Alergološko savetovalište: 3 brza pitanja za dermatovenerologa

 

pitanja za atopijski dermatitis

U okviru nastavka rada Alergološkog savetovališta objavljivaćemo aktuelna pitanja koja ste vi postavljali lekarima specijalistima. Ovoga puta, shodno obeležavanju Međunarodnog dana atopijskog ekcema i Mesecu suve kože, izdvojili smo 3 opšta pitanja upućena dermatovenerologu, dr Biljani Marenović, sa kojom sarađujemo od samog osnivanja našeg besplatnog savetovališta.

Postavi i ti pitanje lekaru specijalisti u vezi alergoloških bolesti (alergija, inhalatornih, nutritivnih, alergijske astme, atopijskog ekcema)!

Kako funkcioniše Alergološko savetovalište?

Pored direktnog odgovaranja pacijentima putem platforme, udruženje će organizovati jednomesečna savetovališta ili webinare sa lekarima koji će se emitovati na našim kanalima.

Ovim putem vas pozivamo da nam se pridružite i pomognete nastavku rada Alergološkog savetovališta, kako bi svi mogli da dobiju adekvatnu besplatnu uslugu i savet lekara specijaliste.


Ukoliko vi ili neko iz vaše porodice ima atopijski ekcem, pročitajte ove odgovore, a ukoliko želite da postavite pitanje dermatologu ili bilo kom lekaru specijalisti u vezi alergijskih oboljenja, to možete uraditi na platformi alergolosko-savetovaliste.com. Takođe, podsećamo vas da pomognete radu ove platforme i uplatite donaciju, a mi ćemo vam obezbediti odgovor lekara specijaliste i poklon pažnje.

Pročitajte ova 3 izabrana, opšta pitanja koje smo izabrali za ovu nedelju:

Šta je atopijski dermatitis?

Dr Biljana Marenović: Atopijski dermatitis (AD) je hronično, recidivantno, inflamatorno oboljenje kože, koje obično počinje u ranom detinjstvu i sreće se unutar porodica sa atopijskom konstitucijom. Poznat je i pod sinonimima dečiji ekcem i firciger. Jedno je od najčešćih oboljenja kože. Simptomi i klinički znaci AD se mogu javiti u bilo kom uzrastu, čak i u zrelom životnom dobu. Međutim, čak u 60% slučajeva se javlja pre 1. godine života a u 90% slučajeva pre 5. godine. Posle 20-te godine života učestalost pojave prvih simptoma AD je oko 2%. Ima i sezonski karakter, tako da se u najvećem broju slučajeva smiruje u toplijim, letnjim mesecima a pogoršava u hladnim zimskim periodima.

Bolest ima različite karakteristike u raznim fazama ali im je zajedničko suvoća kože, crvenilo i svrab. Svrab je kod AD najjači svrab u dermatologiji i značajno utiče na kvalitet života deteta ali i roditelja.

Klinička manifestacija AD zavisi od uzrasta i toka bolesti. Bolest može imati akutni, subakutni i hronični tok. Kod odojčadi i male dece AD počinje akutnom ili subakutnom formom a za stariju decu i odrasle je više karakteristična hronična forma.

Nažalost AD se ne može izlečiti, jer je deo atopijske, genetski uslovljene, konstitucije. Ipak sa odrastanjem, deca prerastaju svoje simptome i to najčešće kroz predškolski uzrast. Tako da oko 80% dece ulazi u remisiju do 8. godine života, a manje od 5% osoba, koje su kao deca imali AD, imaju aktivno oboljenje i posle 20. godine.

Koja je razlika između atopijskog i seboreičnog dermatitisa?

Dr Biljana Marenović: U oba slučaja govorimo o dermatitisu- termin koji koristimo za bilo koju vrstu promena na koži, a koje podrazumevaju crvenilo, skvamu, perutanje, nekada ranice i kraste, zadebljanje kože, svrab. Sve zavisi da li je u pitanju akutna ili hronična faza. Zavisi i od uzrasta u kome se javlja. Seboroični dermatitis se vidja kod novorodjenčadi, kada obično kažemo da je uvod u atopijski deramtitis, ali i adolescenata i odraslih. Naravno da je najvažnija lokalizacija promena, koja se nekada može preklapati kod oba dermatitisa. Ipak je kod seboroičinog dermatitisa lokalizacija promena više u seboroičnim regijama, a kod atopijskog dermatitisa na licu, pregibima (mada može biti zahvaćena i čitava koža sa poštedom pelenske regije). Atopijski dermatitis je nasledno oboljenje koje može pratitit jedinku čitavog života dok za seboroični dermatitis kažemo da je samoograničavajuća dermatoza.

Da li postoji razlika između dermatitisa i ekcema?

Dr Biljana Marenović: Dermatitis je termin koji se koristi za bilo koju vrstu promena na koži. Obično se odnosi na promene koje podrazumevaju svrab, suvu kožu, osipe, plikove, ljuspice i perutanje. Nastaje usled narušavanja kožne barijere, pa je takva koža podložna prodiranju alergena, iritanasa kao i raznih drugih patogena u dublje slojeve kože. Postoji nekoliko vrsta dermatitisa. Ekcem je vid dermatitisa, zapaljensko oboljenje kože u čijoj osnovi je imunološka reakcija pokrenuta različitim alergenima i iritansima. Razlikujemo akutni ekcem (crvena, topla, vlažna koža) i hronični (zadebljana koža naglašenog crteža, sivkasta perut). Razlikuju se kontaktni nespecifični, alergijski i iritanatni ekcemi. Postoji i grupa endogenih ekcema, koji nastaju kao manifestacija određenih zbivanja u organizmu. Osobe atopijske konstitucije imaju ekcem-atopijski dermatitis, koji je u znatnoj meri genetski determinisan, a izazvan i pogoršan faktorima spoljašnje sredine. Svrab je uvek propratni simptom.


Alergološko savetovalište

Svako može da pomogne! Svaka donacija je značajna!

PODACI ZA UPLATE U DINARIMA:

  • Primalac: NU Alergija i ja, Milentija Popovića 64-21, 11070 Novi Beograd
  • Svrha uplate: donacija
  • Broj dinarskog računa: 250 126000031576030

PODACI ZA UPLATE U EVRIMA:

  • Primalac: NU Alergija i ja, Milentija Popovića 64-21, 11070 Novi Beograd, Serbia
  • SWIFT: ERBKRSBGXXX
  • Broj računa EUR: IBAN RS 35250126000017597069
  • Banka: EurobankDirektna, Vuka Karadžića 10, 11000 Beograd

Nakon uplate, potrebno je da nam pošaljete kopiju uplatnice sa ličnim podacima na info@alergijaija.com, kako bismo ti poslali poklon zahvalnosti.

donacija

 

Share

You may also like...