Kako se pripremiti za putovanje sa nutritivnim alergijama i intolerancijama?

Svako putovanje zahteva pripremu, planiranje, pakovanje i svi se različito nosimo sa izazovima oko svega toga što jedno putovanje podrazumeva. Kada u ovu jednačinu ubacimo i organizaciju obroka bez mleka, bez jaja, bez pšenice, bez orašida, bez (kikirikija, soje, morskih plodova…), plus ako više od jednog deteta ima alergije i to različite, dobijamo jednu malo komplikovaniju jednačinu sa više nepoznatih. Voleli bismo da vas utešimo i kažemo da je organizacija komplikovana samo prvi put, ali to ne bi bila istina, osim u slučaju da putujete uvek na istu destinaciju i u isti smeštaj.

U razgovorima sa iskusnim putnicima i iskusnim mamama, koji su istovremeno i iskusni alergičari, naučili smo da, kada se savlada prva prepreka zvana dijagnoza, zatim druga prepreka zvana kupovina bez alergena, a onda i prvi hleb bez pšeničnog brašna, prve palačinke bez mleka i jaja i prva torta bez mleka i orašastih plodova, sve ostale prepreke se lakše savladavaju. Kako je uvek lakše učiti iz tuđeg iskustva, mi smo rešili da zajedno prođemo kroz pripremu jednog putovanja sa preponama, da ga tako nazovemo.

Odabir destinacije i smeštaja

Poslovica kaže: Koliko ljudi, toliko i ćudi. Verujemo da će svako odabrati destinaciju i smeštaj prema svojim željama i mogućnostima i o tome ne treba diskutovati. Bilo da birate hotel ili apartman, putujete avionom ili autobusom ili kolima, ovde želimo da vas osnažimo da uprkos ograničenjima života sa alergijama, putujete što opuštenije. Dobar početak bi bio da se priključite nekim forumima ili grupama na internetu koji se bave putovanjima, tu ćete iz prve ruke dobiti puno praktičnih informacija o destinacijama koje su vam interesantne i o kvalitetu usluge i smeštaja. Takođe, istražite internet stranice i blogove udruženja pacijenata i pojedinaca koji pišu o alergijama ili određenim oboljenjima, a žive u zemlji koju planirate da posetite.

Ukoliko se odlučite za hotel gde ćete imati i obroke, pregledanjem utisaka gostiju na zvaničnom sajtu hotela, ali i na drugim portalima posvećenim putovanjima uz ključne reči kao što su: alergija na pšenicu na primer ili samo alergije, posebna ishrana i slično, i ukrštanjem ovih podataka dobićete sliku o tome da li možete da poklonite svoje poverenje tom smeštaju.

S druge strane, ako birate apartmanski smeštaj, istražite udaljenost lokalnih prodavnica sa svežim voćem, povrćem, mesom, ali i poziciju većih marketa koji će imati veći izbor namirnica bez alergena, jer će vam to smanjiti stres i olakšati kupovinu i pripremu obroka. Ako putujete na neke daleke destinacije, raspitajte se o lokalnoj hrani i običajima, jer to može mnogo uticati na vaš boravak (na primer, u nekim istočnim zemljama je susam obavezni dodatak svim jelima, dok je u drugim zemljama – soja sos). U svakom slučaju, značajna je i informacija o opremljenosti smeštaja, neki hoteli imaju samo mini bar, koji vam neće biti dovoljan ni za putnu apoteku, ako putujete sa decom, a kamoli za čuvanje hrane i grickalica koje svako sa alergijama na hranu uvek nosi sa sobom. Dok će vam u apartmanskom smeštaju možda značiti da imate i rernu ili zamrzivač.

Planiranje putovanja

Osnova svakog planiranja je spisak!

 • Napravite spisak pitanja koja ćete postaviti agenciji preko koje rezervišete smeštaj.
 • Napravite spisak alergena i pronađite njihov prevod na engleski, a ako je moguće i na zvanični jezik zemlje u koju putujete.
 • Potražite najbolja stajališta za odmor u toku puta.
 • Kontaktirajte avio-kompaniju kojom letite, raspitajte se o mogućnosti obroka na letu i opciji da ponesete hranu sa sobom u avion. Većina avio-kompanija sada ima u ponudi makar grickalice bez alergena, ali je nekada potrebno unapred rezervisati takvu uslugu. Na nekim aerodromima postoji dobar izbor restorana i prodavnica koji imaju u ponudi obeležene proizvode i navedene alergene, istražite to pre putovanja. Bezbednija opcija je da kupite nešto što je upakovano i ima uredno navedene sastojke i alergene, u suprotnom morate biti vrlo oprezni u proveri da li hrana koju kupujete ima alergene, što može biti problem i zbog jezičke barijere, čak iako i vi i sagovornik govorite engleski jezik – može doći do nerazumevanja.
 • Ako idete u hotel obavezno unapred obavestite hotel e-mejlom o vašim alergijama i zamolite ih da se o vašem dolasku i alergijama obavesti menadžer hotela i šef kuhinje, kao i pomoćno osoblje u kuhinji.
 • Međunarodno putno zdravstveno osiguranje je nešto što će vam i većina organizatora putovanja tražiti prilikom rezervacije, ali ako putujete u sopstvenoj režiji, obavezno stavite i putno osiguranje na spisak. Ukoliko putujete sa malom decom ili neko u porodici ima takvo zdravstveno stanje koje zahteva česte posete lekaru, raspitajte se unapred o prisustvu lekara u mestu koje planirate da posetite ili o blizini većih gradova. Za putovanje po našoj zemlji obavezno ponesite zdravstvenu knjižicu.

Pakovanje

Najvažnije stvari koje treba da ponesete na odmor su one koje tamo nećete moći da kupite, a u današnje vreme takvih je stvari malo. Kod putovanja sa alergijama to se svodi na lekove, eventualne medicinske aparate koje redovno koristite (kao što je inhalator) i hranu koju smete da jedete. Pravljenje liste će i ovde pomoći.

Ukoliko imate redovnu terapiju nju obavezno nosite u ručnom prtljagu i u dovoljnoj količini, takođe ponesite i poslednji izveštaj lekara. Pored regularne putne apoteke koju svi nose na putovanje, obavezni su antihistaminici, kako oralni tako i topikalni. Za osobe koje imaju visoke klase alergija (nutritivne ili inhalatorne) i alergiju na ubod insekata, obavezan lek, koji spašava život, je Epinefrin u obliku autoinjektora.

Podjednako važna stavka je pakovanje hrane, kako za put, tako i za slučaj neplaniranih zastoja, i onih namirnica koje se ne kvare, a teško ih je nabaviti (to su bezglutensko brašno, keks bez mleka i jaja, biljno mleko, krekeri bez pšeničnog brašna, kornfleks bez glutena i slične namirnice).

Podsećamo da je za neka zdravstvena ograničenja u ishrani potrebno spakovati i poseban pribor za jelo i kuvanje. Budite praktični, ako idete u kompletno opremljenu kuhinju, možda bude dovoljna opcija da ponesete sredstvo za pranje i dezinfekciju, a ako već nosite i šerpe i tanjire, napravite plan ishrane i jelovnik za tih 10 ili 15 dana odmora koji će zahtevati najmanje posuđa i kuvanja na putovanju.

Nekoliko dodatnih saveta

 • Uvek nosite sa sobom nekoliko “hitnih porcija” za slučaj neočekivanih kašnjenja ili zadržavanja.
 • Zamolite menadžera hotela da vas upozna sa kuvarom. On će vam biti najbolji saveznik u ishrani ako se hranite u hotelu.
 • Kada jedete napolju, odlučite se za jednostavna jela: meso, krompir, pirinač, povrće. Najvažnije je da izbegavate soseve, tako da su gril opcije uvek preporuka.
 • Kada idete u kupovinu, birajte osnovne namirnice, kao što su meso, voće i povrće.
 • Ponesite uvek određenu količinu namirnica bez alergena kako biste imali vremena da se snađete.

Kada se dobro pripremite i spakujete, ostaje vam samo da se lepo provedete!


Važno:
Uvek proverite tačan sastav proizvoda na deklaraciji, posebno vodeći računa o sastojcima koji mogu da izazovu alergije ili intolerancije. Ovaj sadržaj je kreativnog i edukativnog karaktera, za individualna ograničenja u ishrani, pažljivo čitajte deklaracije.


Ovaj tekst je deo projekta Hrana pod lupom kojim naše udruženje Alergija i ja želi da skrene pažnju na probleme osoba sa različitim ograničenjima u ishrani (nutritivnim alergijama i intoleracijama), na adekvatno deklarisanje namirnica, na izbor namirnica kako bi olakšalo kupovinu i pripremu hrane bez alergena. Projaket Hrana pod lupom podržala je kompanija dm drogerie markt.

hrana pod lupom

Share

You may also like...