Obeležavamo Međunarodni dan atopijskog ekcema 2022.

Međunarodni dan atopijskog ekcema 2022.

14. septembar je dan kada se svake godine obeležava Međunarodni dan atopijskog ekcema.

Već četvrti put u Srbiji, uz podršku The International Alliance of Dermatology Patient Organizations (IADPO) – Global Skin i European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Associations (EFA), Udruženje „Alergija i ja“ obeležava Međunarodni dan atopijskog ekcema sa ciljem razvoja svesti i podrške pacijentima sa atopijskim dermatitisom.

Zajednica pacijanata sa atopijskim ekcemom u Srbiji okuplja se ove godine 17. septembra da bi podigla svesti o ovoj bolesti, kako bi govorila o problemima koje ona donosi pacijentima i negovateljima, prepoznavanju potreba za negom i tretmanom koji odražava multidimenzionalnu prirodu bolesti.

Atopijski ekcem je jedna od najčešćih kožnih bolesti u svetu i jedna od najnepriznatijih. Često se definiše kao „stanje kože“, dok se potrebe pacijenata ne rešavaju na odgovarajući i blagovremeni način.

Ove godine ćemo gledati #UnutarAtopijskogEkcema i istražiti pet glavnih problema ove bolesti:

  1. problem fizičkog bola i svraba,
  2. problem za porodice i negovatelje,
  3. problem finansijskog opterećenja,
  4. problem sa mentalnim zdravljem i
  5. problem svakodnevnog funkcionisanja.

Pozivamo sve naše članove, sve zdravstvene radnike, donosioce odluka o zdravstvenoj politici i sve zainteresovane strane nam pomognu da izgradimo svest o problemima koje ova bolest nosi.

Zabeležite datume: 14.09. i 17.09. u kalendarima i pratite nas za informacije o događaju kojim ćemo obeležiti Međunarodni dan atopijskog ekcema i ostalim aktivnostima, inicijativama i besplatnim pregledima alergologa i dermatologa!

Share

You may also like...