Proširivanje liste lekova i uvođenje savremene biološke terapija za atopijski dermatitis

Međunarodni dan atopijskog ekcema

Kampanja za atopijski dermatitis još nije gotova! Tek nam predstoji borba sa sistemom! Danas je objavljena peticija a u toku narednog perioda grupa za Zagovaranje za lekove radiće i na inicijativi za lekove za AD. Sada je potrebno da masovno potpisujemo i delimo peticiju sa svojim prijateljima, na društvenim mrežama….

Hajde da atopijski ekcem učinimo vidljivijim za zdravstveni sistem – potpišite PETICIJU i pomozite nam!

ATOPIJSKI DERMATITIS

PETICIJOM za adekvatno lečenje atopijskog dermatitisa tražimo:

1.      proširivanje liste lekova koji se izdaju na lekarski recept lekovima za atopijski dermatitis i za decu i za odrasle i

2.      uvođenje savremene biološke terapije u lečenje atopijskog dermatitisa.

Naime, atopijski ekcem je jedna od najzastupljenijih kožnih bolesti na svetu i jedna od onih koje se najslabije prepoznaju. Atopijski ekcem se često odbacuje tek kao „neko specifično stanje kože“, a potrebe pacijenata se ne rešavaju pravovremeno i uz dovoljnu podršku.

Pet glavnih problema koje ova bolest donosi su: problem ekstremnog fizičkog bola i svraba, problem za porodice i negovatelje, problem za finansije, problem po mentalno zdravlje i problem svakodnevne nege. Atopijski ekcem je više od svraba kože – to je sistemska, višedimenziona bolest koja pogađa umove i tela ljudi širom sveta.

U Srbiji se trenutno atopijski ekcem leči prema aktuelnom Nacionalnom vodiču iz 2016. godine koji možete u celosti pogledati OVDE. Prema ovom Nacionalnom vodiču za terapiju atopijskog dermatitisa (u daljem tekstu. “VODIČ”), “lečenje AD zahteva efikasnu kontrolu akutnih simptoma i znakova bolesti, obnavljanje funkcije barijere kože i izbegavanje faktora sredine koji pokreću i pogoršavaju bolest. Pojedina sredstva za hidriranje kože poboljšavaju barijernu funkciju kože i smanjuju osetljivost kože na iritanse.” Vodič navodi detaljno šta je sve potrebno da bi se umanjili simptomi atopijskog ekcema, što podrazumeva posebna sredstva za kupanje i emolijentne kreme za hidrataciju. Koliko su važni emolijenti govori i sledeći citat iz Vodiča: “Pravilna upotreba emolijenasa za hidriranje je ključna u lečenju pacijenata sa AD. Emolijensi predstavljaju osnovu terapije održavanja.” Lokalna antiinflamatorna terapija podrazumeva primenu topikalnih kortikosteroida (TKS) i imunomodulatora. U terapiji se koriste i: topikalni kalcineurinski inhibitori (TKI), topikalni anestetici, drugi antiinflamatorni agensi, antihistaminici, antibiotici, antimikotici, antivirusni lekovi, fototerapija …

atopijski ekcem

Pregledanjem važećih lista lekova, od dostupne terapije, na teret sredstava RFZO se za atopijski dermatitis može dobiti samo 1 lek i to samo ako su deca u pitanju: ·        4159350 D11AH02 pimekrolimus ELIDEL krem tuba, 1 po 15 g (1%) Meda Manufacturing; Meda Pharma GmbH & Co.KG Francuska; Nemačka 1,281.00 – – 50.00. Atopijski dermatitis (L20). Samo za decu. Lek se uvodi u terapiju na osnovu mišljenja dermatologa zdravstvene ustanove koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou.

Emolijensi koji se svakodnevno koriste više puta u toku dana i godinama, a nekada i doživotno, posebne kupke, posebni praškovi i sredstva za čišćenje i higijenu, propisana terapija, često posebna ishrana, sve to ide na teret pacijenta! Pored svega ostalog, ovo je dodatni i nepravedni teret koji opterećuje veliki broj dece i odraslih sa atopijskim dermatitisom.

Udruženje pacijenata sa atopijskim dermatitisom „Alergija i ja“ kreiralo je ovu peticiju u ime svih pacijenata sa dijagnozom atopijskog dermatitisa i onih koji o njima brinu, kako bi se skrenula pažnja na njihovo marginalizovanje i kako bi se pozvali donosioci odluka na promenu odgovarajućih propisa i procedura kako bi se proširila lista lekova koja se izdaju na lekarski recept lekovima za atopijski dermatitis i za decu i za odrasle, kao i uvođenje savremene biološke terapije.


Ukoliko na bilo koji način možete da nam pomognete u zagovaranju za terapiju za lečenje atopijskog dermatitisa, molimo vas kontaktirajte nas na: info@alergijaija.com.

Share

You may also like...