Zbunjujući simptimi alergija doveli do pogrešno uspostavljene dijagnoze

iskustvo o alergijama

Pre svega zelela bih da Vam se zahvalim na Vašem trudu i nesebičnoj borbi za laksi i srećniji život kako naših mališana tako i nas, kao roditelja.

Ja sam majka sedmogodišnje devojčice iz Trstenika koja ima dijagnozu alergijskog rinitisa, astme i atopijskog dermatitisa. Želim da podelim naše iskustvo sa Vama jer smo, narocito u poslednje vreme, svedoci sve većeg broja dece sa nekim oblikom alergije.

Čudni simptomi – pogrešna dijagnoza

 

Naime, simtomi su krenuli vrlo nespecificno pre nešto više od godinu dana u smislu otežanog udaha, golicanja u grlu do te mere da dete nije moglo da izgovori rečenicu. Nalaz na plućima je nespecifičan što je, kako su nam tad objasnili, moglo da bude znak uvećanog trećeg krajnika. Laboratorija je pokazala povecan broj eozinofila. Moram da napomenem da tada odlazimo u privatnu ordinaciju, jer termina u bolnici kod pulmologa nema. Na osnovu pregleda i laboratorije doktorka kaže da dete najverovatnije ima parazite, a problem sa disanjem i nemogućnost izgovaranja rečenica su u stvari tikovi, da sačekamo godinu dana, ako ne prođe da potražimo pomoc psihologa.

Alergo test tada nije urađen.

Genetska predispozicija – jedan od koraka dijagnostikovanja alergijskih bolesti

 

Potražili smo i mišljenje drugog lekara u drugoj ordinaciji i insistirali da se uradi alergo test, jer oboje u bliskoj familiji imamo decu koja imaju astmu. Test je pokazao alergiju na polen trave, ambroziju, dlaku mačke i prašinu. Tada je postavljena dijagnoza alergijskog rinitisa i dete dobija antihistaminik i sprej za nos – kortikosteroid.

Kako još uvek nije bila postavljena dijagnoza astme, a u međuvremenu su se simptomi i dalje javljali – nismo mogli da dobijamo terapiju na recept niti da nastavimo lečenje u državnoj ustanovi, jer termina jednostavno nema.

Alergije su skupe!

 

Sva ta agonija je trajala oko 6 meseci sve dok dete nije dobilo bronhitis koji je trajao oko tri nedelje sigurno i pojavio se ekcem na rukama. Tada opet u privatnoj ordinaciji dete dobija dijagnozu alergijske astme. Tek tada smo počeli da dobijamo terapiju na recept i to ne sve, antihistamici se i dalje kupuju. Pojedinačno njihova cena je prihvatljiva, ali s obzirom na količinu koju oni moraju da ispiju to ume da bude jako skupo.

I samo da dodam, a ne zelim nikog da osuđujem, želim samo da ukažem na to da ove bolesti ne moraju uvek imati neku opštu kliničku sliku, naprotiv, simptomi mogu biti vrlo zbunjujući sto je bilo i u našem slucaju. Zato je jako bitno da se i roditelji edukuju, da znamo koliko je bitna genetska predizpozicija, da pratimo decu još od najranijeg uzrasta, svaki kašalj, koji dugo traje,svaki ekcem koji se pojavi treba pažljivo pratiti i na vreme početi sa ispitivanjima.

Sinergija za uspeh lečenja alergija: lekar – roditelj – udruženje pacijenata

 

Naši doktori su iskusni, stručni i dobri ljudi pre svega, ali su i njihove mogućnosti ograničene. Nas ima mnogo, a specijalista jako malo, u manjim mestima ih uopšte i nema. Zato mislim da svi zajedno treba da učimo, razmenjujemo iskustva i pomažemo jedni drugima. Vi ste prepoznali naše potrebe i na tome Vam neizmerno hvala. Bilo bi mi zadovoljstvo da na bilo koji način doprinesem našoj zajedničkoj borbi.


Piše: Jelena Lazić 

Share

You may also like...