Atopijski ekcem u predelu usana

atopijski ekcem na usnama

U predelu usana može se javiti nekoliko tipova dermatitisa. Kontaktni, alergijski ekcem, perioralni dermatitis i atopijski ekcem, zavisno od uzroka i vrste ekcema.

Perioralni dermatitis je promena na licu koji se razvija oko usana. Može se javiti u predelu očiju, nosa ili čela. Najčešće se javlja kod mlađih žena, ali pogađa i muškarce, nekada i decu. Promene se javljaju u vidu crvenih, sitnih bubuljica ili manjih tačkica u boji kože, koje se javljaju u zoni oko usana i brade. Mogu se proširiti i na predeo oko nozdrva, donjih očnih kapaka I korena nosa. Javlja se osećaj peckanja, svraba i ljuspanja kože. Promene mogu duže trajati i do nekoliko meseci.

Uzroci nastanka perioralnog dermatitisa kao i kod ostalih vrsta dermatitisa, veoma često ostaju nepoznati. Kod nekih žena oboljenje se javlja zbog prethodne dugotrajne lokalne upotrebe kortikosteroida na licu, dok promene nekada mogu nastati zbog korišćenja masnih krema za negu kože i nastanka zapaljenske reakcije. Kod nekih osoba postoji preosetljivost na fluorisane paste za zube, sapune, vlažne maramice, ali sastojke iz proizvoda za negu usana (na primer: propolis).

Share

You may also like...