Recept meseca bez alergena: Čokoladni proteinski bezglutenski barovi od galeta

recept bez alergena

U poslednje vreme sve je veća potreba za poslasticama koje su nutritivno obogaćene i bez rafinisanog šećera, a kada uzmemo u obzir i činjenicu da je proleće vreme dijeta i treninga, postoji i sve veće interesovanje za poslasticama koje su obogaćene proteinima. Kada na sve to dodamo i potrebu da poslastica ne sme sadržati alergene, a to znači u ovom slučaju, bez jaja, orašastih plodova i kikirija, izbor namirnica može biti sužen. Međutim, to ne mora biti tako.

Svako jelo se može napraviti bez alergena, pa i proteinske bezglutenska poslastica bez rafinisanog šećera. Pogledajte samo izbor namirnica koje možete upotrebiti! Onda sve te namirnice stavite ispred vas i krenite da kombinujete! Važno je da znate neka pravila u pripremi, kao što su pojačivači ukusa, pomagači za bezglutenska testa i masti, a naš glavni savet je da pustite maštu na volju i da se igrajte u kuhinji.

Uživajte u zdravoj, proteinskoj poslastici bez griže savesti i bez rizika od alergena!

Sve namirnice bez alergena za rubriku Recept meseca” nabavili smo u LIDL marketu i sa zadovoljstvom možemo da istaknemo da ova kompanija osluškuje i našu ciljnu grupu omogućavajući nam bogat asortiman proizvoda bez alergena, sa adekvatnim deklaracijama. 


Čokoladni proteinski bezglutenski barovi od galeta

Sastav:

  • 6 pirinčanih galeta sa čia semenkama
  • 2 kašike semenki bundeve
  • 2 kašike FREE FROM brašna bez glutena
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 3 kašike suvog grožđa + 200 ml vode
  • 1 kašika sredstva za dizanje testa za kolače + 1 kašika vode
  • Začini: 1 zvezda anisa, pola kašičice cimeta, pola kašičice karanfilića
  • Preliv: 50 g crne čokolade

Priprema:

Izdrobiti i samleti pirinčane galete sa bundevinim semenom, a zatim dodati brašno bez glutena. Potopiti suvo grožđe u vodu i ostaviti da odstoji 15 minuta. Zatim tekućinu dodati u praškastu mešavinu, u koju ste prethodno dodali sredstvo za dizanje testa razmućenog u vodi, a potom dodati ulje i začine po želji. Smesu staviti u kalup i peći 25 minuta na 190 stepeni. Na pečeni i ohlađeni kolač preliti istopljenu čokoladu i staviti najmanje dva sata na hlađenje u frižideru. Iseći kolač na 7 jednakih barova, za svaki dan u nedelji po jedan.


Ovaj recept je deo projekta Hrana pod lupom, kojim zajednica pacijenata sa nutritivnim alergijama i intolerancijama, zagovara adekvatno deklarisanje namirnica, radi lakše, jednostavnije, finansijski manje opterećenije, dostupnije i učestalije primene ishrane bez alergena, sa osvrtom na ishranu u kući i van kuće, u restoranima, pekarama, sladoledžinicama, itd., a naročito sa fokusom na ustanove u kojima borave deca i mladi, u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa alergijama i intolerancijama i njihovijh porodica, a sve vreme razvijajući svest u društvu o različitostima u ishrani.

Uz pomoć i podršku kompanije Lidl, naše udruženje Alergija i ja, će u narednom periodu u rubrici Recept meseca, postavljati jednostavne i brze recepte koje svaka osoba, bez obzira na iskustvo u pripremi obroka bez alergena može da napravi.

Proizvodi koji se nalaze u ponudi Lidl marketa su dekalrisani na adekvatan način, sa precizno i jasno navedenim sastojcima i potencijalnim alergenima. Takođe, ono što je osobe sa alergijama i intolerancijama obradovalo je proširenje asortimana bezglutenskih i bezalergenih proizvoda i posebno izdvojene police sa proizvodima bez glutena i bez alergena, na kojoj se nalaze proizvodi linije Free from i mnogi drugi namenski proizvodi koji se nalaze u posebnom kutku Lidl marketa.

Uživajte u pripremi recepata bez alergena i šaljite nam vaše predloge na info@alergijaija.com ili nas tagujte koristeći tagove: #hranapodlupom #alergijaija !

hrana pod lupom

Share

You may also like...