Brzi bezglutenski krekeri od univerzalnog mix brašna FREE FROM

brzi bezglutenski krekeri bez alergena

Osobe koje imaju nutritivne alergije i intolerancije na najčešće alergene u hrani, a naročito na pšenicu (odnosno – gluten) i mleko, ali i orašaste plodove i kikiriki, često se suočavaju sa izazovom zbog organizovanja užina bez pomenutih alergena. S jedne strane, tu je i dalje slaba ponuda na našem tržištu kada su namirnice bez alergena u pitanju, a sa druge strane tu je problem i oko cene tih proizvoda, naročito sada kada su cene sve veće i veće iz dana u dan.

Dobra praksa za sve osobe koje su na specijalnim režimima ishrane, pa i kada su restrikcije alergena u pitanju, je bila i biće, priprema svih obroka, pa i užina, kod kuće. Na taj način smo sigurni da je proizvod:

  1. bezbedan i bez alergena
  2. zdrav – jer koristimo dobre namirnice.

Srećom na našem tržištu ponuda proizvoda je sve veća, a zahvaljujući Lidl marketu – i cena i kvalitet i bezbednost proizvoda je osigurana. Posebno želimo da istaknemo adekvatne deklaracije proizvoda Lidl robne marke, koje su osobama sa nutritivnim alergijama i intolerancijama od ključnog značaja.

FREE FROM je linija proizvoda Lidl robne marke sadrži bogatu ponudu proizvoda bez glutena namenjenih osobama sa alergijom na pšenicu i druge glutenske žitarice, sa intolerancijom na gluten, uključujući i osobe sa celijaklijom, koje posebno moraju da vode računa o nekontaminiranosti proizvoda glutenom. FREE FROM linija sadrži osnovne namirnice, preko smrznutog asortimana do slatkiša i još mnogo toga.

FREE FROM brašno bez glutena je veoma lako za upotrebu, pa čak i za početnike u bezglutenskoj ishrani. To je veoma važno uzimajući u obzir da brašna bez glutena imaju potpuno drugačiji način pripreme, jer isključuju protein glutena koji testu daje višestruku ulogu.

U rubrici Recept meseca pravimo sa vama brze bezglutenske krekere bez alergena, idealnu grickalicu bez alergena.

Recept za brze bezglutenske krekere bez alergena od univerzalnog mix brašna FREE FROM

Napravite ove brze bezglutenske krekere za samo 10 minuta!

Potrebni sastojci:

  • 180 g univerzalnog mix brašna FREE FROM
  • 2 kašike čia semenki
  • laneno jaje: 2 kašike lana + 4 kašike vode
  • 1 kašičica soli
  • 50 g semena bundeve
  • 120 ml vode
  • 100 g maslinovog ulja

Način pripreme:

Pomešati sve suve sastojke i dobro izmešati (bezglutensko brašno, čia semenke, so, semenke bundeve). Dodati tečne sastojke: laneno jaje, vodu, ulje i smesu sipati u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Razvući testo tako što ćete preko njega staviti prijanjajuću foliju i oklagijom ili šakama ravnati podlogu, tako da debljina testa ne prelazi 0,5 cm.

Peći 25 minuta u prethodnoj zagrejanoj pećnici na temperaturi od 200 stepeni.

Kada je testo pečeno, nožem ili pizza nožem seći testo u pravougaoni oblik krekera.

hrana pod lupom

Ovaj recept je deo projekta Hrana pod lupom, kojim zajednica pacijenata sa nutritivnim alergijama i intolerancijama, zagovara adekvatno deklarisanje namirnica, radi lakše, jednostavnije, finansijski manje opterećenije, dostupnije i učestalije primene ishrane bez alergena, sa osvrtom na ishranu u kući i van kuće, u restoranima, pekarama, sladoledžinicama, itd., a naročito sa fokusom na ustanove u kojima borave deca i mladi, u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa alergijama i intolerancijama i njihovijh porodica, a sve vreme razvijajući svest u društvu o različitostima u ishrani.

Uz pomoć i podršku kompanije Lidl, naše udruženje Alergija i ja, će u narednom periodu u rubrici Recept meseca, postavljati jednostavne i brze recepte koje svaka osoba, bez obzira na iskustvo u pripremi obroka bez alergena može da napravi.

Proizvodi koji se nalaze u ponudi Lidl marketa su dekalrisani na adekvatan način, sa precizno i jasno navedenim sastojcima i potencijalnim alergenima. Takođe, ono što je osobe sa alergijama i intolerancijama obradovalo je proširenje asortimana bezglutenskih i bezalergenih proizvoda i posebno izdvojene police sa proizvodima bez glutena i bez alergena, na kojoj se nalaze proizvodi linije Free from i mnogi drugi namenski proizvodi koji se nalaze u posebnom kutku Lidl marketa.

Uživajte u pripremi recepata bez alergena i šaljite nam vaše predloge na info@alergijaija.com ili nas tagujte koristeći tagove: #hranapodlupom #alergijaija !


Zahvaljujemo se kompaniji Lidl na podršku projektu Hrana pod lupom i radujemo se pravljenju novih recepata sa namirnicama iz Lidl marketa!

Share

You may also like...