Anonimna priča o atopijskom ekcemu u intimnoj regiji

atopijski ekcem perianalnog dela

Želela bih da podelim sa Vama svoje iskustvo sa atopijskim dermatitisom u intimnoj regiji, jer verujem da još neko ima isti problem, a neprijatno mu je da o tome govori. Nadam se da će moje iskustvo nekome biti od pomoći.

Naime, moj atopijski ekcem je počeo sa svrabom oko analnog otvora kada sam imala 15,16 godina (otprilike 2014. godina). Bila sam recimo druga godina srednje škole. U početku me je svrbelo baš samo oko analnog otvora i samo posle odlaska u toalet. Vremenom, posle nekih godinu-dve dana, svrab je počeo da se javlja i nevezano za odlazak u toalet i proširio se pozadi na ceo prostor od analnog otvora do gornjeg dela ledja i napred na vaginalnu sluzokožu. Vremenom je svrab postajao sve jači, toliko da mi je bukvalno došlo da oderem kožu. Svrab je bio nepodnošljiv. Taj nepodnošljivi svrab se javio nekih 3 godine od početka prvih simptoma. To je neka 2017. godina. Sve se to lagano razvijalo i pogoršavalo. Do tada se nikome nisam obratila za pomoć, svrbuckalo me je tako povremeno i živela sam tako sa tim, nisam ništa mazala.

Prvi put sam svoj problem predstavila svom lekaru opšte prakse ( dakle 2017. godine, pune 3 godine od pojave  prvih simptoma ekcema) kada sam već bila prva godina na fakultetu. Objasnila sam svoje simprome na šta je lekar rekao “A pa to su sigurno hemoroidi. Počela si da studiraš, mnogo sediš, učiš, loša ishrana, to je to sigurno”. Poverovala sam u sve to. Dao mi je tada čepiće neke protiv hemoroida. Naravno nije me ni pregledao niti pogledao kako izgleda koža oko analnog otvora. Ja kupim te čepiće, koristim sve kako je propisano. Medjutim, nema nikakvog poboljšanja. Svrab je i dalje bio užasan, čak su se pojavljivali tragovi krvi na toalet papiru nakon odlaska u toalet. Onda,kada sam videla tragove krvi, sam još više verovala da zaista jesu hemoroidi u pitanju. Tražila sam po internetu svašta što bi moglo da mi pomogne da se rešim hemoroida, kupovala razne kreme, masti, druge vrste čepića i tako izgubila oko godinu ipo dana misleći da imam hemoroide i pokušavajući da ih se rešim.

Medjutim, apsolutno ništa mi nije pomoglo. Simptomi su bili sve gori. Ponovo sam otišla kod svog lekara opšte prakse, rekla da posle godinu i po dana nema nikakvog poboljšanja mojih hemoroida. Rekao mi je “možda imaš parazite pa te toliko svrbi analni otvor” U to već nisam poverovala jer nisam malo dete koje stavlja prljave ruke u usta. Ali sam odradila analizu stolice na parazite kako me je lekar uputio. Kako sam i mislila, nalaz negativan. Onda mi je rekao “verovatno imaš kandidu u crevima pa se gljivice zadrže i na koži oko anusa, a brisanjem nakon toaleta samo proširuješ te gljivice”. Uradim analizu stolice na kandidu. Negativno. Meseci prolaze i prolaze. Onda sam mu rekla “Mislim da je u pitanju neki dermatološki problem pošto ništa nismo našli u stolici”. I zahtevala sam da mi da uput za dermatologa.

Nije bilo skorijeg termina u studentskoj poliklinici i ja odem na Kliniku u Džordža Vašingtona, jer tamo primaju bez uputa. Dakle, izgubila sam još godinu i po – dve godine vremena boreći se sa “hemoroidima” i kod dermatologa prvi put odlazim posle nekih 5 godina od pojave prvih simptoma (to je već 2019. godina). Doktorka je pogledala promenu i rekla “Ovo je neki dermatitis” Daću ti nešto da mažeš.” I dala mi je kortikosteroid. Mazala sam to 7 dana i bukvalno sam progledala. Dakle, posle 5 godina konačno više ne osećam svrab. Osećala sam se kao da sam se ponovo rodila! Mazala sam kortiko tih 7 dana i mislila sam da se tu priča završava. Medjutim, posle par nedelja opet počinje svrab. Iz dana u dan sve gore. Ponovo ista priča – nepodnošljiv svrab, peckanje i tragovi krvi na toalet papiru. Ja opet odem kod te doktorke, opet sam dobila kortiko da mažem još  7 dana. Opet se simptomi malo smire i posle nekoliko nedelja novi krug iz početka. Onda sam već sama kupovala u apoteci kreme sa kortikosteroidima koje sam mogla da nabavim bez recepta i na svoju ruku mazala kortikosteroide (što je apsolutno opasno i ne sme da se radi!!!). Ali videla sam da je to jedino što može da smiri simptome i mazala sam samo da ne bih osećala svrab. Tako sam povremeno mazala kortikosteroide na svoju ruku i živela sa tim ekcemom jos dve godine, sve do novembra 2021. godine kada mi se desila najgora epizoda  ekcema ikada – svrab toliki da mi je došlo da udaram glavom u zid, od svraba nisam mogla da spavam, čak i kada nekako zaspim svrab me budi iz sna, peckanje, krv koja je ostajala na toalet papiru više nije bila u tragovima nego su sada već bile jasno vidljive kapi krvi. Svakim danom sve više krvi . Tada sam se već ozbiljno uplašila šta se dešava, a od svraba sam mislila da ću tada da poludim, doslovno. Svrbelo me je i pozadi oko anusa i napred cela vaginalna sluzokoža. Bilo je apsolutno jezivo i nepodnošljivo. Dakle, ova najgora epizoda ekcema se dešava 2021. godine, praktično 7 godina od pojave prvih simptoma.

Toliko sam dugo živela pod pogrešnim dijagnozama i vrtela se u krug ne znajući koju to bolest imam. Psihički mi je postalo nepodnošljivo!

Odlazim ponovo kod doktorke dermatologa zbog te najgore epizode ekcema. Opet mi propisuje isti kortikosterodi kao i svaki prethodni put. U medjuvremenu sam ja bila pred kraj studija medicine, prošla sam celu dermatologiju i rekla tada toj doktorki “Vi ne rešavate moj problem, samo se vrtimo u krug, dajete mi uvek isti  kortikosteroid, bude mi dobro 2-3 nedelje i opet ista priča. Vrtim se tako u krug već godinama, a ne rešavam uzrok problema. Onda sam joj rekla da imam alergiju na polen i da je verovatno sve to u mojoj perianalnoj regiji atopijski dermatitis koji ide u paketu sa alergijskim rinitisom i alergijom na polen” Rekla je “Aha imaš alergiju na polen, može da bude atopijski dermatitis” . Tako da sam praktično ja sama sebi postavila dijagnozu atopijskog dermatitisa!

Pitala sam je šta konkretno da radim na šta sam samo dobila odgovor da ne koristim omekšivač za veš, jer on pogoršava simptome ekcema. Ništa osim toga nisam čula od nje.

Tada počinjem da istražujem po internetu sve moguće o atopijskom dermatitisu i srećom naidjem na Udruženje “Alergija i ja” i tu pronalazim praktično SVE korisne informacije od toga čime da perem veš, čime da se tuširam, koje preparate da mažem posle tuširanja, koje preparate da koristim u aktivnoj fazi ekcema, koje u mirnijoj fazi ekcema, šta mogu da budu okidači za pogoršanje simptoma itd.

Apsolutno sve što osoba sa atopijskim ekcemom treba da zna pronašla sam zahvaljujući vama.

Kada sam sve to počela da koristim bilo mi je osetno bolje i tada sam bila sigurna da sam pogodila pravu dijagnozu. Čim simptomi lepo reaguju na te preparate za atopijski ekcem, sigurno je on u pitanju. Zvuči čudno, ali sam zapravo bila srećna jer konačno, posle 7 godina pakla,barem znam koju dijagnozu imam.

Bacila sam istog momenta sve gelove za tuširanje. Počela sam da koristim Uriage ulje za tuširanje, Uriage emolijentne kreme, Uriage gel za intimnu higijenu i zbacila sam omeksivač i prašak za veš (odeću perem ekološkim deterdžentom). Bacila sam sav sintetski donji veš, koristim isključivo pamučni. Jako je bitno da se koriste i hipoalergijski menstrualni ulošci bez mirisa i parfema. Naturela ima odlične hipoalergijske uloške. Dnevni mirišljavi ulošci ni pod razno, to apsolutno skroz da se izbaci iz upotrebe! Prepuni su hemikalija, boja, parfema. To je sve zlo za atopijski ekcem. Dakle ništa što ima boje, mirise, parfeme, konzervanse i ostale hemikalije ne sme da dodje u kontakt sa intimnom regijom.

Danas, uspevam zahvaljujući prirodnoj i hipoalergijskoj kozmetici da držim ekcem pod kontrolom. Aktivira se ponekad samo da me podseti na pakao koji sam prošla. Najveći triger mi je stres. Tada obično kreće da se oglašava ekcem i počinje da svrbi, ali nikada se više nije desilo da budu tako stravični simptomi. I kada se malo aktivira ekcem, obično traje par dana i prodje. U aktivnoj fazi mažem Eucerin atopi control kremu i malo pojačam emolijens i bude sve u redu.

Nadam se da će ova priča nekome značiti i biti od koristi!


 

Share

You may also like...