Kolač od šargarepe bez alergena

Kolač od šargarepe bez alergena

Osobe koje pripremaju jela bez alergena, a naročito poslastice bez podrazumevanih sastojaka, bez glutena, bez jaja, bez mleka i bez orašastih plodova i kikirikija, znaju koliko je teško napraviti kolač bez ovih najčešće korišćenih alergenih namirnica. Često ih je teško i zameniti drugim namirnicama. Srećom, sve više i na našem tržištu imamo adekvatne zamene bez glutena, bez mlečnih proteina i alergena.

Sa velikim zadovoljstvom smo dočekali liniju proizvoda FREE FROM kompanije LIDL i sa još većim zadovoljstvom ih upotrebljavamo.

Kompanija Lidl je partner rubrike “Recept meseca” i danas smo, specijalno za novogodišnje praznike pripremali zdravu varijantu kolača od šargarepe, od brašna bez glutena, sa kokosovim uljem i medom, bez rafinisanog šećera, loših masti i glutena. Da sreća bude veća, uspeli smo da ga napravimo i bez jaja i mlečnih proizvoda.

Recept za kolač od šargarepe bez glutena, jaja, mleka i orašastih plodova

Potrebni sastojci:

  • 250 g FREE FROM brašna bez glutena univerzal mix
  • 4 manje šargarepe
  • 1 jabuka
  • 1 laneno jaje
  • 2 kašičice cimeta
  • 50 g kokosovog ulja
  • med Deluxe – 5 kašika
  • 1 kesica praška za pecivo

Priprema:

Ispasirati ili izrendati jabuku i šargarepe. Napraviti laneno jaje: u 1 kašičicu mlevenog lanenog semena dodati 2 kašike vode, potopiti i ostaviti 5 minuta da ostoji. Zatim dodati brašno i prašak za pecivo, cimet i pomešati sa lanenim jajetom, jabukama i šargarepom kojima smo prethodno dodali med. Dodati kokosovo ulje, obložiti pleh i peći na 180 stepeni 25 minuta.

Možete dodati kandirano voće ili suvo grožđe unutar smese ili nakon pečenja.

Da užitak bude potpun, predlažemo vam vege kafu na bazi ovsa, koja je takođe deo Lidl ponude.


Ovaj recept je deo projekta Hrana pod lupom, kojim zajednica pacijenata sa nutritivnim alergijama i intolerancijama, zagovara adekvatno deklarisanje namirnica, radi lakše, jednostavnije, finansijski manje opterećenije, dostupnije i učestalije primene ishrane bez alergena, sa osvrtom na ishranu u kući i van kuće, u restoranima, pekarama, sladoledžinicama, itd., a naročito sa fokusom na ustanove u kojima borave deca i mladi, u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa alergijama i intolerancijama i njihovijh porodica, a sve vreme razvijajući svest u društvu o različitostima u ishrani.

Uz pomoć i podršku kompanije Lidl, naše udruženje Alergija i ja, će u narednom periodu u rubrici Recept meseca, postavljati jednostavne i brze recepte koje svaka osoba, bez obzira na iskustvo u pripremi obroka bez alergena može da napravi.

Proizvodi koji se nalaze u ponudi Lidl marketa su dekalrisani na adekvatan način, sa precizno i jasno navedenim sastojcima i potencijalnim alergenima. Takođe, ono što je osobe sa alergijama i intolerancijama obradovalo je proširenje asortimana bezglutenskih i bezalergenih proizvoda i posebno izdvojene police sa proizvodima bez glutena i bez alergena, na kojoj se nalaze proizvodi linije Free from i mnogi drugi namenski proizvodi koji se nalaze u posebnom kutku Lidl marketa.

Uživajte u pripremi recepata bez alergena i šaljite nam vaše predloge na info@alergijaija.com ili nas tagujte koristeći tagove: #hranapodlupom #alergijaija !

hrana pod lupom

Share

You may also like...