Da li treba izbaciti određene namirnice kada imate ekcem?

ekcem i hrana

Kada pričamo o zdravlju kože, postoji mnogo faktora koji mogu da utiču na stanje kože, uključujući I način ishrane. Zapravo, neke studije su pokazale da hrana koju jedemo može da utiče na to da li ćemo imati čistu ili upaljenu kožu.

Hrana može biti pokretač ekcema.

Međutim, hrana nije direktni uzrok, ali može biti okidač inflamatornih promena na koži.

Najčešći okidači ekcema su školjke, kikiriki, citrusi i mlečni proizvodi. U nastavku teksta, objanićemo vezu između ekcema i načina ishrane, kao i najbolje eliminacione dijete za vašu kožu.

Ekcem i hrana

Ekcem predstavlja zapaljensko stanje kože koji pogađa 10-20% populacije. Najčešći simptomi ekcema su crvene, suve mrlje na telu koje svrbe. Pojavljuju se na licu, rukama, stopalima i na zadnjem delu kolena. Pogađa i odrasle i decu, ali najčeće se javlja u detinjstvu.

Stanje svraba na koži može biti uzrokovano brojnim faktorima. Česti proizvodi koji mogu da iziritiraju kožu su:

 • kućni preparati, poput sapuna i detrdženata
 • ekstremno hladne ili vruće vremenske prilike
 • stres
 • grubi materijali i materijali koji “ne dišu” i
 • razni kozmetički proizvodi.

S obzirom da se ekcem razvija upalnim procesom, hrana je jedan njegovih najčešćih izazivača.

Hrana koju treba izbegavati

Ekcem je zapaljensko stanje, najbolje bi bilo da se izbegava hrana koja može da započne upalni proces. Ovo su neke od čestih namirnica koje izazivaju ekcem:

 1. Gluten – reakcija na gluten najčešće bude vidljiva nekoliko minuta nakon konzumiranja proizvoda, ali moguće je, u nekim slučajevima, da se simptomi pojave tek nakon nekoliko sati od konzumiranja.
 2. Orašasti plodovi – česti alergeni obuhvataju badem, orah, indijski orah,pekan i pistaće.
 3. Soja – soja se nalazi u mnogim preradjenim namirnicama, uključujući zaledjene obroke..
 4. Jaja – jaja je tesko izbeći jer se nalaze u mnogo proizvoda poput kolača, keksića, hlebovima, pastama.
 5. Citrusi – kada jedemo citruse, popu limuna, narandze ili limete, ili ukoliko dolazimo u dodir sa njima može doći do svrabam crvenila i peckanja.
 6. Školjke – školjke koje treba izbegavati uključuju škampe, jastoge, rakove, kozice, ostrige, dagnje, lignje,

Kako eliminaciona dijeta može pomoći?

Dobra vest je da mnoga hrana može da pomogne u smanjenju simptoma ekcema, a istovremeno održavaju vaše telo zdravim.

Preporučuje se hrana sa visokim sadržajem probiotika. Na primer: hleb od kiselog testa, jogurt i miso supa su odličan izbor.

Hrana koja ima visok nivo kvarcetina takođe može dosta da pomogne, jer je kvarcetin odličan antioksidant i antihistamin i on pomaže  u smanjenju upalnog procesa. Kelj, brokoli, spanać, borovnice i jabuke su puni kvarcetina.

Masne ribe su još jedan dobar izbor proteina koji mogu pomoći u smanjenju upalnog procesa, npr: losos, pastrmka i sardine sadže visok nivo omega-3 masnih kiselina koje čine odličan dodatak u borbi protiv zapaljenskih procesa. Na kraju, pokušajte da u svoju ishranu uvedete više ulja koje su zdrava i za vaše srce, poput maslinovog ulja, kokosovog uja i ulje od semena lana.

Eliminaciona dijeta i ekcem

Jedan od najboljih načina da se rešite ekcema je eliminacija okidača koje izazivaju ekcem na prvom mestu. Potrebno je izbaciti hranu čijom se upotrebom simptomi ekcema pogoršavaju. Treba imati na umu da neprerađena hrana najbolji izbor za naš organizam.

Svakako, ovo je lakše reći nego uradititi, naročito kada niste sigurni koja tačno hrana izaziva reakciju.

Eliminacijona dijeta podrazumeva izbegavanje namirnica koje su poznate da uzrokuju simptome ekcema određeni vremenski period (najčešće mesec dana) i onda lagano vraćanje ovih namirnica u ishranu dok se ne utvrdi koja namirnica pravi reakciju. Izbacivanje industrijske hrane bi trebalo da bude korak broj jedan u eliminacionoj dijeti.

Imajte u vidu da elliminacona dijeta je kratkotrajna dijeta. Ne treba izbacivati namirnice iz ishrane na duži vremenski period, jer može dovesti do nedostatka određenih vitamina i minerala, koji takođe neće pogodovati stanju vaše kože.

Isključivanje prerađenih namirnica i namirnica koje su okidači vašeg ekcema imaju za cilj da smanji simptome ekcema u što večoj meri.

Molimo vas da se posavetujete sa lekarom pre bilo kakvih promena u načinu ishrane. 


Izvor: Yoronaturals 

Prevela: Nikolina Stamenković

 

Share

You may also like...