongresa i Udruženja je prevencija i u tom smislu smo i temi alergija u dečjem uzrastu dali dovoljno prostora.

Bila nam je čast da se udruženje Alergija i ja uključilo u rad našeg Kongresa, i da smo zajednički, svima pružili mogućnost da se upoznaju, povezuju, uspostavljaju saradnju i planiraju i ostvaruju nove ideje i ciljeve. Nadamo se da ćemo na sledećem jubilarnom Kongresu UPPS, potvrditi našu saradnju i povezanost i proširiti teme prema interesovanju stručne i šire publike.

  •  prof. Zorica Živković

Na našim prostorima nije uobičajeno da udruženja pacijenata i udruženja lekara sarađuju, niti se udruženjima pacijenata ukazuje tretman kakav zaslužuju, ali mi mislimo da nema prirodnije spone, jer su nam ciljevi zajednički, a to je zdravlje i normalan život bez obzira na zdravstvena ograničenja. Zbog toga nam je bila velika čast što smo mogli jednom ovakvom stručnom skupu da predstavimo rad našeg udruženja i približimo alergije iz druge perspektive.

  • Tijana Stupljanin, aktivistkinja udruženja “Alergija i ja”

Održana je posebna sesija o alergijama pre rođenja, u toku ranog uzrasta i tokom odrastanja, i sa velikim zadovoljstvom smo je organizovali zajedničkim snagama sa Udruženjem Alergija i ja. Pored stručnih tema kojima smo zainteresovali mlade i perspektivne pedijatre, lekare na specijalizaciji i sve učesnike, bilo je zapaženo i efektno izlaganje Snežane Šundić Vardić, u ime Udruženja Alergija i ja. Na poseban ljudski, emotivan i ubedljiv način, predstavila je Udruženje:  pokretačku snagu dece sa alergijama svih vrsta i roditelja, kojima je život uveliko usmeren na posebne zahteve dece sa alergijama, kao i na dosadašnje aktivnosti i planove za budućnost.

  • dr Ivana Filipović

Velika mi je čast što sam imala priliku da predstavim svoj put kroz alergije do osnivanja udruženja pacijenata i da budem glas mnogih pacijenata i roditelja malih pacijenata sa atopijskim dermatitisom, alergijama i astmom na IX Kongresu preventivne pedijatrije u Soko banji. Iako sam već imala priliku da govorim na velikim evropskim i internacionalnim kongresima, nekako je kod kuće uvek najteže – tako da sam veoma počastvovana kada me je profesorka Zorica Živković pozvala da budem deo već tradicionalnog kongresa preventivne pedijatrije i da pod okriljem ovakve institucije naše udruženje Alergija i ja nastupa u sesiji o alergijama, zajedno sa svim lekarima stručnjacima sa kojima sarađuje.

  • Snežana Šundić Vardić, predsednica udruženja “Alergija i ja”

Zahvaljujući divnim lekarima, organizatorima Kongresa, posebno profesorki Živković i dr Filipović, ostvarena je još jedna uspešna sinergija lekara i pacijenata koja doprinosi boljem razumevanju alergijskih bolesti kod obe strane. U nadi da će ovakve i slične saradnje postati praksa, nastavljamo da širimo svest o alergijama i razumevanje o problemima pacijenata.

Share

You may also like...